Nyitóoldal
Helyfoglalás
Meteorológia
Hírek
Írások
Fórumok
Eseménynaptár
Rekordfogások
Fotóalbum
Statisztika
Dokumentumtár
Maconka

Maconkai-víztározó és tórendszere

Hírek

Időpont

Hír

18.12.30 00:00

Maconkai tagfelvételi- és tagi jogviszony megújítási tájékoztató 2019

 

A BSHE Alapszabályának megfelelően, limitált létszámkeret mellett a 2019. évben is sor kerül (a közgyűlés előtti időszakra vonatkozó) akciós-, illetve az év további szakaszában pedig a normál ügymenet szerinti új teljes jogú tagok felvételére.

Szintén meghirdetésre került a 2019. évi alapdíjas egyesületi tagság megszerzésére vonatkozó feltétel- és kedvezményrendszer is.

Mint ismeretes, fő szabályként minden év március 31.-én lejár az éves engedélyek árának általános befizetési határideje. A BSHE Vezetősége az új felvételes tagokhoz és az alaptagokhoz hasonlóan 2012-től már a meglévő teljes jogú tagok tagi jogviszonyának határidős megújítása esetében is nyereménysorsolási akcióval ösztönzi a határidős befizetést! Ugyanakkor a határidőben fizetni nem tudók esetében a Vezetőség továbbra sem kívánja ellehetetleníteni senki horgászati lehetőségét - ám képviselnie kell a határidőre befizető, így az Egyesület pénzügyi működőképességét biztosító tagok jogos érdekeit is. E helyzet feloldására tesszük ismét közzé a teljes jogú tagi akciós tájékoztatóval együtt, egységes szerkezetben a méltányossági és szankciós tájékoztatót.

Összegezve az év indításával kapcsolatos döntéseket, örömmel számolhatunk be róla, hogy a BSHE minden tagi kategóriában megtartott minden eddigi akciót és kedvezményt, korrekt, más vizekkel bátran összevethető árakat határozott meg így továbbra is aktívan részt vállal a tagi terhek arányos és méltányos viselésében!

A BSHE időközi új információk, horgászszövetségi döntések esetén fenntartja a jogot a kiadott tájékoztatók pontosítására!

Reméljük, hogy Mindenkinek sikerül a számára legjobb, elérhető lehetőséget kiválasztani és így (újra) tagként látogatnia a maconkai vízpartokat!

 

Csatolt fájlok:

Tájékoztató - tagfelvétel, teljes jogú tagság 2019
Tájékoztató - alapdíjas tagság 2019
Tájékoztató - tagság-megújítási akció és méltányosság 2019

 

18.12.17 18:55

Nyereménysorsolási jegyzőkönyv

 

2018. december 16-án már a hetedik alkalommal sor került az éves tagi nyereménysorsolásra, az éves tagi, tagfelvételi tájékoztatókban meghirdetett 3 fő tagi kategória szerint. Tekintettel a továbbra is dinamikusan növekvő létszámra, valamint a lassan magunk mögött maradó újabb sikeres évre, a nyereményeket ismét kibővítettük!

A jegyzőkönyvet, egyben a nyertesek nevét a csatolt mellékletek tartalmazzák.

Valamennyi nyertesünknek szívből gratulálunk!

 

Csatolt fájlok:

Nyereménysorsolási jegyzőkönyv 2018. 1. oldal
Nyereménysorsolási jegyzőkönyv 2018. 2. oldal

 

18.12.09 00:00

Egy nap, két horgász, két rekord

 

A jégborítás miatt a mai napon a maconkai tórendszeren csak a Rekord-tó egy részén lehetett horgászni. A nem túlzottan barátságos időben ketten ezt meg is próbálták, s nem is akármilyen sikerrel! Újfalusi József egy új abszolút tórekord, 25,17 kg-os (126/86 cm) lapátorrú tokot fogott, s minden bizonnyal ez a csúcstartó példány az, amely korábban januárban került horogra. Janka Péter pedig egy 6 kg-os süllő után a Rekord-tó eddigi legnagyobb süllőjét, egy 9,12 kg-os (90/56 cm) példányt tarthatott a fényképezőgép elé. Így a III. tórészlet és a fő tározótér után már a harmadik vízterületen is 9 kg felett van a legnagyobb süllő, amely tény jól mutatja a víz e fajnak -is- kedvező adottságait.

Mindkét horgásznak gratulálunk!

 

Csatolt fájlok:

Az új abszolút rekorder lapátorrú
A Rekord-tó eddigi legnagyobb süllője

 

18.11.04 11:30

1143 nap után

 

Sokan azt gondolják, hogy egy rekordhalat mennyi sokszor kifognak a tórendszerből, különösen a szinte állandóan horgászott Rekord-tóból. Vannak persze falánk, vagy inkább óvatlan egyedek is, de legyen itt egy új ellenpélda az egyik legszebb koi pontyunk november elsejei fogása okán.

A gyönyörű narancsszínű, az uszonyokon fehér szegéllyel rendelkező egyedi halat a jelen fogást megelőzően legutóbb Ladislav Klement fogta ki 2015.09.15-én, mely példány akkor 6,45 kg (66/56 cm) paraméterekkel rendelkezett.

Most, az említett 2018.11.01-i fogással Rátóti Róbert a halat 9,05 kg-os súllyal, 70/60 cm-es rögzített méretekkel fogta ki, 1143 nap után!

Még egy érdekesség. A tó októberi szelekciós halászatakor több olyan halat is "viszontláttunk", melyek még nem is voltak horgászfogásként regisztrálva. A termetes buffalo-k, vagy éppen a szép kecsegék, de egy-két jellegzetes ponty is sikeresen el tudta kerülni (egyenlőre) a horgokat. Ez a kiszámíthatatlanság is a horgászat egyik szépsége, mivel tényleg soha nem tudjuk, mi is akad a horogra...

 

Csatolt fájlok:

Ladislav Klement fogásaként, 2015-ben
Rátóti Róbert fogásaként, 2018-ban

 

18.11.04 11:00

Maconkai siker a Távdobó Országos Bajnokságon!

 

Október 28-án a versenyhez szükséges jelentős nyílt, belátható terület okán a Budakeszi mellett található Farkashegyi Repülőtér adott otthont a horgászsport I. Magyar Távdobó Országos Bajnokságának, amely két – pontyozó és feeder – kategóriában került a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által megrendezésre.

Maga a távdobó nemzeti bajnoksági versenyforma a világon először itt került megrendezésre, a feeder bottal történő távdobás pedig hivatalos versenyként is most először került megrendezésre Magyarországon. A kategóriák ezúttal azt a maximum 400, illetve 430 cm hosszú bottípust jelzik, mellyel a versenyzőknek a külön meghatározott, 130, illetve 100 grammnál nem nehezebb végszerelékkel egy 40 méter széles iránysávban az elérhető legnagyobb távolságot kellett megdobniuk.

E verseny a fizikai és a technikai sport egyfajta keveréke, mert a kiemelkedő dobási távolságokhoz komoly kondíció, erő és technika, de emellett csúcsminőségű bot, orsó és (a kiírás szerint 0,25-, illetve 0,18 mm-nél vastagabb) zsinór is szükséges. A verseny nézőközönsége is ámulattal nézte a nem mindennapi dobásokat, sokan még a horgászok közül sem sejtették, hogy ilyen távolságokat lehet elérni a versenypályán, vagy akár a vízpartokon. A bajnokságon a lézer technológia segítségével a három értékelhető dobásból a bemért legjobb két eredményes dobás átlaga határozta meg az eredményt.

Ennek alapján a népesebb pontyfogó kategória első országos bajnoka Batta László, 191,48 m-es átlageredménnyel, a feeder kategória aranyérmét pedig Jankovich Krisztián szerezte meg 185,28 m-es dobási átlagával. A legnagyobb, a 200 m-es álomhatárt meghaladó dobás (203,05 m) Medgyesi Zsolt nevéhez fűződik, akinek ezen az óriási dobáson túl sajnos nem volt más érvényes kísérlete. A bajnokok felszereléseiről és a részletekről az érdeklődők a MOHOSZ honlapján az alábbi linkeken olvashatnak:
https://nyito.mohosz.hu/index.p...goly%C3%B3t%E2%80%A6
https://nyito.mohosz.hu/index.p...gos-bajnoks%C3%A1gon

Nagy örömünkre az OB-n nógrádi siker is született, ugyanis a BSHE színeiben induló Ocsovai László a pontyozó kategóriában 189,36 m-es dobásátlagával bronzérmes lett! A csapatból Kun Zsolt a 10., Lévai Attila a 18. helyezést érte el, s ehhez 170 m feletti dobások voltak szükségesek.

A BSHE ezúton is gratulál minden versenyző – különösen a hazai csapat – eredményeihez és megköszöni a bajnokság lebonyolításában közreműködők munkáját, valamint a „maconkai szurkolótábor” részvételét is! Folytatás 2019-ben!

BSHE

 

Csatolt fájlok:

Ocsovai László, magyar bajnoki bronzérem

 

18.10.20 22:00

Ökológiai (szelekciós) halászati jelentés

 

Ökológiai (szelekciós) halászati jelentés
Maconka, 2018.10.15-18.

 

Csatolt fájlok:

Ökológiai (szelekciós) halászati jelentés

 

18.08.31 16:30

Magyar Horgászkártya: indul a regisztráció és a nyereményjáték!

 

Holnap, szeptember 1-jén túlzás nélkül egy rendkívüli jelentőségű változás indul el a horgászokmányok és a nyilvántartások korszerűsítésében és az okmánykiadás egyszerűsítésében. A MOHOSZ szervezésében, Magyarország Kormánya támogatásával 2018. szeptember 01-től opcionálisan, 2019. január 01-től pedig kötelezően elindul a régóta esedékes általános horgász regisztráció, kapcsoltan a Magyar Horgászkártya kiadása.

A jegykiadó egyesületek, forgalmazás pontok év eleji tehermentesítése érdekében a MOHOSZ a 2018.09.01. és 2018.12.04. között regisztrálók számára több, mint 15 millió forint értékben egy nyereménysorsolást indított. A december közepén megtartandó sorsoláson "karácsonyi ajándékként" 100 értékes nyeremény kerül kisorsolásra a sikeres regisztrálók között, benne fődíjként egy álom-horgászautó, egy Toyota RAV4 Hybrid! Ezen túl kétszemélyes floridai horgászüdülést, európai és belföldi horgásztúrákat, éves országos területi jegyeket, valamint okostelefonokat és tablet-eket is nyerhetnek a szerencsés horgászok.

A horgászok minőségi kiszolgálása érdekében, kiemelt regisztrációs pontként Maconkán a BSHE is megkezdi szeptember 01-től, heti 7 napos elérhetőséggel a személyes (off-line) regisztráció támogatását, egyben az országos nyereménysorsoláson túl jelentős egyesületi akciókkal, kedvezményekkel is segíti, támogatja a horgász regisztráció és a kártyaigénylés folyamatát.

Maga a kártya azonban nem "csak" horgászokmány. 2018. szeptember 1-jétől a T-Systems három Horgász Díjcsomagot indít a horgászkártyával rendelkezőknek, ahol igen kedvezményes hang- és mobilinternet előfizetésre nyílik lehetőség. 2019. január 1-jétől pedig minden horgászkártyával rendelkező horgász automatikusan az Union Biztosító Horgász Balesetbiztosításának biztosítottjává válik és más kedvezményekben is részesül.

Magához a sikeres regisztrációhoz a horgász személyazonosító okmányára, adóigazolványára, valamint egyesületi adataira, továbbá a 2.200 Ft-os, idén még 6 évre szóló regisztrációs díjra lesz szükség, s a folyamat néhány perc alatt lebonyolítható.

A további információk megszerzése érdekében, szíves tájékoztatásul és felkészülésül csatoljuk a MOHOSZ általános szórólapját és azt a 4. kiadású MOHOSZ információs tájékoztatót, ami a legfontosabb, aktuális ismereteket tartalmazza.

A részletekre hamarosan újra visszatérünk itt, a "Hírek" rovatban, az általános "maconka" fórumon, valamint BSHE hírlevelek, MOHOSZ szórólapok és plakátok formájában is!

 

Csatolt fájlok:

Magyar Horgászkártya szórólap
Mit kell tudni a horgász regisztrációról és a Magyar Horgászkártyáról?

 

18.08.06 10:00

Maconkai vízszint, bejövő és kimenő Zagyva-vízállások, vízhozamok

 

Aszályos időszakban mindig aktuális beszédtéma a "Van-e elég víz a Zagyvában, a tóban?" kérdéskör elemzése. Nos, a BM OVF vízügyi honlapja segítségével segítségül elsőként íme a bejövő fő vízfolyásunk dorogházi úti automata mérőszelvényének (155,4 fkm, 199,36 mBf) elérési útvonala:

http://www.vizugy.hu/?mapModule...ata=Idosor#mapModule

E vízmérce vízállási adataihoz a 2015-2018 között felülvizsgált tapasztalati információk a következők:
0-20 cm: kritikus vízszint/vízhozam
21-40 cm: alacsony vízszint/vízhozam
41-80 cm: ideális vízszint/vízhozam
81-120 cm: magas vízszint/vízhozam
121- cm: árvízi vízszint/vízhozam

A felvízi vízszintekhez örök mementó, hogy 1999-ben 305 cm-en tetőzött a Zagyva Dorogházánál!

Másodiknak jöjjön a fő tározótér egyesített műtárgyának (153,12 fkm, 192,42 mBf) adatsora:

http://www.vizugy.hu/?mapModule...pData=Idosor#mapData

Itt a legnagyobb vízállást az emlékezetes nagy nyári árvíz idején, 1999. július 11-én mérték, az akkori 665 cm remélhetőleg nem ismétlődik meg újra...

A jelenlegi szabályozás szerint a III. fokú készültségi állapot 650 cm, a II. fok 600 cm, az I. fok 550 cm, a nyári maximális üzemvízszint pedig 480 cm.

Végül a tórendszert elhagyó Zagyva vízmérce-adatai pedig az egyesített műtárgy alatt (152,6 fkm, 191,21 mBf) a következők:

http://www.vizugy.hu/?mapModule...ata=Idosor#mapModule

Itt tudni kell, hogy Bátonyterenye és környéke ivóvíz-ellátása (nyersvíz-kivétel) és az ökológiai vízellátás igénye okán mindig kell kifolyó vizet biztosítani, a 18-20 cm-es zsilipnyitástól kisebb tartomány csak rendkívüli esetben engedélyezhető.

Mivel a túl sok és a túl kevés víz is veszélyes ezért bízunk benne, hogy a legtöbbször a normál tartományban örülhetünk majd a tórendszer rendszeres és (ez is külön téma lehetne) megfelelő minőségű vízutánpótlásának.

BSHE

 

18.07.24 19:00

Magyar Horgászkártya: hamarosan!

 

2018. szeptember 01-től opcionálisan, 2019. január 01-től pedig kötelezően elindul a horgász regisztráció, kapcsoltan a Magyar Horgászkártya kiadása.

Csatoljuk azt a júliusban kiadott MOHOSZ információs tájékoztatót, ami a legfontosabb ismereteket tartalmazza.

A BSHE szeptember 01-től a helyszínen heti 7 napos elérhetőséggel megkezdi, egyben a 15 millió forintos összértékű országos nyereménysorsoláson túl jelentős egyesületi akciókkal, kedvezményekkel is segíti, támogatja a regisztráció és a kártyaigénylés folyamatát.

A részletekre hamarosan visszatérünk itt, a "Hírek" rovatban, az általános "maconka" fórumon, valamint BSHE hírlevelek, MOHOSZ szórólapok és plakátok formájában is!

 

Csatolt fájlok:

Mit kell tudni a horgász regisztrációról és a Magyar Horgászkártyáról?

 

18.07.09 22:00

2.500.000!

 

A mai napon a www.maconka.hu weblapunk látogatottsága elérte a 2,5 milliós számot! Mindez a mai közösségi oldalakra alapozott világban kiemelkedő adat a horgásztavak között, köszönhetően talán a gördülékeny, napi információáramlásnak, fórumos eszmecserének is.

Ezúton is köszönjük minden látogató bizalmát, kérjük tartsák meg e szokásukat a jövőben is!

 

Megjelenítés: Összes 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005