Vissza

Vízállási adatok

2015. 11. 09.
Az alábbi különleges grafikonon a Maconkai-víztározó napi vízállási csúcsértékei tanulmányozhatók, 1999.01.01-től 2015.10.31-ig. Jól láthatók a trendek, így az intenzív árhullámok, vagy a csapadékhiányos időszakok hatásai is.

A 2015. évről:

Az év első hónapját kiegyenlített vízhozam és így vízállás is jellemezte, így pár cm ingással a téli üzemi maximumon állt a vízszint, hosszabb időszakban tartós jégborítással a tórendszeren. A csapadék mennyisége és így a hótartalék a hónap során átlagosnak volt mondható, de január 31-én a hóra leeső jelentős eső által okozott kisebb árhullám az előtározói kapacitást már meghaladta, ugyanakkor a fő tározótér továbbra is jól volt kezelhető.

Februárban továbbra is jellemző volt az eseménymentes trend, majd a hónap végén a megenyhülő idő eltüntette a jeget, így 02.25. után gyakorlatilag 24 órán belül a nyári üzemvízszintre állt át a rendszer, köszönhetően a mátrai hóolvadásból származó jelentős mennyiségû, ám szépen letisztult Zagyva-víznek.

A márciusi hónap során a vízállás végig szinte változatlan maradt, ám a hónap a szokásosnál kevesebb csapadékot hozott.

Áprilisban sem változott a márciusi tendencia, de a hó végére az előtározó az ívás elősegítésén túl a víz tartalékolása okán is a maximális vízszintre került duzzasztásra.

A május szintén kiegyenlített vízjárást és vízállást hozott, ugyanakkor már előrevetítette a változást a nagyobb csapadékot hozó ciklonok elmaradása.

Júniusban a 2. héttől már "elfogyott" a Zagyva hozama, így megkezdődött az apadás a rendszeren, s sajnos a hó végére a fő tározótérben 30 cm hiány mutatkozott.

A július extra hőhulláma, a 100 éves melegrekord megdőlése nem sok jót ígért, s mindez a vízállásban is meglátszódott, mivel összességében újabb 22 cm-rel csökkent a vízszint a hónap végére.

Augusztusban újabb hőhullám, végül - már közben az előtározói tartalékokat is felhasználva - a mélypont 08.17. napja lett, 418 cm-rel. Ekkor két tényező (egy földi, egy égi ...) együttes segítsége következett, ugyanis előbb megnyitásra került a mátraszelei zsilip, majd szinte ugyanekkor egy ezen időszakban itt nagyon ritka mediterrán ciklon jelentős csapadékot hozott. Mintegy 5 nap alatt közel fél méterrel emelkedett a tározó vízszintje, ráadásul jelentősen fel is frissült a korábban mért 28-29 fokos vízhőmérsékletek után.

A szeptember döntő része a részben nyitott mátraszelei zsilipnek köszönhetően csak lassú csökkenéssel telt el, majd a hónap végén az ezen időszakban ritka újabb ciklonnak és annak közel 50 mm-es csapadékának köszönhetően csaknem teljesen feltöltődött a rendszer.

Októberben minden ideálisan folytatódott. Az ilyenkor már-már megszokott kisvizes időszakkal szemben áztató őszi esők, majd a teljes feltöltődés után végig a maximumon tartott vízszint jellemezte az időszakot.

Reméljük a további kedvező időjárást!

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés