Esemény

A legenda a jubileumi versennyel folytatódik!
Az 1. körös nevezés folyamatban: 2023. november 14 - december 15!
118 órás meghívásos és előnevezéses csapatverseny 33 csapat részére (3 fő/csapat)
június 16-21., vasárnap 17:00 - péntek 15:00

Esemény

Figyelem! A közgyûlésre az Alapszabály előírásai alapján valamennyi egyesületi tag e felületen kap meghívót, egyben előzetesen éves beszámolót!
március 3., vasárnap 10:00
Helyszín: BSHE Halőrház - Panoráma terem - Bátonyterenye-Maconka, Ózdi út 220.
Figyelem! A BSHE a jelentkezési létszám függvényében a helyváltozás jogát fenntartja.

Hír

A BSHE tájékoztatja a Horgásztársakat, hogy a tórendszeren kiépített, jelenlegi beléptető rendszer sajnos elavult, cseréje szükséges. A műszaki specifikáció elfogadása már folyamatban van, s terveink szerint március végére az új rendszer kiépítésre is kerül.
Az átmeneti időszakra az a döntés született, hogy a tórendszerre való beléptetésre és belső parkolásra jogosító éves bérletek 2024.02.08-tól kiválthatók. A teljes árú bérlet 9.000 Ft, a 70 éven felüliek, a fogyatékkal élők bérlete 5.500 Ft. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az új kártyák kiadásáig a díj befizetéséről szóló lepecsételt BSHE pénztárgépi nyugta szolgál a be- és kilépéshez jogosultsági igazolásul, melyre az adminisztrátorok felírják a forgalmi rendszámot.

Kérjük türelmüket és együttműködésüket bízva abban, hogy hamarosan a nagyobb kényelmet adó beléptetést újra biztosítani tudjuk!

Hír

A mai napon közzétesszük újabb hírlevelünket, melyben tájékoztatjuk Horgásztársainkat a maconkai helyfoglalási rendszer várva-várt indításáról.


A helyfoglalási rendszer 2024. február 4-én, vasárnap 18:00-kor nyílik meg. A foglalási díjak az infláció mértéke alatt, jellemzően 6-10% közötti mértékben emelkedtek.

Számos kiemelt rendezvénynek adunk otthon az idén, így különösen érdemes korán foglalni, mert a szabad helyek várhatóan igen gyorsan el fognak fogyni a frekventált időszakokra.A kedvezmények mértéke továbbra is a tagoknál, majd az alaptagoknál a legnagyobb, de ismét támogatjuk az időseket, a hölgyeket és az ifjúsági horgászokat is.

Hír

Új Európa-rekord!

2024. 01. 12.

Maconka méltán híres sokszínű halállományáról. Tavaly az év egyik legnagyobb eseménye volt egy 34,45 kg-os (130/86 cm) lapátorrú tok kifogása, mely eredmény Lubai Nikolett nevéhez fűződött. E hal új akkor Európa-rekord is lett, egészen 2024.01-03-ig. E napon azonban 9 dkg-al megdőlt a rekord, mert Kis Róbert 132/88 cm-es paraméterekkel rendelkező óriása esetében 34,54 kg-on állt meg a mérleg. A halritkaság bő 40 perces fárasztás okán került a partra, melyhez bizony szükséges volt a horgásztárs segítsége. A képek összevetése alapján vélhetően a két fogás esetében a hal azonos. A szerencsés horgásznak őszintén gratulálunk, az Európa-rekorder halóriásnak hosszú életet kívánunk!

Dokumentum

Maconkai Horgászrend

2024. 01. 06.

Lentebb letölthető és olvasható a BSHE Maconkai Horgászrendje, mint a jogszabály (Hhvtv. 44. § (4) bek.) szerinti helyi horgászrend (HHR), amely 2024.01.01-től hatályos. A 2023. évi utolsó kiadástól eltérő, módosított szövegrészek pirossal jelöltek.

Hír

Új év, új utakon

2024. 01. 01.

Régi álom vált valóra Bátonyterenyén, amikor december 22-én ünnepélyes keretek között átadták a 23. számú főút Bátonyterenye-Kisterenye új nyomvonalú, a 21. számú főútba csatlakozó elkerülő szakaszát, valamint az észak-dél irányú, Nagybátonyt és Kisterenyét összekötő utat is. A 2,3 kilométer hosszú elkerülő 2x1 sávos, másodrendű főútként épült új nyomvonalon, három körforgalommal, amelyek a szakasz elején, végén és az összekötővel való találkozásnál találhatók. Az elkészült észak-dél irányú összekötő út szintén 2x1 sávos kialakítású, hossza 2,18 kilométer, a végén egy körforgalommal. Ez utóbbi megépítésének köszönhetően megvalósult Kisterenye és Nagybátony összekötése. Bátonyterenye területén a Zagyva-patakot három, a Kazár-patakot két, a Tarján-patakot egy helyen, míg a vasutat szintén három helyen keresztezi a nyomvonal, éppen ezért hét híddal és kettő új szintbeni vasúti átjáró kialakításával lehetett orvosolni a helyzetet.
Az új útszakaszok a városban új megközelítési lehetőségeket biztosítanak, száminkra ezek közül kiemelkedik a Maconkai-víztározó és tórendszere új, lakott területeket már nem igazán érintő, gyors és biztonságos megközelítési lehetősége, melyet szeretnénk tagjainkkal és vendégeinkkel megosztani.
A csatolt áttekintő vázlattérképen megjelenítettük a tórendszer megközelítésére javasolt új útszakaszt, melyet 2024-től a Budapest és Salgótarján (Szlovákia) irányából hozzánk érkezőknek egyaránt jó szívvel ajánlunk.

Hír

BUÉK!

2023. 12. 31.

Mindenkinek boldog Újévet kívánunk! Találkozzunk 2024-ben is Maconkán!

Hír

Nehéz elfogulatlanul írnom most bármit... Hosszú évek óta van szerencsém beszámolni a maconkai rekordokról, s benne néha egy-két szép saját fogásról is. Jöjjön most egy szürreális, örök élmény és egyben egy új faj szerinti abszolút tórekord! A fő tározótér és a Rekord-tó esetében is tudjuk (vagy legalább is megalapozottan sejtjük), hogy valószínűleg szép számmal vannak olyan halak, melyeket még nem fogtak ki. Ilyen idea a nagy amurok jelenléte is. E legendákat persze sokan nem hiszik el, főleg az intenzíven horgászott Rekord-tó esetében. Itt ebben az évben több igen nagy amur is partra került, mivel sokan célzottan horgásznak rájuk. Az eddigi rekord Szűcs Gábor október 11-i fogása volt, itt már csak 3 dkg hiányzott a mindig "bűvös" 20 kg-hoz. Mindezek után ma este az év utolsó horgászatára, benne egy rövid világítópatronos matchbotos úszózásra ballagtam ki, a boton 0,18-as monofil damillal és egy 1x1 cm-es halkockával, tokhalak reményében. Pár perccel 18:30 előtt egy határozott kapás után bevágás, majd 2-3 másodperc mozdulatlanság után lassan elindult egy akkor még ismeretlen őserő. A következő félóra során mindkét fél bevetett mindent. Amikor megláttam végre a halat, a korábbi 50%-kal szemben már csak maximum 1-2% esélyt adtam magamnak. Közben némi derűvel arra gondoltam, hogy ennyit a célzott horgászatról. Végül győztem, de szerencsém volt, mert András halőrünk segítsége nélkül nulla lett volna a sikeres szákolás esélye. .A közösen kiemelt óriási amur végül 25,63 kg-os volt, 105 cm törzshossz és 72 cm kerület mellett. A képhez: megjegyzem: kitartani egyszerűen nem bírtam, pedig mondhatnám azt is, hogy nem mertem… A legszebb pillanat pedig a visszaengedés után az óriás elúszása volt - lassú, méltóságteljes előadás. Csodás élmény. Ilyen a horgászat, melynek egyik sava-borsa a kegyelem gyakorlásának lehetősége mellett az örök kiszámíthatatlanság. Végül engedjék, engedjétek meg nekem, hogy a Fiaimnak ajánljam ezt a fogást abban a reményben, hogy majd egyszer túlszárnyalnak ebben is. E remek halnak pedig még sok-sok szép évet kívánok Maconkán, horgásztársaimnak pedig a most leírthoz hasonló, egy életre szóló élményeket!

Hír

"A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket". Az ismert mondás most különösen találó, mert több, mint 9 év, pontosan 3338 nap után dőlt meg év végére Maconkán a kősüllő abszolút tórekordja. Ez a remek halfaj önfenntartó állománnyal rendelkezik tórendszerünkön és a jövő érdekében már hosszú évek óta teljes védelmet is élvez. 2014.11.08-án Gombos Zoltán egy 0,75 kg-os fogással került a lista élére, de ma Csikány Ferenc 0,80 kg-os (35/24 cm) fogása átvette az első helyet. Mindkét rekordert kishal csali csábította el. Külön érdekesség, hogy e fogást megelőzően horgászunk egy 0,63 kg-os példányt is fogott. A halnak és a szerencsés horgásznak is szívből gratulálunk!

Hír

Szolgáltatásaink bővítése, javítása érdekében számos elképzelésünk, tervünk van az újabb szezonra is a horgászat és a vendéglátás területén egyaránt és ennek jegyében a megvalósítás már ősszel elkezdődött. Most az utolsó negyedév jelentősebb történéseiről szeretnénk beszámolni.
Az őszi horgászszövetségi ÁPFE támogatással megvalósított telepítések és az egyesület által finanszírozott törpeharcsa-szelekciós halászatok megalapozták a halállomány további fejlesztését valamennyi vízterületünkön, így még több horgászélmény várható. Egy MOHOSZ HETTA pályázat sikere okán megérkezett egy-egy újabb Husqvarna fűkasza és motorfűrész, majd az év végére egy új, második AS YAK 4WD fűnyíró-gazvágó-múcsoló kistraktor is, így a zöldterület minőségi karbantartása 2024-ben nagy biztonsággal, tartósan megoldható.
A BSHE és a Halkatlan Büfé és Street Food egység közösen készült az ünnepi, majd a téli időszakra is, így feldíszítésre került a halőrház és a vízparti látványterasz, majd a teraszra kettő fűthető, megvilágítható „iglu” is elhelyezésre került, ahol 6-6 fő tud helyet foglalni. Év végére elkészült és berendezésre került egy újabb garázs-tároló, amely elem lehetővé tette a belső területeink már régóta tervezett „felszabadítását” is. Így a munkálatok a halőrházi panoráma-terem átalakításával folytatódtak, ahová a jövőben a bejárás már közvetlenül a büféből is biztosítottá vált és a felújított "kiséttermi" környezet akár 40 fő kulturált étkeztetését tudja biztosítani, a helyszínen, frissen elkészített finom hal- és egyéb ételekkel, az időjárási körülményektől függetlenül.
Szeretettel várjuk horgásztársainkat, vendégeinket Maconkán!

Hír

A BSHE Alapszabályának megfelelően, limitált létszámkeret mellett a 2024. évben is sor kerül akciós-, illetve az év további szakaszában pedig a normál ügymenet szerinti új teljes jogú tagok felvételére. Szintén meghirdetésre került a 2024. évi alapdíjas egyesületi tagság megszerzésére vonatkozó feltétel- és kedvezményrendszer is. Mint ismeretes, fő szabályként minden év március 31-én lejár az éves engedélyek árának általános befizetési határideje. A BSHE Elnöksége az új felvételes tagokhoz és az alaptagokhoz hasonlóan 2012-től már a meglévő teljes jogú tagok tagi jogviszonyának határidős megújítása esetében is nyereménysorsolási akcióval ösztönzi a határidős befizetést.
A határidőben önhibájukon kívül fizetni nem tudó horgásztársak esetében az Elnökség továbbra sem kívánja ellehetetleníteni a későbbi horgászat lehetőségét, ám képviselnie kell a határidőre befizető, így az egyesület pénzügyi mûködőképességét biztosító tagok jogos érdekeit is. Megoldásként így ismét közzétesszük a teljes jogú tagi akciós tájékoztatóval együtt, egységes szerkezetben a méltányossági és szankciós tájékoztatót.
Összegezve az év indításával kapcsolatos döntéseket, ismét örömmel számolhatunk be róla, hogy a BSHE minden tagi kategóriában megtartott minden eddigi akciót és kedvezményt, továbbá a jelen, még mindig inflációs környezetben is korrekt, más vizekkel bátran összevethető árakat határozott meg, továbbra is aktívan részt vállalva az egyesületi tagi terhek arányos és méltányos megállapításában.
Reméljük, hogy mindenkinek ismét sikerül a számára legjobb, elérhető lehetőséget kiválasztani és így (újra) tagként látogatnia a maconkai vízpartokat!

Dokumentum

Az itt feltöltött egyesületi nyomtatványok szolgálnak a tagfelvétel, valamint a méltányosság és a csónakhasználat adminisztrációs alapjául. A tagfelvételi kérelem kitöltése a maconkai rendes tagság létesítésének első lépcsője. Az alaptagok egyszerûsített felvételére , valamint a BSHE tagok adatainak felvitelére, nyilvántartására, a változások követésére 2022-től már kizárólag a MOHOSZ HORINFO szakrendszere szolgál. Az egységes méltányossági kérelmet a kedvezményezett (1 botos) engedély kiváltási szándéka esetén, valamint a fizetési halasztást, részletfizetést, illetve jogfenntartást kérő tagoknak kell kitölteni. A csónakhasználati megállapodás elfogadása és aláírása, majd aktualizálása a csónak tulajdonosának (egyben a maconkai csónakhely használati jogosultjának) kötelessége. A BSHE Vezetőségének döntése alapján 2019-től új csónakhely már nem adható ki, illetve a megállapodási feltételek 2021-től átalakításra kerültek.
Egyszerûsítés és elektronizáció: Több sikeres lépés után 2021-től tovább folytatódott az adminisztráció átalakítása, így a BSHE tájékoztatók és horgászrendi kivonatok helyébe belépett Maconkai Horgászrend, továbbá valamennyi területi jegy és kiegészítő szelvény értékesítése a MOHOSZ HORINFO szakrendszerén keresztül valósul meg. 2022-től a szakrendszer már tartalmazza a tagi formák és a hozzájuk tartozó tagdíjak nyilvántartását is. 2023-tól akciós területi jegyek és többlet-halelvitelre jogosító kiegészítő szelvények árusításával is bővítettük választékunkat 2024-ben az általános megújítás és adatellenőrzés mellett indul az új (a plasztikalap mellett egyben digitális) Magyar Horgászkártya és tavaszról ellenőrzés esetén valamennyi horgászokmány érvényessége a MOHOSZ Horgász applikációjából is közvetlenül igazolhatóvá válik.
Kérjük, hogy akinek van lehetősége rá, az ügyintézés megkönnyítése és gyorsítása érdekében számítógépen töltse ki, mentse le és e-mail csatolmány formájában küldje el a maconka@maconka.hu címre (vagy adja le a maconkai halőrházban) a rá vonatkozó nyomtatványokat! Munkatársaink a gépi kitöltéssel kapcsolatban is szívesen állnak a rendelkezésükre.

Hír

Tisztelt Horgásztársak, kedves Horgászbarátaink!
A mai este számomra varázslatos volt, a gyönyörű hóesés - idén már másodszor - megidézte a több évtizeddel ezelőtti boldog gyermekkor várakozásteljes és akkor még gyakorta fehér karácsonyi emlékeit. Most - több, mint 20 év után - az ünnep előtti estén ismét csendben hull a hó, nem is remélt ünnepi ajándékként becsomagolva a tájat, a szeretett vízpartokat. Igaz, a Szenteste csak holnap következik, de mélyen megérintett a pár órája megélt sok remek tóparti pillanat és ezek hatására meg is ragadom arra az alkalmat, hogy az ilyenkor megszokott ünnepi gondolatok helyett néhány frissen készült fotóval köszöntsek mindenkit Karácsony alkalmából.
A BSHE Elnöksége, Felügyelő Bizottsága, halőrei és egyéb munkavállalói, valamint a tóparti büfé és street food egység dolgozói nevében is Áldott Karácsonyt kívánok!

Dokumentum

Az itt feltöltött táblázatok részleteiben tartalmazzák a tagi-, a vendég- és a kiegészítő díjtáblázatokat, valamint a tagi díjelemeket, a hozzájuk kapcsolódó főbb információkat.. További információk igénye esetén munkatársaink szívesen állnak a rendelkezésükre!

Dokumentum

Az alábbiakban csatoljuk a BSHE aktuális, 2023.12.15-i állapotú (v 2.0) 2024. évi maconkai rendezvény- és versenynaptárát, amely már a MOHOSZ kiadott országos versenynaptárával (v 1.0) szinkronizált változat. A naptár az adott verseny által érintett területeket is tartalmazza, s megtervezésénél fokozott figyelmet fordítunk a helyfoglalások lehetőségének biztosítására is. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy adott verseny időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kerül sor végleges döntésre a megrendezésről, illetve a halasztásról vagy a törlésről! A külön kiadott, itt is csatolt 2024. évi BSHE versenyszervezői tájékoztató szabályai alapján lekötött újabb versenyeket tartalmazó frissítések a versenyszervezőkkel történő megállapodások függvényében, folyamatosan történhetnek meg, s azokat vagy az egyéb okból történő változásokat is haladéktalanul közzétesszük majd.

Dokumentum

Az alábbiakban csatoljuk a MOHOSZ 2023.12.15-i állapotú 2024. évi országos rendezvény- és versenynaptárát. Módosítás esetén a változásokat folyamatosan közzétesszük majd. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy esetleges vis maior esemény okán is egy adott verseny időpontja előtt legkésőbb 15 nappal végleges döntésre kerül sor a megrendezésről, illetve a halasztásról vagy a törlésről!

Dokumentum

A csatolt két dokumentum segít annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy milyen tagi-, állami- és horgászszövetségi díjelemek kerülnek, kerülhetnek elszámolásra az adott tagi díjtétel, napijegyes értékcikk, illetve egyesületi, vagy horgászszövetségi szolgáltatás árában, továbbá segítő információ lehet a vásárlás után megkapott pénztárgépi nyugta tartalmi megértésében, ellenőrzésében is.

Hír

Tisztelt Horgásztársak!
Csatlakozva a jókívánságokhoz, csatoljuk a MOHOSZ valamennyi horgásznak szóló karácsonyi üdvözletét.

Hír

A mai napon közzétesszük újabb hírlevelünket, melyben tájékoztatjuk Horgásztársainkat a BSHE ajándékutalványok vásárlási lehetőségeiről.


Sokan kérdezték, hogy mi az ügymenet és hogyan lehet ezeket megvásárolni? A lényegi információk a következők: Ajándékutalvány 2024.02.28-ig vásárolható, tekintettel az akciós befizetések 2024.02.29-i határidejére. Az utalványok névre szólnak és sorszámozottak, átadásuk a halőrházban vagy egy .pdf állomány e-mail formájában való eljuttatásával történik. Részletek a csatolt hírlevélben!