Vissza
IX. Tavaszi Maconka Kupa - Versenykiírás és még pár gondolat

IX. Tavaszi Maconka Kupa - Versenykiírás és még pár gondolat

2013. 03. 23.

megosztás Facebookon

Április 13-án Maconkán nem "csak" a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésû és rendezésû versenysorozat első eseményére kerül sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Teszteljük együtt a szabályokat és majd a versenyt, mert a jövőben a folytatás és a szabályok finomítása, esetleges átalakítása is kizárólag az itt versenyző horgászokon múlik majd!

Április 13-án Maconkán nem csak a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésû és rendezésû versenysorozat első eseményére kerül sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. Teszteljük együtt a szabályokat és majd a versenyt, mert a jövőben a folytatás és a szabályok finomítása, esetleges átalakítása is kizárólag az itt versenyző horgászokon múlik majd!
(VITA)INDÍTÓ GONDOLATOK
Az elmúlt években több tekintetben is jelentős átrendeződést tapasztaltunk a hazai horgászversenyeken. Először is tágult a módszerek köre, s mára már a feeder technika a itt is egyértelmûen a legnépszerûbb. A sok-sok vadhajtással is lassan megküzdő bojlis módszer egyes újításai pedig egyértelmûen visszaszivárogtak az egyéb területekre, gondoljunk itt csak a hajszálelőkés pelletes csali felkínálásra feeder vagy match viszonylatban, vagy a valódi halkímélés meghonosodott eszközeire is. Maga a bojlizás persze természetéből és küldetéséből adódóan is minimum 24 versenyórát igénylőmûfaj maradt, még egy jó könnyûszerelékes versenyre megfelelő vízen azért 5-6 óra már elegendő. A tendenciák közül megemlítendő még a könnyû pergetés térnyerése, vagy a faj szerinti tematikus versenyek igénye is.
Egy másik jelenséget vizsgálva pedig kijelenthető, hogy pár éve messze nem volt annyi verseny, mint manapság, most aztán tényleg bőven lehet választani. A reklámok csábítóak, sőt megjelentek a hivatásos versenyszervezők is. A prémium-kategóriás versenyek árai mellett jó esetben a díjak is értékesek, ugyanakkor a versenyzők jelentős része inkább a verseny izgalmáért és öröméért indul el egy-egy ilyen rendezvényen, s mindeközben gondolnia kell a pénztárcájára is. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem a verseny és annak kiírása, vagy az anyagi lehetőségek és a felszerelés dönti el, hogy valaki amatőr-e, vagy profi, persze itt gondolatban rögtön válasszuk le a hivatalos szövetségi versenyeket, bajnokságokat. Másfélszáz verseny után is ugyanolyan jó érzés megtapasztalni, amikor összemosódnak a vélt és valós kategóriák és a sporthorgászok - így együtt - egy-egy jót versenyeznek, lazán, döntően a horgászat és a halfogás öröméért!
Ez is egy út, s nem hirdetjük azt, hogy ez bármilyen szempontból kizárólagos, hiszen Maconkán hosszú évek óta szinte minden versenykategória meg- és elfér, lehet válogatni és váltogatni: mi a horgászokért vagyunk!
VERSENYKIÍRÁS
Maconka, 2013. április 13., szombat
A verseny helyszíne a Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül kb. 60-70 főig - közkívánatra - az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, illetve teltház esetén ezen túl a gyermekek esetében a VI. tó vagy az előtározó. A rendezők túljelentkezés esetén fenntartják a jogot a pálya bővítésére, vagy egy kategória áthelyezésére az előtározóra, de ez esetben mindenkivel személyes egyeztetésre kerül sor a megadott telefonszámon a jelentkezési határidő lejártát követő napon!
[foto,22k.jpg,A méltán nemzetközi hírnevû maconkai gáti versenypálya...,e,k]
[foto,23k.jpg,... és páratlan kincsei,e,k]
A verseny lebonyolítása:
05:30-06:30 Regisztráció a halőrháznál
06:30 Sorsolás, majd helyek elfoglalása
07:30 Etetés megkezdése
08:00-14:00 Verseny
14:00 Mérlegelés
14:30-15:30 Ebéd a halőrháznál
15:30 Eredményhirdetés, díjak átadása
A verseny főbb szabályai:
 1. Horgászni három kategóriában, azaz tetszőleges fenekező vagy úszós módszerrel, illetve gyermekhorgászként, 1 bottal és azon 1 horoggal lehet.
 2. A felnőtteknél és ifiknél a választott módszert értelemszerûen a jelentkezési lap leadásáig el kell dönteni, később és értelemszerûen verseny közben abban változtatás már nem lehetséges!
 3. A sorsolás együttesen történik, azaz lehetséges, hogy egy úszós mellé egy feeder technikával horgászó kerül - az igények okán így biztosítjuk a jó helyek megszerzésének elméleti esélyegyenlőségét!
 4. Az etetés mennyiségében, az etetőanyag összetevőiben nincs korlátozás, kivétel az élőanyag mennyisége, amely 2 liternél több nem lehet.
 5. Az alapozó etetés időtartama alatt bottal bejuttatható etetőbója alkalmazása engedélyezett, amelyet a verseny kezdetét jelző dudaszóig ki kell venni.
 6. A kifogott halakat csak gyûrûs (verseny-) szákban, illetve nagy hal esetén megfelelő méretû pontyzsákban lehet tárolni. Mérlegelésre csak élő hal kerülhet.
 7. A kifogott tokféléket és minden 5 kg-on felüli egyéb halat a versenybíróknak soron kívül jelenteni és azt mérlegeltetni kell.
 8. A lefújás előtt megakasztott, de az addig még ki nem fárasztott hal 30 percen belüli sikeres szákolás esetén az eredménybe még beszámít!
 9. A mérlegelés csak az abszolút súly szerinti értékeléssel történik, ezt követően a halak haladéktalanul visszaengedésre kerülnek. Esetleges holtverseny esetén a nagyobb fogott hal dönt.
[foto,2k.jpg,Az eredménybe valamennyi halfajta beleszámít, legyen az akár egy gyönyörû ponty, ...,e,k]
[foto,1k.jpg,... vagy egy csodálatos tavaszi compó, ...,e,k]
[foto,3k.jpg,... esetleg Maconka igazi aranya!,e,k]
Nevezés:
A részvétel feltétele az érvényes magyar állami horgászjegy. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható. Ifi az, aki 2013. 12. 31-ig a 18. életévét még nem tölti be.
Gyermeknek az minősül, aki 2013. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be.
 • Nevezni lehet a név és a választott kategória feltüntetésével e-mail formájában [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre, vagy a halőrházban a helyszínen 2013. 04. 08-án 18:00-ig, illetve faxon
 • Figyelem! Az elmúlt évek szervezői tapasztalataiból okulva, a versenynapon a helyszínen nevezést már NEM fogadunk el!
Kérjük, töltsék ki a mellékelt [file,JL_IX_TM_130413m.doc]Jelentkezési lapot[-file] és küldjék el e-mail formájában a [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre 2013. 04. 08-ig Az elérési telefonszám feltüntetése fontos!
[foto,06k.jpg,A verseny kezdetére már a telet a tavasz váltja,,e,k]
[foto,05k.jpg,... s lassan minden virágba borul,e,k]
A részvételi díj (amely tartalmazza az ebédet, a gáti behajtás díját és a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):
 • felnőtteknek: 3300 Ft
 • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
 • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1000 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)
 • Figyelem! A részvételi díjat csak a verseny napján reggel, a regisztráció alkalmával kell befizetni.
[foto,17k.jpg,Ilyen fárasztást kívánunk!,e,k]
[foto,12k.jpg,TRK \'12 versenyeredmények 1.,e,k]
[foto,13k.jpg,TRK \'12 versenyeredmények 2.,e,k]
[foto,8k.jpg,TRK \'12 versenyeredmények 3.,e,k]
Díjazás:
A legjobbak értékes, feliratozott kupát, valamint oklevelet kapnak. Díjazásra kerül a fenekező kategória I-III. helyezettje, 12 nevező felett az úszós kategória I-III. az alatt az I., valamint 6 nevező felett a gyermek kategória I-III., az alatt az I. helyezettje. Külön trófeát kap a legnagyobb hal kifogója. Szintén díjat kap a legjobb eredményt elért női és ifjúsági horgász, ha ők nincsenek a kategória szerinti díjazottak között. Egy nem díjazott versenyző - sorsolás alapján - visszakapja a részvételi díjat, vagy ingyenes részvételt nyer a versenysorozat egy következő rendezvényére. Valamennyi nem díjazott gyermekhorgász emléklapot kap! Valamennyi díj és elismerés kiadásának feltétele a verseny teljes időtartamának teljesítése, illetve a díjkiosztón történő személyes megjelenés!
[foto,14k.jpg,Ilyen díjakra lehet számítani!,e,k]
[foto,7k.jpg,A gyermekek ...,e,k]
[foto,15k.jpg,... jövője a miénk is!,e,k]
[foto,11k.jpg,A hölgyversenyzők mindig is nagyon fontosak...,e,k]
A szervezők fenntartják a jogot további díjak kiosztására is, illetve elfogadnak a tárgyban felajánlásokat is. Mindenkinek előre is köszönet érte!
Versenypálya kitûzése
A fenekező- és az úszós horgászok, valamint kisebb létszám esetén a gyermek horgászok a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályán együtt foglalnak majd kb. 10-12 méterenként helyet, ahol összesen így maximum 60-70 főnek tudunk együttes versenyzési lehetőséget biztosítani.
A gyermekhorgászok: vagy a gáton, vagy a VI. tavon, illetve az előtározón foglalnak helyet.
Az ifjúsági és női versenyzők a választott (fenekező vagy az úszós) kategória felnőtt férfi versenyzői között foglalnak helyet, azaz nekik külön pályaszakaszt nem biztosítunk,viszont az ismertetett módon külön is díjazzuk őket.
Mivel a versenypálya befogadóképessége a leírtak szerint korlátozott, ezért aki biztosra akar menni, időben adja le nevezését! A nevezés elfogadásáról kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2013. 04. 08.-án 18:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást.
[foto,4k.jpg,Vannak itt nem nevező mesterhorgászok ...,e,k]
[foto,10k.jpg,... és illegális nézők is,e,k]
[foto,20k.jpg,A zsúfoltságot azért megpróbáljuk elkerülni...,e,k]
[foto,18k.jpg,... és kitartunk akkor is, ha rosszabb az idő,e,k]
Külön kedvezmény:
A verseny után a horgászat 1 db kiegészítő szelvény (1300 Ft) előzetes megváltásával a szombati nappali horgászidő végéig (20:00) folytatható, ekkor 1 nemes + 3 kg egyéb hal vihető el. 2 szelvény megváltásával (2600 Ft) pedig vasárnap reggelig (05:30) szabad a pálya (így max. 2 nemes + 5 kg egyéb hal vihető el). Ha a horgászok ezt a mérlegeléskor, vagy legkésőbb az ebéd folyamán ezt jelzik, akkor a sorsolt helyen folytathatják majd a díjkiosztó után a horgászatot, de e lehetőséggel a horgászat már az általános szabályok szerint, azaz tetszőleges más helyen is tovább folytatható.
[foto,16k.jpg,A legutolsó ilyen stílusú verseny, a 2012.06.23.-i XIV. NMH-Grátisz-BSHE Tóparti Randevú Kupa boldog díjazottjai,e,k]
[foto,19k.jpg,Amit a visszaengedéssel elérünk: színes és boldog élet a víz alatt,e,k]
Itt pótolnám elmaradt ígéretemet is legalább részben annyiban, hogy e cikk versenyillusztrációs képeinek jelentős része e versenyen született és magát az eredményt is felidézzük:
[foto,24k.jpg,Minden pillanat értékes!,e,k]
[file,XIVeredménym.docx]XIV. TRK, végeredmény[-file]
A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.
Legyen ez a nap a tó, és a horgászat ünnepe - ismét Önökkel, Veletek Maconkán!
Végül egy kis rejtvény. Ki ismeri fel e pozícióból ezt a halat, ha majd Maconkán találkozik vele? A megfejtéseket az e cikkhez nyitott, vagy a maconka fő fórumon várjuk!
[foto,21k.jpg,Íme az ismeretlen,e,k]
ZÁRSZÓ
Íme az első kísérlet, amely döntően a mindig sikeres Tóparti Randevú Kupák szabályain alapul. Az elmúlt bő egy évben folyamatosan szondáztuk azt, hogy mire van igény, a jövőben ennek kívánunk majd megfelelni. A tervek szerint 2013-ban havonta-másfél havonta lesz egy-egy ilyen free-style verseny, olyan logikával, hogy több módszert, helyet is ki lehessen próbálni majd Maconkán. Ha megmarad a gyakorlatban is a felmért igény, akkor a jellemző 6 órás versenyek mellett lehet/lesz családi-, páros-, vagy csapatverseny, illetve 24 órás, csónakos pergető, déli parti, vagy extra kedvezményként a teljesen eltérő halállományú előtározón lebonyolított verseny is, ugyanilyen, vagy hasonló árfekvéssel és díjazással. Hogy mit nyer ezen az Egyesület? Lehet számolgatni, de egyben segítek a megfejtés közlése előtt. A felajánlott tárgyjutalmakat (mivel nem mûanyagból vannak papírfelirattal...) 100.000 Ft alatt kihozni lehetetlen. A megfejtés pedig: sporthorgászokat nyerünk, akik szívesen járnak majd ide családjukkal együtt a versenyeken túl is, mert egyre jobban megismerik és megszeretik e páratlan adottságokkal rendelkező tórendszert és környezetét! Minden Önökön múlik, így a maconka@maconka.hu címre várjuk továbbra is az elkövetkező versenyekkel kapcsolatos igényeket és a javaslatokat!
Frissítve! (2013.03.23. 13:30)

Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés