Vissza

Amikor a kevesebb a több…

2023. 03. 14.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormányhivatal halgazdálkodási hatósága engedélyével és a haszonbérlő MOHOSZ hozzájárulásával ökológiai célú szelektív halászatot kezdeményeztünk az előtározón, valamint a II. és III. tórészleten. Március 10-én összesen 128 db varsa került kihelyezésre, melyek felvételére március 14-én, kedden délelőtt kerül sor.

Az előtározón 54 varsa várta a törpéket, de meglepetésre mindössze 25 kg került begyűjtésre, 3 dkg/db átlaggal, ez 833 db-ot jelent. Fontos viszont megemlíteni a kiemelkedő ragadozóállomány és a compók igazolt jelenlétét, mivel több, mint 20 db 1-4 kg-os harcsa, számos süllő, balin és compó is jelentkezett a varsák felvételénél, majd kivétel nélkül vissza is kerültek élőhelyükre. Ezen erős állomány a jövőben alapot adhat a predáció segítségével a törpeharcsák jelentős állománycsökkentésére is.

A II. tórészletben 24 varsa került kihelyezésre. Már a felvételkor láttuk, hogy itt más a fogási dimenzió. 250 kg volt a vége, ami az itt mért 4,4 dkg/db átlag mellett 5682 db törpeharcsát jelent.

A III. tórészlet 48 varsája hasonló átlagot hozott, mert itt 575 kg lett a végeredmény. 4 dkg/db átlaggal 14375 db a szelekció egyenlege. Itt is volt érdekesség, mivel a fogások alapján tavaly bizonyíthatóan szaporodott a pettyes harcsa, valamint rákok is élnek a tórészletben.

Összességében 126 varsa közreműködésével 850 kg és 20890 db törpeharcsa távozott a tórendszerből. 1 kg inváziós hal eltávolítása most 205 Ft-ba került, köszönhetően az önkéntes segítőinknek is.

Mit is jelent ez a fogás? Ez a több ezer hal nem eszi meg tavasszal a többi faj ikráját és nem is fog tovább szaporodni. Ezen túl éves szinten 7,6 tonna táplálék maradt meg a többi halnak. Az is biztos, hogy a horgászok szintén értékelhetik majd a helyzetet, mivel jóval kevesebb bosszantó kis törpe akad majd idén a horogra. Szerintünk megérte…

A munkát elvégző halászok több évtizedes tapasztalata alapján ez egy háló felvétellel jelentős eredmény, az előtározót viszont még „meg kell majd fejteni”. Ők ott szintén biztatónak látják a rablók jövőbeni hatását, még a déli tavak esetében a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az őszi, lehűlő vizekben érdemes folytatni a hadjáratot. Novemberben így a tervek szerint mintegy 300 varsával és 2-3 hálófelvétellel folytatjuk a munkát tagjaink és az ide látogató horgászok érdekében. Addig is kérjük majd az ivadékfelhők ritkítását és a versenyek mellett a „köznapi” horgászatokon is a fogott törpeharcsák következetes eltávolítását. E munkálatokban a halőreink szívesen segítenek mindenkinek.

Folytassuk együtt, tovább!

img-5385-f57610.jpg

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés