Hír

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!


A hanami (花見, szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában hagyományos japán szokás szerint. A cseresznyefák virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon – és Magyarországon is. A díszcseresznye csodálatos, tömvetelt, intenzív tavaszi virágzású díszfa, mely fajtától függően változatos virágszínű, de leginkább rózsaszínben virágzó fácska. Csak fajták kaphatók, mondhatjuk, hogy a Kanzan fajta számít az alapfajtának Magyarországon. Így van ez Maconkán is, ahol a japán díszcseresznye (Prunus serrulata 'Kanzan') tölcséres lombformájú változatai idén április 6-án borultak virágba.

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, újra egy aktuális időszaki tájékoztatóban közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
A honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről külön hírlevél is készül majd.
Most a tavaszi időszakra érvényes információkat, szabályokat tesszük közzé, már a közelgő Húsvét jegyében is.

Hír

Sokan még emlékeznek rá, hogy 2021-ben (a végül kiemelkedő magyar sikerekkel zárult) I. Free Syte Method Feeder Világbajnokság, illetve a további versenyek pályaépítési feladataira a BSHE az Országos Versenypálya Minősítési és Fejlesztési Program keretében, I. ütemben 25,6 millió Ft támogatást kapott. E támogatásból és a BSHE hozzájárulásából akkor megvalósult az előtározói 3. sz. versenypálya és bejáró útja megvalósítása, illetve több más pontszerű beavatkozás mellett a 2. sz. versenypálya ideiglenes padkaépítése is. 2022-ben döntés született a II., záró ütem megvalósításáról is, amely azonban több vis maior, illetve gazdasági természetű ok miatt eddig váratott magára. Nagy örömünkre 2024. március 14-én megszületett a döntés a folytatásról, így március 18-án, hétfőn el is indul a beruházás. Ennek keretében a 2. sz. versenypálya a teljes, 400 m-es szakaszán kövezést kap és az alsó horgászpadka is szélesítésre kerül. Az egyesület ezen túl egy megvalósítja egy új zsilip beépítésével a VI. tórészlet (Élmény-tó) déli keringetési rendszerbe való bekötését, melynek eredménye a magasabb vízszint biztonságos tartása és így az állandó horgászat megnyitása lesz. A halállomány fejlesztése e cél szerint már tavaly megkezdődött, s erről az átadáskor részleteiben is beszámolunk majd. A tervek szerint sor kerül továbbá a Felező-spicc közvilágításának és áramfelvételi pontjának kiépítésére, valamint a beléptető rendszerünk megújítására, a gáti ás déli térfigyelő kamerák telepítésére is. A MOHOSZ által 80%-os intenzitás mellett biztosított támogatás 40.000.000 Ft és további jó hír, hogy Bátonyterenye Város polgármestere is ígéretet tett az anyagi támogatásra. Ha ez is megvalósul, akkor a program május végén a déli út padkarendezésével, kátyúzásával zárul majd. A partvédelmi-, pályaépítési munkák eredményeként a maconkai versenyterület, mint hivatalos Nemzeti Horgászsport Versenypálya a kialakított három versenypályával (700+400+400 m) tartósan alkalmassá válik a legnagyobb nemzetközi horgászsport versenyek, országos bajnokságok további minőségi megrendezésére is. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a minőségi partszakasz az év legnagyobb időszakában a szabadidős horgászok kényelmét szolgálja majd. Köszönjük a támogatást és kérjük horgászaink, vendégeink türelmét a beruházás időszakában. Az eseményekről folyamatosan beszámolunk majd!

Hír

A mai napon a maconkai helyfoglalási rendszerben minden eddigi, rögzített foglalás visszaigazolásra került. Megtisztelő számunkra, hogy még a fő helyfoglalási idény kezdete előtt a mai napig összesen 232 turnusban 2945 nap foglalást (a tavalyi teljes éves mennyiség 66,2%-a) tudtunk elfogadni, s ez 657 horgásztársunk pihenését, élményszerzését segíti majd. Az egy napra jutó átlagár 6154 Ft, s mivel ugyanez tavaly 5960 Ft volt, így a növekmény a fenntartott kedvezményeknek köszönhetően mindössze 3,3%-os. Kérjük, mindenki figyelmesen olvassa el a foglaló meghatározására és teljesítésére vonatkozó rendszerüzenetet, mert a teljesítés elmaradása esetén a hely a következő várakozó horgász részére felszabadításra kerül. A továbbiakban a foglalások mindenki számára már rövid időn belül visszaigazolásra kerülnek. Mindenkit szeretettel várunk Maconkán 2024-ben is!

Hír

A január 3-án fogott Európa-rekorder lapátorrú tok után itt az újabb faj szerinti abszolút tórekord! Február 29-én kora délután Bajnai Gergő egy 24 órás sikeres, már addig is +10-es halakat adó horgászata során feltette a koronát a napra, mert a gáti szakaszon egy 25,17 kg-os (92/84 cm) tőpontyot mérlegelt. Az óriás bő 20 perces fárasztás után került horogra, a csali a "Fiola György-féle P1" volt. A gyönyörű hal már tórekordként is ismerős, utoljára tavaly november 9-én, akkor 24,95 kg-os súllyal akadt horogra. Érdekesség, hogy a telelés során nem vesztett súlyt, így nagy reményeket ad az idei gyarapodása is. Visszakeresve az adatbázisban az is tudjuk, hogy a 20 kg-ot 2022. őszén léte át rekordhalunk. Gergő már számos nagy fogással rendelkezik, az eddig nyilvántartott 243 rekordhala között 28,57 kg-os fehér tok és az egy ideig tórekordot jelentő, 18,50 kg-os bőrponty is szerepel. Legnagyobb pontya eddig 21,17 kg volt, 2022-ből. A sikeres horgásznak őszintén gratulálunk és még sok hasonló rekordot kívánunk!

Hír

A mai napon az év első telepítésére került sor. Most elsődlegesen fogható, illetve egy őszi lehalászásból származó nagyobb pontyok kerültek be a vizeinkbe, ez utóbbiak között köztük volt jó néhány 5-8 kg-os "spanyol" ponty is. A fő tározótérbe 1212 kg, az előtározóba 541 kg (ezen esetekben az átlag 2,4 kg/db), a VI. tórészletbe pedig 530 kg (a kiválogatott nagy és különleges példányok) került telepítésre. Az összes ponty mennyisége 2283 kg volt. A III. tórészletbe egyidejűleg beszállításra került még 270 kg dévérkeszeg is, 0,15 kg/db átlagsúllyal. Bízunk abban, hogy e halak is sok horgásznak szereznek majd örömet a jövőben. Folytatása következik!

Hír

Mint az Események rovatban már meghirdetésre került, 2024. március 3-án, vasárnap a Halőrház panoráma-termében kerül sor a BSHE közgyűlésére.
Ezúton csatoljuk a hivatalos meghívót és a beszámolót, kapcsoltan az elfogadásra tervezett egyszerűsített számviteli mérlegbeszámolót, illetve a tagi összetételt szemléltető grafikont.
Mindenkit szeretettel várunk!

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, újra egy aktuális időszaki tájékoztatóban közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
A honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről külön hírlevél is készül majd.
Most a kora tavaszi időszakra érvényes információkat, szabályokat tesszük közzé, bízva abban, hogy a tél már nem tér vissza..

Hír

A BSHE tájékoztatja a Horgásztársakat, hogy a tórendszeren kiépített, jelenlegi beléptető rendszer sajnos elavult, cseréje szükséges. A műszaki specifikáció elfogadása már folyamatban van, s terveink szerint március végére az új rendszer kiépítésre is kerül.
Az átmeneti időszakra az a döntés született, hogy a tórendszerre való beléptetésre és belső parkolásra jogosító éves bérletek 2024.02.08-tól kiválthatók. A teljes árú bérlet 9.000 Ft, a 70 éven felüliek, a fogyatékkal élők bérlete 5.500 Ft. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az új kártyák kiadásáig a díj befizetéséről szóló lepecsételt BSHE pénztárgépi nyugta szolgál a be- és kilépéshez jogosultsági igazolásul, melyre az adminisztrátorok felírják a forgalmi rendszámot.

Kérjük türelmüket és együttműködésüket bízva abban, hogy hamarosan a nagyobb kényelmet adó beléptetést újra biztosítani tudjuk!

Hír

A mai napon közzétesszük újabb hírlevelünket, melyben tájékoztatjuk Horgásztársainkat a maconkai helyfoglalási rendszer várva-várt indításáról.


A helyfoglalási rendszer 2024. február 4-én, vasárnap 18:00-kor nyílik meg. A foglalási díjak az infláció mértéke alatt, jellemzően 6-10% közötti mértékben emelkedtek.

Számos kiemelt rendezvénynek adunk otthon az idén, így különösen érdemes korán foglalni, mert a szabad helyek várhatóan igen gyorsan el fognak fogyni a frekventált időszakokra.A kedvezmények mértéke továbbra is a tagoknál, majd az alaptagoknál a legnagyobb, de ismét támogatjuk az időseket, a hölgyeket és az ifjúsági horgászokat is.

Hír

Új Európa-rekord!

2024. 01. 12.

Maconka méltán híres sokszínű halállományáról. Tavaly az év egyik legnagyobb eseménye volt egy 34,45 kg-os (130/86 cm) lapátorrú tok kifogása, mely eredmény Lubai Nikolett nevéhez fűződött. E hal új akkor Európa-rekord is lett, egészen 2024.01-03-ig. E napon azonban 9 dkg-al megdőlt a rekord, mert Kis Róbert 132/88 cm-es paraméterekkel rendelkező óriása esetében 34,54 kg-on állt meg a mérleg. A halritkaság bő 40 perces fárasztás okán került a partra, melyhez bizony szükséges volt a horgásztárs segítsége. A képek összevetése alapján vélhetően a két fogás esetében a hal azonos. A szerencsés horgásznak őszintén gratulálunk, az Európa-rekorder halóriásnak hosszú életet kívánunk!

Hír

Új év, új utakon

2024. 01. 01.

Régi álom vált valóra Bátonyterenyén, amikor december 22-én ünnepélyes keretek között átadták a 23. számú főút Bátonyterenye-Kisterenye új nyomvonalú, a 21. számú főútba csatlakozó elkerülő szakaszát, valamint az észak-dél irányú, Nagybátonyt és Kisterenyét összekötő utat is. A 2,3 kilométer hosszú elkerülő 2x1 sávos, másodrendű főútként épült új nyomvonalon, három körforgalommal, amelyek a szakasz elején, végén és az összekötővel való találkozásnál találhatók. Az elkészült észak-dél irányú összekötő út szintén 2x1 sávos kialakítású, hossza 2,18 kilométer, a végén egy körforgalommal. Ez utóbbi megépítésének köszönhetően megvalósult Kisterenye és Nagybátony összekötése. Bátonyterenye területén a Zagyva-patakot három, a Kazár-patakot két, a Tarján-patakot egy helyen, míg a vasutat szintén három helyen keresztezi a nyomvonal, éppen ezért hét híddal és kettő új szintbeni vasúti átjáró kialakításával lehetett orvosolni a helyzetet.
Az új útszakaszok a városban új megközelítési lehetőségeket biztosítanak, száminkra ezek közül kiemelkedik a Maconkai-víztározó és tórendszere új, lakott területeket már nem igazán érintő, gyors és biztonságos megközelítési lehetősége, melyet szeretnénk tagjainkkal és vendégeinkkel megosztani.
A csatolt áttekintő vázlattérképen megjelenítettük a tórendszer megközelítésére javasolt új útszakaszt, melyet 2024-től a Budapest és Salgótarján (Szlovákia) irányából hozzánk érkezőknek egyaránt jó szívvel ajánlunk.

Hír

BUÉK!

2023. 12. 31.

Mindenkinek boldog Újévet kívánunk! Találkozzunk 2024-ben is Maconkán!

Hír

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!
Nehéz elfogulatlanul írnom most bármit... Hosszú évek óta van szerencsém beszámolni a maconkai rekordokról, s benne néha egy-két szép saját fogásról is. Jöjjön most egy szürreális, örök élmény és egyben egy új faj szerinti abszolút tórekord! A fő tározótér és a Rekord-tó esetében is tudjuk (vagy legalább is megalapozottan sejtjük), hogy valószínűleg szép számmal vannak olyan halak, melyeket még nem fogtak ki. Ilyen idea a nagy amurok jelenléte is. E legendákat persze sokan nem hiszik el, főleg az intenzíven horgászott Rekord-tó esetében. Itt ebben az évben több igen nagy amur is partra került, mivel sokan célzottan horgásznak rájuk. Az eddigi rekord Szűcs Gábor október 11-i fogása volt, itt már csak 3 dkg hiányzott a mindig "bűvös" 20 kg-hoz. Mindezek után ma este az év utolsó horgászatára, benne egy rövid világítópatronos matchbotos úszózásra ballagtam ki, a boton 0,18-as monofil damillal és egy 1x1 cm-es halkockával, tokhalak reményében. Pár perccel 18:30 előtt egy határozott kapás után bevágás, majd 2-3 másodperc mozdulatlanság után lassan elindult egy akkor még ismeretlen őserő. A következő félóra során mindkét fél bevetett mindent. Amikor megláttam végre a halat, a korábbi 50%-kal szemben már csak maximum 1-2% esélyt adtam magamnak. Közben némi derűvel arra gondoltam, hogy ennyit a célzott horgászatról. Végül győztem, de szerencsém volt, mert András halőrünk segítsége nélkül nulla lett volna a sikeres szákolás esélye. .
A közösen kiemelt óriási amur végül 25,63 kg-os volt, 105 cm törzshossz és 72 cm kerület mellett. A képhez: megjegyzem: kitartani egyszerűen nem bírtam, pedig mondhatnám azt is, hogy nem mertem… A legszebb pillanat pedig a visszaengedés után az óriás elúszása volt - lassú, méltóságteljes előadás. Csodás élmény. Ilyen a horgászat, melynek egyik sava-borsa a kegyelem gyakorlásának lehetősége mellett az örök kiszámíthatatlanság. Végül engedjék, engedjétek meg nekem, hogy a Fiaimnak ajánljam ezt a fogást abban a reményben, hogy majd egyszer túlszárnyalnak ebben is. E remek halnak pedig még sok-sok szép évet kívánok Maconkán, horgásztársaimnak pedig a most leírthoz hasonló, egy életre szóló élményeket!
(Dérer I.)

Hír

"A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket". Az ismert mondás most különösen találó, mert több, mint 9 év, pontosan 3338 nap után dőlt meg év végére Maconkán a kősüllő abszolút tórekordja. Ez a remek halfaj önfenntartó állománnyal rendelkezik tórendszerünkön és a jövő érdekében már hosszú évek óta teljes védelmet is élvez. 2014.11.08-án Gombos Zoltán egy 0,75 kg-os fogással került a lista élére, de ma Csikány Ferenc 0,80 kg-os (35/24 cm) fogása átvette az első helyet. Mindkét rekordert kishal csali csábította el. Külön érdekesség, hogy e fogást megelőzően horgászunk egy 0,63 kg-os példányt is fogott. A halnak és a szerencsés horgásznak is szívből gratulálunk!

Hír

Szolgáltatásaink bővítése, javítása érdekében számos elképzelésünk, tervünk van az újabb szezonra is a horgászat és a vendéglátás területén egyaránt és ennek jegyében a megvalósítás már ősszel elkezdődött. Most az utolsó negyedév jelentősebb történéseiről szeretnénk beszámolni.
Az őszi horgászszövetségi ÁPFE támogatással megvalósított telepítések és az egyesület által finanszírozott törpeharcsa-szelekciós halászatok megalapozták a halállomány további fejlesztését valamennyi vízterületünkön, így még több horgászélmény várható. Egy MOHOSZ HETTA pályázat sikere okán megérkezett egy-egy újabb Husqvarna fűkasza és motorfűrész, majd az év végére egy új, második AS YAK 4WD fűnyíró-gazvágó-múcsoló kistraktor is, így a zöldterület minőségi karbantartása 2024-ben nagy biztonsággal, tartósan megoldható.
A BSHE és a Halkatlan Büfé és Street Food egység közösen készült az ünnepi, majd a téli időszakra is, így feldíszítésre került a halőrház és a vízparti látványterasz, majd a teraszra kettő fűthető, megvilágítható „iglu” is elhelyezésre került, ahol 6-6 fő tud helyet foglalni. Év végére elkészült és berendezésre került egy újabb garázs-tároló, amely elem lehetővé tette a belső területeink már régóta tervezett „felszabadítását” is. Így a munkálatok a halőrházi panoráma-terem átalakításával folytatódtak, ahová a jövőben a bejárás már közvetlenül a büféből is biztosítottá vált és a felújított "kiséttermi" környezet akár 40 fő kulturált étkeztetését tudja biztosítani, a helyszínen, frissen elkészített finom hal- és egyéb ételekkel, az időjárási körülményektől függetlenül.
Szeretettel várjuk horgásztársainkat, vendégeinket Maconkán!

Hír

A BSHE Alapszabályának megfelelően, limitált létszámkeret mellett a 2024. évben is sor kerül akciós-, illetve az év további szakaszában pedig a normál ügymenet szerinti új teljes jogú tagok felvételére. Szintén meghirdetésre került a 2024. évi alapdíjas egyesületi tagság megszerzésére vonatkozó feltétel- és kedvezményrendszer is. Mint ismeretes, fő szabályként minden év március 31-én lejár az éves engedélyek árának általános befizetési határideje. A BSHE Elnöksége az új felvételes tagokhoz és az alaptagokhoz hasonlóan 2012-től már a meglévő teljes jogú tagok tagi jogviszonyának határidős megújítása esetében is nyereménysorsolási akcióval ösztönzi a határidős befizetést.
A határidőben önhibájukon kívül fizetni nem tudó horgásztársak esetében az Elnökség továbbra sem kívánja ellehetetleníteni a későbbi horgászat lehetőségét, ám képviselnie kell a határidőre befizető, így az egyesület pénzügyi mûködőképességét biztosító tagok jogos érdekeit is. Megoldásként így ismét közzétesszük a teljes jogú tagi akciós tájékoztatóval együtt, egységes szerkezetben a méltányossági és szankciós tájékoztatót.
Összegezve az év indításával kapcsolatos döntéseket, ismét örömmel számolhatunk be róla, hogy a BSHE minden tagi kategóriában megtartott minden eddigi akciót és kedvezményt, továbbá a jelen, még mindig inflációs környezetben is korrekt, más vizekkel bátran összevethető árakat határozott meg, továbbra is aktívan részt vállalva az egyesületi tagi terhek arányos és méltányos megállapításában.
Reméljük, hogy mindenkinek ismét sikerül a számára legjobb, elérhető lehetőséget kiválasztani és így (újra) tagként látogatnia a maconkai vízpartokat!

Hír

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!
A mai este számomra varázslatos volt, a gyönyörű hóesés - idén már másodszor - megidézte a több évtizeddel ezelőtti boldog gyermekkor várakozásteljes és akkor még gyakorta fehér karácsonyi emlékeit. Most - több, mint 20 év után - az ünnep előtti estén ismét csendben hull a hó, nem is remélt ünnepi ajándékként becsomagolva a tájat, a szeretett vízpartokat. Igaz, a Szenteste csak holnap következik, de mélyen megérintett a pár órája megélt sok remek tóparti pillanat és ezek hatására meg is ragadom arra az alkalmat, hogy az ilyenkor megszokott ünnepi gondolatok helyett néhány frissen készült fotóval köszöntsek mindenkit Karácsony alkalmából.
A BSHE Elnöksége, Felügyelő Bizottsága, halőrei és egyéb munkavállalói, valamint a tóparti büfé és street food egység dolgozói nevében is Áldott Karácsonyt kívánok!
(Dérer I.)

Hír

Tisztelt Horgásztársak!
Csatlakozva a jókívánságokhoz, csatoljuk a MOHOSZ valamennyi horgásznak szóló karácsonyi üdvözletét.

Hír

A mai napon közzétesszük újabb hírlevelünket, melyben tájékoztatjuk Horgásztársainkat a BSHE ajándékutalványok vásárlási lehetőségeiről.


Sokan kérdezték, hogy mi az ügymenet és hogyan lehet ezeket megvásárolni? A lényegi információk a következők: Ajándékutalvány 2024.02.28-ig vásárolható, tekintettel az akciós befizetések 2024.02.29-i határidejére. Az utalványok névre szólnak és sorszámozottak, átadásuk a halőrházban vagy egy .pdf állomány e-mail formájában való eljuttatásával történik. Részletek a csatolt hírlevélben!