Vissza
A Maconkai-víztározó

A Maconkai-víztározó

2002. 06. 03.

megosztás Facebookon

Egy horgász igyekszik minél több vizet felkeresni és megismerni a jobb fogások érdekében. Ezzel jómagam sem vagyok másképp, minden évben legalább öt-hat új tavat keresek fel és horgászok meg. Nagyon ritkán fordul elő (talán egy évben egyszer), hogy minden igényt kielégítőnek bizonyuljon egy víz. Kuriózum számba megy, így sokat kell érte járni az országot, mire előkerül egy ilyen tó. Idén meglepően korán, már a tavaszi hónapokban rátaláltam egyre. A Nógrád megyében található Maconkai-víztározó már az első pillanatban megdobogtatta a szívemet, éreztem, hogy ritka kincsre bukkantam.

A tározó megközelítése
Nógrád megyében, Budapesthez viszonylag közel található a Maconkai-víztározó. Az M3-as autópályán haladva, Hatvannál kell északi irányba fordulni a 21-es főúton. Nagybátonynál a 23-as útra rátérve, pillanatok alatt megérkezhetnek a víztározóra.
[foto,1,A Maconkai-víztározó térképvázlata,n,k]
[foto,2,A tározó légifelvétele a területrendezés előtt.,n,k]

Távolságok és átlagos megközelítési idők:
1. Budapest - Bátonyterenye - Maconka (M3-21-es főút-Ózdi út)
98 km (70perc)
2. Salgótarján - Bátonyterenye - Maconka (21-es főút - 23-as főút)
14 km (15 perc)
3. Losonc - Somoskőújfalu (országhatár) - Maconka
37 km (45 perc)
4. Eger - Pétervására - Nemti - Maconka
62 km (55 perc)
Víztípus
Közepes nagyságú, dombvidéki jellegû víztározó, földanyagú völgyzárógáttal és völgyfelőli hossztöltéssel. Jelenleg Nógrád megye harmadik legnagyobb állóvize, melyet a Zagyva folyamatosan friss vízzel lát el.
A víztározó története
1975-ben a Zagyva folyó felduzzasztásával alakult ki a tározó. Hármas rendeltetésû víztározóként üzemel. Elsődlegesen árvízvédelmi célokat szolgál, másodlagosan ivóvíztározóként mûködik és harmadlagosan szabadidős tevékenységet (horgászat) elégít ki. A tározó fejlődésében nagy törést jelent az 1999-ben a folyamatos esőzések végett kialakult hatalmas vízszintemelkedés, ami több esetben elérte az 1,5-1,7 métert. A gátak védelmében többször kinyitották a zsilipeket, és ennek következtében rengeteg hal eltávozott a tározóból. Az így keletkezett hiányt viszont az egyesület a fokozott mennyiségû és méretû telepítéssel időközben bőven kompenzálta.
[foto,9,Átlagos teríték 2001. nyarán.,n,j]
Vízmélység
Az átlag vízmélység a tározóban kettő méter körül alakul, de igen változatos képet mutat, nagy medertörések, laposok és a Zagyva régi partoldala teszi vonzóvá a halaknak a területet.
Horgászhelyek
A meder egyenetlensége és változatossága végett igen sokrétûek a Maconkai-víztározón a horgászati lehetőségek. Tulajdonképpen évszakokra is fel lehet osztani a vízhőfok és vízmélység függvényében.
1. Tavaszi horgászhelyek:
A tározó déli részén, a sekély, nádasokkal szabdalt szakaszon lehetünk tavasszal igazán eredményesek. A nádszigetek és csatornák közti útvesztő a március, április és májusi hónapokban rengeteg halat rejt.
2. Nyári horgászatok:
Tulajdonképpen a tározó egész területén eredményesek lehetünk, de ilyenkor külön figyelmet érdemelnek a 1,5-2 m-es medertörések.
3. Őszi, késő őszi horgászatok
A fokozatosan lehûlő víz végett a halak egyre jobban kezdenek koncentrálódni a vermelő helyek környékén, a mély víz közelében. A tározó ÉNy-i, gát közeli részén számíthatnak a horgászok több kapásra.
[foto,5,Márciusi rekordlistás compó a törzsállományból.,n,j]
Fő halfajok
Maconkán nagyon büszkék a tározóban élő rengeteg halra. 33 halfaj található fel jelenleg, köztük 12 féle ponty! Közülük a tiszai és dunai nyurga, a szarvasi pikkelyes és a hortobágyi tükrös, a koi ponty egyaránt békésen megférnek egymás mellett.
Ponty:
35 mázsa 10 kg-on felüli példány került betelepítésre a tározóba. Köztük több 20 kg-on felüli is, melyek közül kiemelkedik egy tiszai 21 kg-os nyurgaponty. A hossza több mint egy méter!
[foto,3,Pontyjelölés a telepítés előtt.,n,k]
[foto,4,Dunai vadpontyok telepítése.,n,k]

Amur:
Igen szép és jelentős az amur állomány is. Az átlagsúly 8 kg körül alakul. Horgászatuk nagy élmény Maconkán, a nádszigetek végett nem sokat lehet engedni nekik. Sokszor látni őket táplálkozás közben, ahogy szó szerint, szinte legelik a nádat.
[foto,7,15 kg feletti amur.,n,k]
[foto,12,Rekordlistás amur 40 cm-es vízből.,n,k]

Ragadozó halak:
A ragadozók közül nagyszámú jelenlétével és kapitális méreteivel (10 kg-on felüliek is vannak)kiemelkednek a csukák. A régi, őshonos állományból is akad szebb példány, de telepítéssel is jelentősen növelték a rekordlistás csukák számát. Elképzelhető, hogy hamarosan Maconkán köszönthetjük az új országos rekordot!
[foto,6,Jelölt csuka a tározóból.,a,k]
Egyéb halak:
Telepítéssel az őshonos halak közül igen megerősítették a compók és aranykárászok állományát. A finomszerelékes horgászoknak igazi élményt jelenthet a kiló feletti példányok fárasztása. A két kilós dévérkeszegek és ezüstkárászok szintén felejthetetlen szórakozást nyújthatnak.
[foto,14,A tározó több versenynek is tökéletes feltételeket biztosít minden évben.,a,k]
Horgászati idők
Hétközben általában napkeltétől napnyugtáig lehet horgászni a tározón. Éjszakai horgászatra is van lehetőség április 30. és szeptember 28. közötti hétvégeken. A pénteki és szombati, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napokon éjjel is lehetséges a horgászat.
Tilalmi idők és korlátozások
Csuka: február 15. - március 29.
Süllő és balin: március 4. - április 30.
Harcsa: május 2. - június 14. (10 kg-nál kisebb)
[foto,11,Gyönyörû pontyok élnek Maconkán.,a,k]
A 10 kg-nál nagyobb ponty, továbbá a jelölt halak nem vihetőek el!!
A koi ponty, kecsege és márna esetében teljes elviteli tilalom van érvényben!
Méretkorlátozások
Ponty: 30 cm
Amur: 40 cm
Süllő: 40 cm
Compó: 25 cm
Harcsa: 50 cm
Csuka: 45 cm
Balin: 40 cm
Aranykárász: 25 cm
Szállás és táborozási lehetőségek
A parton engedélyezett a sátorozás napi 500 Ft-ért. Található a tározón két igen hangulatos sziget, melyet a parttal egy híd köt össze. Ideális táborhelynek bizonyulhat. A parton az elkövetkezendő időkben elkezdik talán egy panzió építését, melyben újabb szálláslehetőségek lesznek majd.
[foto,10,A jelölt és 10 kg feletti pontyokat köteles mindenki visszaengedni.,a,k]
Csónakhasználat
Lehetőség van csónakbérlésre is naponta 1500 Ft-ért. A saját csónakra szintén ezt az összeget kell kifizetni.
Rekord halak a tározón
Ponty: 16,2 kg
Balin: 5,3 kg
Compó: 1,85 kg
Ezüstkárász: 3,25 kg
Harcsa: 15 kg
Amur: 16 kg
Busa: 31 kg
Csuka: 14,15 kg
Süllő: 8 kg
[foto,13,A kifogott halakkal történő kíméletes bánásmód Maconkán is egyre jobban tért hódít.,a,k]
Egyéb információk
A Maconkai-víztározóval kapcsolatosan érdeklődni lehet: Zagyi Mihály halőrnél a következő telefonszámon:
06/30-229-5177.

Ladányi Tamás

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés