Vissza

Vízállási adatok

2011. 01. 04.
Az alábbi különleges grafikonon a Maconkai-víztározó napi vízállási értékei tanulmányozhatók, 1999.01.01-től 2010.12.31-ig. Jól láthatók a trendek, így az intenzív árhullámok, vagy a csapadékhiányos időszakok hatásai is.

A 2010. évről:

A csapadékos tél hatásaként az évkezdetre ismét optimális mennyiségû és minőségû vízkészlet áll rendelkezésre, sőt az eddigi telek árvízcsúcsát is most januárban regisztrálhattuk.

A februári hónapot is végig a jeges, téli időjárás jellemezte, bő vízhozammal, ám nagyobb árhullámok nélkül.

A március vízhozam szempontjából ideális volt, a 03.19-től megkezdett - átlag 30 cm-es - vízszintcsökkentés egy örvendetes tényt, azaz a tározófejlesztési beruházás I. ütemének megkezdését jelenti.

Az április hasonló, 450 cm körüli szinttartással és a többszöri csapadék miatt kisebb vízszintmozgásokkal telt el, értelemszerûen bőséges Zagyva-vízhozam mellett.

A májusi hónap sajnos minden tekintetben rendkívülire, pontosabban rendkívül csapadékosra sikeredett. A harmadik dekádban az eddigi legnagyobb vízhozammal járó árhullám vonult át a Zagyván, majd a hónap legvégétől - most már tudjuk - a kissé mérsékeltebb ismétlés következett.

Június elején újabb, tartós árhullám érte el a tározót, majd lassan stabilizálódott a helyzet, így a hónap második felében már a 6 hét után újrainduló tározófejlesztési beruházás igényelte vízszintcsökkentés hatása látható a grafikonon.

Júliusban normalizálódott az időjárási helyzet, ezért most a beruházás okán került a vízszint tartósan a 400 cm közelébe, de jól látható egy téves hóvégi árvízriasztás előürítésének hozadéka is.

Az augusztus már csapadékszegényebben telt el, minimális ingadozások jellemezték ezt az időszakot.

Szeptemberben ismét árvíz, egy olyan időszakban, amikor ez ismeretlen fogalom volt a Zagyván. Eddig. Szerencsére az alacsonyan tartott víz most ismét kedvezett... A hó végére újra stabilizálódott a helyzet, mely folyamat szerencsére végre tartósnak bizonyult.

Az október normál vízhozammal volt jellemezhető, a kisvíztartást továbbra is a beruházás indokolta. A hónap második felétől már látszik a lassú emelés és várhatóan ez a tendencia a zsilipek és a halrács elkészülte után folytatódni fog.

November folyamán elkészültek a zsilipek, mûködik a hal- és hordalékfogó rács, így megszûnt a beruházás miatti kisvíztartási kényszer, azaz már magasabb szintekkel lehetett találkozni, melyeket persze a kisebb csapadékhullámok is befolyásoltak.

December. Ismét árvíz, de ezúttal - idén negyedszer - inkább vízügyi, mint természeti alapokon. Ez volt a halvédelem első nagy \"fellépése\", szerencsére a védmû állta a jeget (sarat az időjárás okán nem nagyon lehet írni). Végül az év utolsó napjaira lassan beállt a megszokott téli vízszint, egyben jégpáncéllal intve búcsút ezen zaklatott, rendkívüli évnek.

Jövőre nagyon várjuk a napsugarakban gazdag, nyugodt vízjárású folytatást!

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés