Esemény

A legenda a jubileumi versennyel folytatódik!
Nevezés: 2023. novemberben!
118 órás meghívásos és előnevezéses csapatverseny 33 csapat részére (3 fő/csapat)
június 16-21., vasárnap 17:00 - péntek 15:00

Esemény

Az országos versenynaptárban szereplő verseny, így az országos horgászsport területi jegy előírt személyi feltételeként a részvételi igazolás kérelemre kiadható
Előnevezéses egyéni verseny két (pontyfogó és feeder) kategóriában
október 28., szombat
Helyszín: A déli parton kialakított versenypálya

Esemény

II. Z-CO SERIES - MACONKA TOP 5 NEMZETKÖZI KUPA

2023. 09. 13. - 2023. 09. 17.

96 órás előnevezéses szelekciós csapatverseny 27 csapat részére (3 fő/csapat) szeptember 13-17., verseny: szerda 12:00 - vasárnap 12:00 Helyszínek: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, Nyári kikötő, I. sziget, Felező-spicc, II. sziget Tilalom: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, I-II. sziget, Felező-spicc, valamint a csónakos horgászat szeptember 12. 16:00-tól szeptember 17. 16:00-ig! Horgászati lehetőség a verseny alatt: II. tórészlet, III. tórészlet, Rekord-tó, "Kis-Maconka"-előtározó (sportjeggyel) Információ: Zámbori Attila hivatalos versenyszervező +36 20 408 4849

Dokumentum

Az alábbiakban csatoljuk a MOHOSZ 2023.08.24-i állapotú 2023. évi országos rendezvény- és versenynaptárát. Módosítás esetén a változásokat folyamatosan közzétesszük majd. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy esetleges vis maior esemény okán is egy adott verseny időpontja előtt legkésőbb 15 nappal végleges döntésre kerül sor a megrendezésről, illetve a halasztásról vagy a törlésről!

Hír

A Maconkai-víztározót hasznosító BSHE méltán büszke rekordlistájára, amely egyben Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája is. Az 1989 végén indult adatbázis jelenleg 6186 horgász rekordfogása található meg, a páratlan sokszínűséget is jelző 47 halfaj-, illetve változat tekintetében. A halállomány céltudatos fejlesztésének és a halőrök mindennapi munkájának köszönhetően ma már évente több ezer fogás kerül rögzítésre. 2021-ben 4003, 2022-ben 4860, idén augusztus 30-ig pedig már 3791 rekordhal került dokumentálásra. Az adatbázis hatékonyan szolgálja a halgazdálkodást, sőt évek óta tudományos kutatásokat is támogatnak a fogásokhoz kapcsolódó információk. A mai napon jelentős jubileumhoz érkezett a rekordlista, kifogásra került az ötvenezredik rekordhal. A szerencsés horgász Görgei Zoltán, aki BSHE alaptagként egy "nyárzáró" horgásztúrára érkezett a Rekord-tóra feleségével és unokáival. Mint megtudtuk, több mint egy évtizedes múltra tekint vissza már a maconkai horgászatok tekintetében is, sőt versenyen is vett részt már a vízterületen. Az előzetesen lefoglalt R/2 horgászhelyen augusztus 30-án kora este bojli csalira meg is érkezett a várt szép fogás egy hibátlan, 10,75 kg-os "spanyol" ponty (74/60 cm) "személyében". Mivel a rekord elérése érdekében többen is versenybe szálltak, a hírzárlat okán Zoltán is csak később tudta meg, hogy ő volt az a szerencsés horgász, aki fogásával beírhatta magát a maconkai, de a magyar "horgásztörténelembe" is. Túl a dicsőségen és a szép emlékeken a BSHE a fogást egy egyedi trófeával is elismeri majd és az egyesület elnöke egyben egy meghívást is átadott a rekorder részére egy következő, ezúttal ingyenes horgászatra, ahol majd a trófea is átadásra kerül. Szívből gratulálunk!

Hír

E sorok írásakor a maconkai rekordlista - Európa legnagyobb édesvízi rekordlistája - már (nem tévedés) 49718 db igazolt rekordhalat jegyez. A BSHE Elnöksége úgy döntött, hogy az 50000. hal kifogóját is egy egyedi trófeával kívánja köszönteni, hasonlóan az eddigi két "ezredesünk" (Novák György, Bakos Norbert) elismeréséhez. A realitásokból kiindulva akár már egy hónapon belül kiderülhet, ki lesz a szerencsés horgász. Érdemes lesz követni e tárgyban is a rekordfogások rovatunkat, addig is mindenkinek jó horgászatot!


Hír

Június 27-én egy MOHOSZ célprogram teszt fázisában Maconkán is telepítésre került egy olyan "okosbója", amely jelentős előrelépést jelenthet a horgászvizek monitorozása, így biztonsága érdekében. A részleteket a csatolt horgászszövetségi közlemény tartalmazza. Köszönjük a lehetőséget!

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, folyamatosan közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
Most egy hosszabb időszakra vonatkozó "főidényi" tájékoztató kerül közzétételre azzal, hogy esetleges változás esetén azonnal jelzünk.
Az új honlapon az aktuális tájékoztató a "Hírek" felületen található és a jelen megjelenésről hírlevél is készült.

Hír

Maconkai vízisportok

2023. 07. 21.

A mai napon Katona Attila elnökségi tag és Veres Attila csoportvezető halőr megmutatta, hogy milyen jártas a maconkai extrém vízisportokban. Soros feladatként a II. tórészleten a déli tófüzért tápláló csőrendszert egy partfal-omlás tömítette részlegesen el, plusz a hétfői nagy vihar által vízbe döntött fa is akadályként tornyosult a versenyzőink felé. A látványos búvármutatványokkal tarkított kőrendezés és a vízi láncfűrészezés jól sikerült, a szintidő is káprázatos volt. Nagy köszönet a remek sportembereinknek!

Dokumentum

Az alábbiakban csatoljuk a MOHOSZ 2023.07.19-i állapotú 2023. évi országos rendezvény- és versenynaptárát. Módosítás esetén a változásokat folyamatosan közzétesszük majd. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy esetleges vis maior esemény okán is egy adott verseny időpontja előtt legkésőbb 15 nappal végleges döntésre kerül sor a megrendezésről, illetve a halasztásról vagy a törlésről!

Dokumentum

Maconkai horgásznaptár

2023. 07. 19.

Az alábbiakban csatoljuk a BSHE aktuális, 2023.07.19-i állapotú (v 2.3) 2023. évi maconkai rendezvény- és versenynaptárát. A naptár az adott verseny által érintett területeket is tartalmazza, s megtervezésénél fokozott figyelmet fordítunk a már visszaigazolt helyfoglalásokra is. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy adott verseny időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kerül sor végleges döntésre a megrendezésről, illetve a halasztásról vagy a törlésről! A külön kiadott, itt is csatolt BSHE versenyszervezési felhívás alapján lekötött újabb versenyeket tartalmazó frissítések a versenyszervezőkkel történő megállapodások függvényében, folyamatosan történhetnek meg, s azokat vagy az egyéb okból történő változásokat is haladéktalanul közzétesszük majd.

Statisztika

Az évek során Európa Kupává fejlődött Professzionális Bojlis Maconka Kupákon (ideértve a 2020-21. évi beutazási korlátozások miatt kizárólagos magyar részvétellel megrendezett Maconka-Mix Szuperkupákat) 37, az Amatőr (új nevén Tavaszi, 2022-től külső rendezésû) Bojlis Maconka Kupákon 18, a Barátság-, a Carp Fan- és az Enduro Kupákon összesen 6, továbbá a Magyar Pontyfogó Országos Bajnokságok fordulóin 19 és a Pecamánia / Z-CO TOP 5/10 szelekciós versenyeken 7, azaz mindösszesen 87 alkalommal 4 kontinens 26 országából összesen 1956 csapat átlagban 92 órás intenzív horgászatának összeredménye (a szelekciós versenyek fogásait ide nem értve) 486074,98 kg és 99569 db hal - köztük (minden versenyt ideértve) a kifogott 11853 db 10 kg-on felüli példány -, mely eredmény egyedülálló módon tételesen, azaz halanként számítógépes feldolgozásra került. A csatolt, folyamatosan fejlesztett magyar-angol tükörfordítású tábla "csak" az összegzések összegzése, de az egyedülálló feldolgozásnak is köszönhetően jól mutatja a versenyek objektív mérőszámait, az elért eredményeket, sőt a maconkai halállomány fejlődését, pillanatnyi állapotát is. Büszkék vagyunk az elért szenzációs eredményekre, köztük a több világcsúcsra, de legalább ennyire arra a barátságra is, amely a csapatok zömét mára összeköti. Az átlagos éveket nézve az évi 5-6 maconkai versenyalkalom a bojlis pontyfogás ünnepe, egyben az objektív bizonyíték minden olyan elvre és tényre, melyre a víztározó, annak non profit fejlesztése, valamint a sportszerû versenyhorgászat valójában rendeltetett!

Hír

Mint ismert, Maconkán nagyon sok ritka halfaj, illetve különleges változat található meg, így bármikor "csoda" történhet az itt horgászóval. Ma is egy ilyen esetről tudunk beszámolni, mert Godó György fehér harcsája hazai és nemzetközi szinten is igazi kuriózum. A közel félórás, csónakból történő fárasztás után kifogott, wobblerre megéhező 24,62 kg-os, 140 cm hosszú és 74 cm kerületű "szellemharcsa" vörös szem hiányában albinónak nem nevezhető, de a szakirodalom alapján így is jóval 1: 100 000 feletti az ismert esély egy ilyen színváltozat kialakulására. Természetesen ez a hal is visszakerült élőhelyére, így a jövőben is találkozhatunk vele, sőt szerencsés esetben utódaival is. Ha már szerencse, akkor a szerencsés horgásznak ezúttal is szívből gratulálunk!

Esemény

Az országos versenynaptárban szereplő verseny, így az országos horgászsport területi jegy előírt személyi feltételeként a részvételi igazolás kérelemre kiadható 72 órás előnevezéses klubrendszerû csapatverseny a döntőbe jutó klubok (6), bennük csapatok (18) részére (2 fő/csapat), eredményhirdetés július 06 - július 09., csütörtök - vasárnap Helyszínek: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, Nyári kikötő, I. sziget, Felező-spicc Tilalom: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, I. sziget, Nyári-kikötő, Felező-félsziget lezárt szakasza, Felező-spicc, valamint a csónakos horgászat július 05. 16:00-tól július 09. 16:00-ig! Horgászati lehetőség a verseny alatt: II. és III. tórészlet, II. sziget, Rekord-tó Információ: MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Iroda, Ambrus Tibor irodavezető

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, folyamatosan közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
Az új honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről hírlevél is készül majd.

I. Érvényesség, helyi horgászrend, ügyviteli határidők

Hír

A mai napon az év negyedik telepítésére, célként a II. és III. tórészlet pontyállományának visszapótlására, fejlesztésére került sor. A BSHE Elnökségének döntése alapján a jövőben is az elviteli fogások határozzák majd meg a III. nyaras pontyok telepítését, az éves telepítési tervvel megegyezően. Ma összesen 1230 kg ponty érkezett Maconkára, ebből a III. tórészletbe 830 kg, a II. tórészletbe 400 kg került. A halak 99%-ban tiszai tőpontyok voltak. Az átlagsúly 1,45 kg, a szórás egyedenként 1,25 kg-tól 1,90 kg-ig terjedt. Szívből reméljük, hogy ezek a halak még sok-sok örömet okoznak az ide látogató horgászoknak és mivel a hal egészséges táplálék, abszolút nem gond az engedélyezett keretek közötti halelvitel sem.. Folytatás a nyári forgalom függvényében!

Esemény

Az országos versenynaptárban szereplő verseny, így az országos horgászsport területi jegy előírt személyi feltételeként a részvételi igazolás kérelemre kiadható 72 órás előnevezéses páros verseny június 29 - július 02., csütörtök - vasárnap Helyszínek: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya Tilalom: 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, valamint a csónakos horgászat a Zagyva vonalától északra június 29. 16:00-tól július 02. 16:00-ig! Horgászati lehetőség a verseny alatt: fő tározótér déli partszakasz, II. és III. tórészlet, Rekord-tó Információ: MOHOSZ Horgászsport Szakszövetségi Iroda, Ambrus Tibor irodavezető

Hír

Tisztelt Horgászbarátaink!
Az elmúlt években már jól bevált módon, folyamatosan közöljük az aktuális horgászati információkat tagjaink, valamint vendégeink tájékoztatása céljából.
Az új honlapon a feltöltés a "Hírek" felületen található és a jövőben a kiemelt időszakokban a megjelenésről hírlevél is készül majd.

I. Érvényesség, helyi horgászrend, ügyviteli határidők

Esemény

HENOSZ tagegyesületek tagjainak egyéni bajnoksága maximum 40 fő részére
A területi versenynaptárban szereplő verseny, így az országos horgászsport területi jegy előírt személyi feltételeként a részvételi igazolás kérelemre kiadható
június 24., szombat
Helyszínek: 3. sz., előtározói versenypálya