Hír

2024.06.05-én kerül sor Maconkán a Magyar Horgászat Nagyköveteinek XI. Találkozójára és Horgászversenyére. A kiemelt rendezvény időszakában több eseti tilalom is elrendelésre került. A III. tórészleten a ponty már korábban elrendelt elviteli tilalma 05.31-től 06.05-én (szerda) 24:00-ig tart. A gáti szakaszon és a Rekord-tavon, valamint csónakból 06.03-án 6:00-tól 06.05-én 18:00-ig tilos a horgászat. A Nyári-kikötőben ezen időszakban kizárólag csak a helyfoglalók tartózkodhatnak, a megközelítés hétfőtől szerdáig az előtározó irányából lehetséges. Az I. és II. szigeteken és a Felező-spiccen a helyfoglalók, ugyanitt az egyéb szabad helyeken mások is horgászhatnak. A II. tórészlet szabadon horgászható. A versenyzők kivételével az előtározói 3. sz. versenypályán és a déli 2. sz. versenypályán, illetve a III. tórészleten horgászni tilos június 5-én, szerdán 6:00-18:00-ig. A rendezvény napján külön beléptetés és forgalomirányítás várható. A VI. tórészlet (Élmény-tó) horgászata a tervek szerint június 7-én nyílik meg, különböző akciókkal. Mindenkinek köszönjük a türelmét és a megértését!

Hír

EPBC: visszaszámolás

2024. 06. 02.

Már csak két hét és elindul Magyarország legnagyobb hagyományú, legrégebben folyamatosan megrendezett bojlis versenye. A XXXV. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa már a 20., jubileumi alkalommal viseli a Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC) nevet. A versenyre 71 nevezés érkezett és végül 33 csapat lett kiválasztva. Várhatóan nyolc ország képviselteti magát és 15 bajnokot köszönthetünk. Több legenda is visszatér az idei versenyre, közülük is kiemelkedik Micula Péter abszolút csúcstartó, ötszörös bajnokunk, valamint Kovács Zoltán (SBS) háromszoros EPBC bajnok + 1x MMBC bajnok, Nitu Ion (Tata Nitu) háromszoros bajnok, továbbá Gaál Tibor és Nagy Zoltán 1xEPBC +2xMMBC bajnokok. Újra extra erős mezőny vár a megmérettetésre! Megjegyzendő, hogy a jelenlegi kiválasztási rendszer hibáiból okoltunk és ezt a folyamatot már az idén jelentős részben automatizálni fogjuk és így hirdetjük meg majd a 2025. évi versenyt. Az előzetes rajtlista, az időnaptár és a versenytérkép a Dokumentumtár/Események útvonalon letölthető. Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

Hír

A mai napon az év második telepítésére került sor, melynek két aktualitása is volt. Egyrészt küszöbön áll a 2. sz., déli versenypálya átadása, melyre június 5-én, egy kiemelt rendezvény keretében kerül sor. Másrészt eleget teszünk azon tagjaink kívánságának is, akik "elvihető" pontyokat is szeretnének látni a telepítések kötött. Így most kizárólag 3 nyaras pontyok kerültek be a III tórészletbe, 2000 kg mennyiségben. A telepített halak 90%-a tiszai vérvonalú pikkelyes volt, az átlagsúly 1,70 kg/db. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az első, pályaavató horgászverseny végéig a BSHE Elnöksége a tórészleten a pontyra a mai nappal elviteli tilalmat rendelt el, melynek vége június 5. 24:00. Bízunk abban, hogy a pontyok és a megújult déli part is sok örömet szerez a jövőben majd horgászainknak!

Hír

Páratlan páros!

2024. 05. 15.

Godó György horgásztársunk neve már sokaknak ismerős a maconkai rekordlistáról is, gondoljunk csak az egyik különleges fogásra, a tavaly fogott fehér harcsára. A sok szép rekordfogás között azonban eddig még nem volt 20 kg feletti ponty (e napig a top nála egy 19 kg-os példány, még 2018-ból). Nos, "Gyuribácsi" az I. szigeten május 15-én délelőtt elsőként ám nem a várt óriáspontyot, hanem egy jóval nagyobb ritkaságot, új abszolút tórekord fekete amurt fogott. A 104/70 cm-es paraméterekkel rendelkező hal 23,05 kg volt a mérlegelésen. Jött a jogos ünneplés, majd néhány újabb szép hal kifogása. Délután , valamivel 18:00 előtt aztán jött a nagy duplázás, melynek eredménye a régen várt "+20-as", pontosabban egy 22,09 kg-os (90/80 cm) nyurgaponty volt. Páratlan páros, nem csak maconkai viszonylatban! A sikeres, egyben szerencsés horgásznak ezúton is gratulálunk és várjuk az újabb rekordokat!

Hír

Az évek során Európa Kupává fejlődött Professzionális Bojlis Maconka Kupákon (ideértve a 2020-21. évi beutazási korlátozások miatt kizárólagos magyar részvétellel megrendezett Maconka-Mix Szuperkupákat) 37, az Amatőr (új nevén Tavaszi, 2022-től külső rendezésû) Bojlis Maconka Kupákon 20, a Barátság-, a Carp Fan- és az Enduro Kupákon összesen 6, továbbá a Magyar Pontyfogó Országos Bajnokságok fordulóin 19 és a Pecamánia / Z-CO TOP 5/10 szelekciós versenyeken 8, azaz mindösszesen 90 alkalommal 4 kontinens 26 országából összesen 2036 csapat átlagban 92 órás intenzív horgászatának összeredménye (a szelekciós versenyek fogásait ide nem értve) 512090,51 kg és 102503 db hal - köztük (minden versenyt ideértve) a kifogott 13224 db 10 kg-on felüli példány -, mely eredmény egyedülálló módon tételesen, azaz halanként számítógépes feldolgozásra került. A csatolt, folyamatosan fejlesztett magyar-angol tükörfordítású tábla "csak" az összegzések összegzése, de az egyedülálló feldolgozásnak is köszönhetően jól mutatja a versenyek objektív mérőszámait, az elért eredményeket, sőt a maconkai halállomány fejlődését, pillanatnyi állapotát is. Büszkék vagyunk az elért szenzációs eredményekre, köztük a több világcsúcsra, de legalább ennyire arra a barátságra is, amely a csapatok zömét mára összeköti. Az átlagos éveket nézve az évi 5-6 maconkai versenyalkalom a bojlis pontyfogás ünnepe, egyben az objektív bizonyíték minden olyan elvre és tényre, melyre a víztározó, annak non profit fejlesztése, valamint a sportszerû versenyhorgászat valójában rendeltetett!

Hír

Május 10-én, pénteken fejeződött be az Xtra Carp Nemzetközi Pontyfogó Kupa, amely a 90. maconkai bojlis/pontyfogó verseny, egyben a tavaszi bojlis/pontyfogó sorozat 20. rendezvénye volt. A 6 ország 26 csapatával lebonyolított 96 órás megmérettetés rekordok sorozatát is eredményezte, köztük egy olyan abszolút rekordot is, melyet még sokáig emlegethet majd mindenki, aki akár egy kicsit járatos a pontyhorgászat, a horgász versenysport területén. Ezen rekord a győztes WalterLand Maros-Mix 2. csapathoz kötődik és a 12 órás részeredményekről szól. Eddig az összes verseny tekintetében 300 kg alatt volt a legjobb szakasz-eredmény, ők ezt előbb 468,38 kg-ra, majd két nap múlva 514,68 kg-ra tornázták fel, minden túlzás nélkül szenzációs versenyzést mutatva. A két rekord egyaránt a nappali szakaszban (07:00-19:00) született, a csapat az I. sziget jobb közép pozícióján horgászott. Jogos a nagy gratuláció!
Maga a Kupa a húsz versenyt felmutató tavaszi sorozatban tovább tarolt, rekordok sorát megdöntve. A WalterLand Maros-Mix 2. 1687,95 kg-os győztes eredménye, a verseny erősségét jelző 34,593 kg/bot/nap E-mutató, a fogott daraszám (1616 db), a 14.390,49 kg-os összes fogás, a 8,905 kg/db átlagfogás (1 kg-os súlyhatár mellett!), vagy az 534 db 10 kg feletti hal, a fogott tőpontyok, nyurgapontyok, amurok és fekete amurok száma mind-mind új sorozat-rekord! Mindez jól mutatja a maconkai halállomány töretlen fejlődését is.
A verseny részletes eredményeit és statisztikáját az Eseménynaptárból a versenyre rákeresve, a bejegyzéshez csatolt dokumentumokból lehet megtekinteni.
Valamennyi versenyzőnek ezúton is gratulálunk és külön is köszönjük Balogh Tibor MOHOSZ hivatalos versenyszervező munkáját ezen emlékezetes verseny sikeres lebonyolítása érdekében!

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, újra egy aktuális időszaki tájékoztatóban közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
A honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről külön hírlevél is készül majd.
Most a koranyári, tervezetten a június 5-i kiemelt rendezvényünk időszakáig érvényes információkat, szabályokat tesszük közzé.

Hír

A BSHE a 2024. június 8-án Maconkán megrendezendő HENOSZ Nógrád Vármegyei Csapatbajnokságra az alábbi összetételű csapatot nevezte be:
Felnőttek
1. Szénási Szilviusz
Állami h.jegy sz. J217859

Hír

Mint ismert, tórendszerünk területén nagyszabású beruházási munkálatok folynak. Ezúttal a tervek mellett már néhány befejezett munkáról is be tudunk számolni.
A BSHE február 9-én tájékoztatta a Horgásztársakat arról, hogy a tórendszeren kiépített, jelenlegi beléptető rendszer sajnos elavult, így a cseréje szükségessé vált. Örömmel számolunk be arról, hogy az új szoftver telepítése megtörtént, így a beléptető rendszer a április 20-tól megszokott módon újra üzemel.
Kérjük a bérletekkel rendelkezőket, hogy a leadott, már központilag aktivált belépő kártyákat vegyék át, azok a továbbiakban már használhatók a kártyához megadott rendszámok esetében.
Az éves bérletek árai változatlanok. A teljes árú bérlet 9.000 Ft, a 70 éven felüliek, a fogyatékkal élők bérlete 5.500 Ft. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a forgalmi rendszámot mindenki tekintse át, azt változás esetén az adminisztrátorunkkal aktualizálja.

Hír

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!


A hanami (花見, szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában hagyományos japán szokás szerint. A cseresznyefák virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon – és Magyarországon is. A díszcseresznye csodálatos, tömvetelt, intenzív tavaszi virágzású díszfa, mely fajtától függően változatos virágszínű, de leginkább rózsaszínben virágzó fácska. Csak fajták kaphatók, mondhatjuk, hogy a Kanzan fajta számít az alapfajtának Magyarországon. Így van ez Maconkán is, ahol a japán díszcseresznye (Prunus serrulata 'Kanzan') tölcséres lombformájú változatai idén április 6-án borultak virágba.

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, újra egy aktuális időszaki tájékoztatóban közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
A honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről külön hírlevél is készül majd.
Most a tavaszi időszakra érvényes információkat, szabályokat tesszük közzé, már a közelgő Húsvét jegyében is.

Hír

Sokan még emlékeznek rá, hogy 2021-ben (a végül kiemelkedő magyar sikerekkel zárult) I. Free Syte Method Feeder Világbajnokság, illetve a további versenyek pályaépítési feladataira a BSHE az Országos Versenypálya Minősítési és Fejlesztési Program keretében, I. ütemben 25,6 millió Ft támogatást kapott. E támogatásból és a BSHE hozzájárulásából akkor megvalósult az előtározói 3. sz. versenypálya és bejáró útja megvalósítása, illetve több más pontszerű beavatkozás mellett a 2. sz. versenypálya ideiglenes padkaépítése is. 2022-ben döntés született a II., záró ütem megvalósításáról is, amely azonban több vis maior, illetve gazdasági természetű ok miatt eddig váratott magára. Nagy örömünkre 2024. március 14-én megszületett a döntés a folytatásról, így március 18-án, hétfőn el is indul a beruházás. Ennek keretében a 2. sz. versenypálya a teljes, 400 m-es szakaszán kövezést kap és az alsó horgászpadka is szélesítésre kerül. Az egyesület ezen túl egy megvalósítja egy új zsilip beépítésével a VI. tórészlet (Élmény-tó) déli keringetési rendszerbe való bekötését, melynek eredménye a magasabb vízszint biztonságos tartása és így az állandó horgászat megnyitása lesz. A halállomány fejlesztése e cél szerint már tavaly megkezdődött, s erről az átadáskor részleteiben is beszámolunk majd. A tervek szerint sor kerül továbbá a Felező-spicc közvilágításának és áramfelvételi pontjának kiépítésére, valamint a beléptető rendszerünk megújítására, a gáti ás déli térfigyelő kamerák telepítésére is. A MOHOSZ által 80%-os intenzitás mellett biztosított támogatás 40.000.000 Ft és további jó hír, hogy Bátonyterenye Város polgármestere is ígéretet tett az anyagi támogatásra. Ha ez is megvalósul, akkor a program május végén a déli út padkarendezésével, kátyúzásával zárul majd. A partvédelmi-, pályaépítési munkák eredményeként a maconkai versenyterület, mint hivatalos Nemzeti Horgászsport Versenypálya a kialakított három versenypályával (700+400+400 m) tartósan alkalmassá válik a legnagyobb nemzetközi horgászsport versenyek, országos bajnokságok további minőségi megrendezésére is. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a minőségi partszakasz az év legnagyobb időszakában a szabadidős horgászok kényelmét szolgálja majd. Köszönjük a támogatást és kérjük horgászaink, vendégeink türelmét a beruházás időszakában. Az eseményekről folyamatosan beszámolunk majd!

Hír

A mai napon a maconkai helyfoglalási rendszerben minden eddigi, rögzített foglalás visszaigazolásra került. Megtisztelő számunkra, hogy még a fő helyfoglalási idény kezdete előtt a mai napig összesen 232 turnusban 2945 nap foglalást (a tavalyi teljes éves mennyiség 66,2%-a) tudtunk elfogadni, s ez 657 horgásztársunk pihenését, élményszerzését segíti majd. Az egy napra jutó átlagár 6154 Ft, s mivel ugyanez tavaly 5960 Ft volt, így a növekmény a fenntartott kedvezményeknek köszönhetően mindössze 3,3%-os. Kérjük, mindenki figyelmesen olvassa el a foglaló meghatározására és teljesítésére vonatkozó rendszerüzenetet, mert a teljesítés elmaradása esetén a hely a következő várakozó horgász részére felszabadításra kerül. A továbbiakban a foglalások mindenki számára már rövid időn belül visszaigazolásra kerülnek. Mindenkit szeretettel várunk Maconkán 2024-ben is!

Hír

A január 3-án fogott Európa-rekorder lapátorrú tok után itt az újabb faj szerinti abszolút tórekord! Február 29-én kora délután Bajnai Gergő egy 24 órás sikeres, már addig is +10-es halakat adó horgászata során feltette a koronát a napra, mert a gáti szakaszon egy 25,17 kg-os (92/84 cm) tőpontyot mérlegelt. Az óriás bő 20 perces fárasztás után került horogra, a csali a "Fiola György-féle P1" volt. A gyönyörű hal már tórekordként is ismerős, utoljára tavaly november 9-én, akkor 24,95 kg-os súllyal akadt horogra. Érdekesség, hogy a telelés során nem vesztett súlyt, így nagy reményeket ad az idei gyarapodása is. Visszakeresve az adatbázisban az is tudjuk, hogy a 20 kg-ot 2022. őszén léte át rekordhalunk. Gergő már számos nagy fogással rendelkezik, az eddig nyilvántartott 243 rekordhala között 28,57 kg-os fehér tok és az egy ideig tórekordot jelentő, 18,50 kg-os bőrponty is szerepel. Legnagyobb pontya eddig 21,17 kg volt, 2022-ből. A sikeres horgásznak őszintén gratulálunk és még sok hasonló rekordot kívánunk!

Hír

A mai napon az év első telepítésére került sor. Most elsődlegesen fogható, illetve egy őszi lehalászásból származó nagyobb pontyok kerültek be a vizeinkbe, ez utóbbiak között köztük volt jó néhány 5-8 kg-os "spanyol" ponty is. A fő tározótérbe 1212 kg, az előtározóba 541 kg (ezen esetekben az átlag 2,4 kg/db), a VI. tórészletbe pedig 530 kg (a kiválogatott nagy és különleges példányok) került telepítésre. Az összes ponty mennyisége 2283 kg volt. A III. tórészletbe egyidejűleg beszállításra került még 270 kg dévérkeszeg is, 0,15 kg/db átlagsúllyal. Bízunk abban, hogy e halak is sok horgásznak szereznek majd örömet a jövőben. Folytatása következik!

Hír

Mint az Események rovatban már meghirdetésre került, 2024. március 3-án, vasárnap a Halőrház panoráma-termében kerül sor a BSHE közgyűlésére.
Ezúton csatoljuk a hivatalos meghívót és a beszámolót, kapcsoltan az elfogadásra tervezett egyszerűsített számviteli mérlegbeszámolót, illetve a tagi összetételt szemléltető grafikont.
Mindenkit szeretettel várunk!

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, újra egy aktuális időszaki tájékoztatóban közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
A honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről külön hírlevél is készül majd.
Most a kora tavaszi időszakra érvényes információkat, szabályokat tesszük közzé, bízva abban, hogy a tél már nem tér vissza..

Hír

A BSHE tájékoztatja a Horgásztársakat, hogy a tórendszeren kiépített, jelenlegi beléptető rendszer sajnos elavult, cseréje szükséges. A műszaki specifikáció elfogadása már folyamatban van, s terveink szerint március végére az új rendszer kiépítésre is kerül.
Az átmeneti időszakra az a döntés született, hogy a tórendszerre való beléptetésre és belső parkolásra jogosító éves bérletek 2024.02.08-tól kiválthatók. A teljes árú bérlet 9.000 Ft, a 70 éven felüliek, a fogyatékkal élők bérlete 5.500 Ft. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az új kártyák kiadásáig a díj befizetéséről szóló lepecsételt BSHE pénztárgépi nyugta szolgál a be- és kilépéshez jogosultsági igazolásul, melyre az adminisztrátorok felírják a forgalmi rendszámot.

Kérjük türelmüket és együttműködésüket bízva abban, hogy hamarosan a nagyobb kényelmet adó beléptetést újra biztosítani tudjuk!

Hír

A mai napon közzétesszük újabb hírlevelünket, melyben tájékoztatjuk Horgásztársainkat a maconkai helyfoglalási rendszer várva-várt indításáról.


A helyfoglalási rendszer 2024. február 4-én, vasárnap 18:00-kor nyílik meg. A foglalási díjak az infláció mértéke alatt, jellemzően 6-10% közötti mértékben emelkedtek.

Számos kiemelt rendezvénynek adunk otthon az idén, így különösen érdemes korán foglalni, mert a szabad helyek várhatóan igen gyorsan el fognak fogyni a frekventált időszakokra.A kedvezmények mértéke továbbra is a tagoknál, majd az alaptagoknál a legnagyobb, de ismét támogatjuk az időseket, a hölgyeket és az ifjúsági horgászokat is.

Hír

Új Európa-rekord!

2024. 01. 12.

Maconka méltán híres sokszínű halállományáról. Tavaly az év egyik legnagyobb eseménye volt egy 34,45 kg-os (130/86 cm) lapátorrú tok kifogása, mely eredmény Lubai Nikolett nevéhez fűződött. E hal új akkor Európa-rekord is lett, egészen 2024.01-03-ig. E napon azonban 9 dkg-al megdőlt a rekord, mert Kis Róbert 132/88 cm-es paraméterekkel rendelkező óriása esetében 34,54 kg-on állt meg a mérleg. A halritkaság bő 40 perces fárasztás okán került a partra, melyhez bizony szükséges volt a horgásztárs segítsége. A képek összevetése alapján vélhetően a két fogás esetében a hal azonos. A szerencsés horgásznak őszintén gratulálunk, az Európa-rekorder halóriásnak hosszú életet kívánunk!