Vissza
Maconka \'13

Maconka \'13

2013. 02. 15.

megosztás Facebookon

A Haldorádó horgászportál első kiemelt vizét, a Maconkai-víztározót és tórendszerét komplex módon hasznosító egyesület elnöke, dr. Dérer István immár hagyományosan egy kötetlen évindító beszélgetés keretében számol be olvasóinknak a soron következő maconkai horgászidény aktualitásairól és az újdonságokról, benne célzottan előtérbe helyezve a vendéghorgászok lehetőségeit. Sok érdekesség közvetlenül is eljutott hozzám, így azt hiszem, ismét bőven lesz miről beszélgetnünk!

Az itt nyújtott sokrétû horgász- és családbarát szolgáltatások, kiemelten a páratlan horgászati lehetőségek népszerûségét számomra jól jelzi, hogy az egyesület évről-évre több, immár 1451 főt szerepeltet nyilvántartásában, köztük több száz távol élő magyar-, illetve külföldi horgászt is. Ennél azonban a közgyûlési beszámolót és a hírleveleket böngészve jóval döbbenetesebb az a fellelt adat, hogy 2012-ben - nem tévedés - 1354 db 10 kg-on felüli rekordponty került fel az Európában is egyedülálló maconkai rekordlistára! Borítsuk is fel rögtön a kérdések tervezett sorrendjét! Honnan ez a sok-sok gyönyörû rekordhal?

A vízből, bizonyosan. Mivel azonban még véletlenül sem akarom elviccelni a dolgot, hozzáteszem: a mi vizünkből. Tavaly az év eseménye a nagyponty-fogások „robbanása” volt. 2011-ben 581 db, még 2012-ben már 1354 db 10 kg-on felüli rekordponty került fel az itt kötelező regisztráció után a maconkai rekordlistára! A 233%-os változási adat mellett legalább ilyen fontos volt a 15-, sőt már a 20 kg feletti pontyok előretörése és megjelenése is. Visszatérve azonban a válaszom elejére, fontos, hogy e halak döntő többsége itt, évek alatt érte el a rekordlistás méretet. Halgazdaságtól elviselhető áron beszerezni nagy tételben nagy halat ma reálisan maximum az 5-8 kg-os mezőben lehet, mi pedig évek óta ezzel operálunk. Az uniós beruházás főbb elemei közül az egykapus beléptetés, a kamerarendszer és az ellenőrzési fegyelem, valamint a halvedő rács is “hozza” az eredményeket, azaz e halak itt is maradnak, még hosszú évekig örömet okozva a horgászok százainak. De nem csak a pontyokról van szó, mivel a BSHE tényleg egyedülálló és hiteles nyilvántartásában és a Veletek közösen kifejlesztett interaktív Rekordfogások felületen 2012.12.31.-ig 37 fajból, illetve változatból összesen már 8985 db rekordhal került rögzítésre. Ezen mennyiség 2153 szerencsés horgász fogása, de január 31-én már megjelentek az első 2013-as rekordok is! Szerintem szinte mindenki érzi, hogy nagyon nagy kincs van a birtokunkban a halállomány tekintetében, én pedig már a beszélgetés legelején most is mindenkit kérek arra, hogy vigyázzunk rájuk, óvjuk Őket jövőre is!
[foto,bejárat,Igen, megérkeztünk!,e,k]
[foto,kisponty,Minden apró értéket becsülni kell!,e,k]
[foto,1kk,A másik véglet, a munka gyümölcse,e,k]
[foto,9000,2013.02.12.: a 9000. rekordhal,e,k]
[file,REKORD121231.pdf]A maconkai rekordfogások összesített statisztikája[-file]
Ha már belekezdtünk a rekordok ismertetésébe és elemezésébe, akkor a folytatásban most beszéljünk a versenyekkel kapcsolatos rekordjaitokról is. Tavaly e fronton is több olyan esemény történt, melyre nagyon sokan felkapták a fejüket. Végigvesszük együtt ezt a leltárt is?

Természetesen. Már áprilisban, a nagyon népszerû Amatőr Bojlis Maconka Kupán a BojliSokk csapata 11,03 kg/db-os átlagfogást ért el, áttörve ezzel egy újabb álomhatárt. A Pontyfogó OB szintén nálunk került megrendezésre, örömünkre meg is dőlt minden ezzel kapcsolatos nyilvántartott rekord. Két versenyen is 20 kg feletti ponty lett a listavezető, kétszer is megdőlt a legnagyobb koi rekordja, a szeptemberi Professzionális Bojlis Európa Kupa pedig különösen emlékezetesre sikeredett. Kovács Zoliék az SBS színeiben a 756 kg-os összeredményükben új rekordként 24 db 10 kg feletti ponttyal zártak, a győztesek 759 kg-os fogása pedig szintén nagyhalas volt, azaz “mindössze” 102 db halból állt! A teljes mezőny versenyátlaga 5,96 kg/db, ami szintén új abszolút rekord, mindez egy olyan vízen, ahol a normál napijegyes horgásztatás okán folyamatosan nagyon sok kisebb ponty is található. Persze a ma már vitathatalanul legnépszerûbb kategóriában, a feeder versenyek során az őszi Haldorádó-Daiwa Szuperkupán is 100 kg feletti eredmény kellett Képe Gézának a győzelemhez, vagy éppen a Médiakupa esetében a III. tórészleten közel 50 kg-os fogással lehetett csak nyerni a rettentő kánikulában. Említsük meg azt is, hogy tavaly megdőlt a harcsa-, a tükörponty-, a nyurgaponty-, a vágótok-, de a “szívügyeim” közül az aranykárász és a veresszárnyú keszeg abszolút tórekordja is. Egy mondatot minimum megér még a fő tározótér gyönyörû aranykárász állománya, a 6 évvel ezelőtti első telepített korosztályból származó, említett gyönyörû rekord bizony már 0,99 kg!
[foto,arany,Maconka aranya,e,k]
[foto,koi10,Aranysárga SBS rekordkoi a pontyfogó OB-ről,e,k]
[foto,aranyhalkk,Még egy arany, ezúttal aranyhal formájában,e,k]
A tórendszert még nem ismerő ember egyre jobban kíváncsi lesz, ugyanakkor egyre jobban el is bizonytalanodik ennyi remek eredmény hallatán. Kinek, hol érdemes horgászni Maconkán?

Mindketten jól tudjuk, hogy “tuti recept” nem létezik. Ugyanakkor az elmúlt évek beruházási bővítéseinek-átalakításainak és tudatos halgazdálkodásának megvannak azok az eredményei is, melyek már érdemben segítenek a válaszadásban. Nos, aki rövid idő alatt nagy halakat akar fogni, annak a Rekord-tó ajánlott, különösen a különleges, méter feletti tokfélék, a tízentúli koik, a nagy csukák és az akár 4 kg-ot is elérő dévérek, vagy a halritkaságok esetében.
[foto,vágó,Az elnök és az egyik tórekord tokféle,e,k]
[foto,tokne,Horgászhölgy, szintén tokkal,e,k]
A gáti szakasz nagyponty-állománya ma már verhetetlen, de ide azért legalább 1 nappal és 1 éjszaka kell a relatíve biztos sikerhez. Mivel egyáltalán nem csak a versenyzőké a világ, itt példaként külön is megemlítem Novák György és Novák Alex tagjaink új csúcsát, mely eredményt e szakaszon érték el a szeptember 29-30-ig terjedő, összesen 19 órás időszakban. Ők ketten az ekkor hitelesített 16 db tíz kg-on felüli rekordpontyuk mellett még legalább 2 mázsányi 7-10 kg közötti nagypontyot zsákmányoltak, bojlis technikával. Ez a teljesítmény jelen ismereteink szerint szintén egyfajta csúcs a maconkai bojlis horgászatban, bizonyítva a horgászok ügyessége és szerencséje mellett a páratlan adottságokat! Szintén a gát, az 1. sz. nemzetközi versenypálya a keszegfélék versenyhorgászatának centruma, ahol a mennyiség mellett a minőség, a fajgazdagság is mágnesként vonzza a horgászokat.
[foto,nőszirmos,A mélyvízi rész a Nyári-kikötő felől fotózva,e,k]
[foto,spa,Szórt pikkelyes ritkaság, avagy a spanyol,e,k]
Az I. sziget gyönyörû környezetével a helyfoglalók paradicsoma, az itt eltöltött 3-7 nap alatt remek eredmények születtek 2012-ben is, Roskovenszky Ottó barátunk például itt fogta meg a fő tározótér első 20+-os tükrösét!
[foto,I,Az I. sziget és környezete,e,k]
[foto,hajnal,Hajnal van, megint...,e,k]
[foto,egyes,Nyári életkép az I. szigeten,e,k]
[foto,20plus,Roskovenszky Ottó és az első 20+-os a szigetről,e,k]
A II. és III. tórészletek döntően a halelviteli szándékkal érkező, kényelmet szerető napijegyesek területe, akik gyakorlatilag a gépkocsiból kiszállva már kényelmesen, árnyékban ülve horgászhatnak is. Itt a legnagyobb az 1-3 kg közötti pontyállomány, de jellemző még a 0,2-0,8 kg-os keszeg-és kárászfélék döntő aránya, persze emellett bármikor meglepődhet itt is az ember, elég csak a tavaly itt fogott és visszaengedett 50 kg-os harcsára, vagy a tízentúli pontyokra gondolnom.
[foto,kettes,Verseny a kettes tórészleten,e,k]
[foto,III,A III. tórészlet déli partszakasza,e,k]
Ha már harcsa, a csónakos horgászok belőlük akár 80-90 kg-os óriással is megküzdhetnek, de bent a Zagyva medertörésén a márnától a süllőn át a kecsegéig szinte bármi horogra akadhat.
[foto,kikötő,A csónakkikötőből kitekintve,e,k]
[foto,csonakk,Ugyanez, egy novemberi pergetőversenyen,e,k]
[foto,h69,Vágó Tamás eddigi legnagyobb harcsája,e,k]
A mindig változatos II. sziget pedig nagyobb társaságok számára is ideális, de az sem véletlen, hogy több Európa Kupát is innen nyertek meg. Szintén foglalható a nagypontyos Nyári kikötő, tagjaink között pedig - különösen tavasszal - nem véletlenül népszerû a Felező-félsziget, ahonnan akár kényelmesen helyet is lehet váltani a fő tározótér és a III. tórészlet között. Azt azonban mindig kihangsúlyozom, hogy egy ekkora, élővíz-átfolyással rendelkező, igen változatos, több egységből álló tórendszeren nincs biztos hely és idő, viszont minden itt töltött nappal egyre jobban kiismerhetjük a víz titkait, meghallhatjuk üzenetét… Természetes, hogy a halőreink is szívesen segítenek az aktuális fogási, telepítési infók átadásában.
[foto,9k,Felező-félszigeti anzix,e,k]
Ezt a végkövetkeztetést versenyzőként is csak megerősíthetem. Említetted, hogy egyre jobban tematizálódnak a vízterületek. Ennek függvényében hogyan alakultak az őszi, nagy telepítések?

Kezdem egy kis önkritikával. Ismert, hogy szinte senkinek sem könnyû a gazdasági helyzete, így a likviditási egyeztetések a termelőinkkel most sok időt vittek el, ezért - megítélésem szerint - kissé késve kerültek az őszi pontyok szeretett vizünkbe. Az érem másik oldala, hogy ezzel a tavasz lehetőségei jelentősen erősödtek! Nos, végül a tavaszi-nyári folyamatos telepítések után november végéig újabb 216 mázsa hal talált új otthonra Maconkán! Az általad említett vízterületi specializációt erősítve például a PIII. korosztályú (elvihető, 1,2-2,5 kg közötti méretû) vegyes pontyból 6 tonna a fő tározótérbe, 3 tonna a III. tórészletbe, 1 tonna pedig a II. tórészletbe került. Megérkezett újabb 500 kg extra ponty is, ők döntően a fő tározótér lakói lettek. Keszegfélékből és kárászokból 100 mázsa feletti volt a beszállítás, 7,5 tonna a fő tározótérbe, 2 tonna a III. tórészletbe, 1 tonna pedig a II. tórészletbe került. Csukából az elvihető mérettartományban újabb 4 mázsa a fő tározótérbe, 3 mázsa a III. tórészletbe került, illetve néhány tucat 5-12 kg-os példány a továbbiakban a Rekord-tavi állományt fogja erősíteni. Ezen kívül egyéb ragadozók, illetve további halkülönlegességek is kerültek kihelyezésre. Még egy gyakorlati mutató: az elvihető mérettartomány esetében a pontynál a III. tórészleten éves szinten 2-3x nagyobb az állománysûrûség a fő tározótérhez viszonyítva. Áprilistól a telepítések természetesen ütemezetten, a visszafogások függvényében szokás szerint folytatódni fognak!
[foto,13Ak,Pontytelepítés, pont amire vágytunk...,e,k]
[foto,keszegtel,Ilyen a hibátlan keszegtelepítés...,e,k]
[foto,bigdévér,Millió dévérből viszont jó, ha egy ilyen óriás!,e,k]
Az egyik hírleveletekben olvashattunk az állományszabályzó halászatokról is. Számomra meglepő volt az eredmény. Elmondanál egy-két érdekességet?

Honlapunk “Hírek” rovatában erről - is - olvasható egy részletes tájékoztató. Most a IV-V-VI. tavak tisztázása történt meg. A legfontosabb a Rekord-tó állományrendezése volt, mert meglepetésre az óriási csukák sem tudták szabályozni a halállományt. Innen 90 mázsa halból 11 mázsa került áttelepítésre, döntően a kisebb keszeg- és kárászfélék, pontyok. Az érdekességek közül megemlíteném a 132 db rekordpontyot 10-21 kg-ig, továbbá a sok 5-8 kg közötti példányt. Érdekes, hogy egy ilyen intenzíven horgászott vízben számos gyönyörû nagyponty úszkál horognyom nélkül… A több tucat nagy csuka között volt a kezünkben kb. 15 kg-os példány is, de meglepő módon 16-35 kg-os busákkal is találkoztunk. Jelentős a nagytestû amur- és balinállomány, valamint a bizonyítékok szerint önfenntartó a süllő- és kősüllő-állomány. Újra találkoztunk a lapátorrú tokokkal, kecsegékkel, valamint a buffalo (ez egy észak-amerikai pontyféle) és a fekete amur itt élő példányaival is. Szintén érdekes egy ilyen rendszerben a laposkeszegek és fátyolfarkú ezüstkárászok, valamint aranyhalak jelenléte. A már említett süllő és kősüllő mellett bizonyítékot találtunk még a harcsa, a csuka, a balin, a dévérkeszeg, a küsz, a laposkeszeg, a bodorka, a jászkeszeg, a selymes durbincs, valamint a naphal szaporodására is. Kisebb mértékben hasonló folyamat játszódott le a IV. és VI. tavon, a nem odaillő halak 7 mázsa súlyban a fő tározótérbe és a III. tórészletbe kerültek át. Összegezve talán az a legfontosabb, hogy a Rekord-tavon már tavasszal még nagyobb élményeket, lehetőségeket kínál egy rendezettebb struktúrájú állomány, illetve a terveink szerint a finom szerelékes élményhorgászatra már korlátozottan lesz lehetőség májustól a VI. tavon is.
[foto,R3,Rekord-tavi életkép 1.,e,k]
[foto,R1,Rekord-tavi életkép 2.,e,k]
[foto,subikoi,Ki fogott már ilyen pontyot?,e,k]
Még egy izgalmas téma, az előtározó. Azt én is tudom, hogy e fokozottan védett, szigetekkel tarkított, csodás, vadvízi környezetet mutató vízterületen az őshonos halfajok megőrzése és az extenzív halnevelés az elsődleges. Kap-e más, konkrétan horgászati funkciót ez a közel 10 hektáros terület?

Ha megengeded, ketté bontanám a választ. Általánosan és egyéni horgászatra nem lesz nyitott a terület, továbbá az év folyamán minimum 70 mázsa ponty és keszegféle, valamint csuka el is kerül innen a tórendszer egyéb vízterületeibe. Ám van három elem, ami korlátozott lehetőség is lehet a víz páratlan halállományának testközeli megismerésére. A déli parton egy 300 méteres szakaszon a valódi élményszerzés lehetőségét biztosítva a gyermekeknek, továbbá megállapodásaink alapján ezen túl egy-egy alkalommal trénigre, kisebb versenyre az élversenyzőknek lesz meghirdetett, kizárólag csoportos horgászati lehetőség. Amin gondolkozunk még, az ősztől egy-egy könnyûpergetéses alkalom, kizárólag sporthorgászok részére. Erre a jelentős csapó- és a kisebb pisztrángsügér-állomány remek lehetőséget adhat. Egy biztos, e sügerek, a vadpontyok, a compók, az aranykárászok, a veresszárnyúk és a bodorkák tartósan, egyre nagyobb arányban lesznek itt jelen, felidézve a régmúlt magyar vízivilág faunáját és halgazdagságát is.
[foto,et,Íme, az előtározó,e,k]
[foto,et2,Mindent a szemnek,e,k]
[foto,pontyok,Planktonozó pontyok, hajnalban,e,k]
[foto,rózsák,Rejtett értékek, biztonságban,e,k]
Most, hogy így elméletben sikeresen körbejártuk a tórendszert, a hallottak alapján gondolom legszívesebben mindenki már rögtön menne is horgászni. Hogyan alakulnak a napijegyek 2013. évi árai?

Mi a tettekben is a horgászokért vagyunk, így 2008-tól, azaz már hatodik éve a napijegy ára változatlan. E 2900 Ft-ot a lehetőségekhez célszerû viszonyítani, persze a szép élményeken túl mindezért 2+1 nemeshalat és 5 kg egyéb halat is el lehet vinni, adott esetben megbizonyosodva a maconkai hal remek ízéről. Az 1300 Ft-os kiegészítő szelvénnyel pedig +1 hal elviteli lehetősége mellett megcélozható az éjszakai horgászat is, amely március végétől november elejéig minden nap lehetséges! Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezen árért a horgász rendezett környezetet, kulturált szociális blokkokat, közvilágítást, biztonságot és számos egyéb szolgáltatást is kap cserébe. A fő cél, hogy mindenki, így lehetőség szerint a család nem horgászó tagjai is jól érezzék magukat nálunk!
[foto,2pkk,Egy páratlan páros 1.,e,k]
[foto,harikk,Egy páratlan páros 2.,e,k]
[file,árlista2013.pdf]Íme, a 2013. évi maconkai árjegyzék[-file]
[file,DTABL13VEND.pdf]Bővebben a napijegyes lehetőségekről[-file]
Szervesen ide kapcsolódik a már szintén több száz főt számláló maconkai alaptagság is. Kinek éri meg Maconkán alaptagnak lenni?

Ez a sikertörténet 2007-ben indult. Az volt egy akkori törzsvendég kérdése, hogy nem-e akarjuk elismerni azokat, akik sokszor járnak hozzánk, de nem tudják a teljes jogú tagságot kifizetni? Végignéztük az adatsorokat és kiderült, hogy valóban van egy jelentős csapat, akik egy évben akár 10-20 alkalommal eljönnek hozzánk. Ebből kiindulva több lépésben kialakítottunk egy olyan rendszert amely a viszatérő vendégek hûségét anyagilag is elismeri. Ennek egyik fő eleme, hogy a saját névre már kiváltott napijegyekből összegyûjtött 4 db tőszelvény halőrháznál történő előzetes leadása esetén az aznapi (5.) napijegy ingyenesen jár és ezt követően is az év folyamán minden további újabb 4 leadott, értékkel rendelkező napijegy után részükre újabb egy-egy ingyenes, ún. bonus napijegy igényelhető. Évi 10 horgászat esetében tehát csak e kedvezmény mértéke már 5.800 Ft, azaz 20 %, ami gyakorlatilag a 6000 Ft-os évi alaptagság teljes díja! Ezen túl a helyfoglalásoknál napi 1300 Ft a kedvezmény, így egy közepes horgásztúra alatt szintén újra kijön kedvezményként a tagság díja, amely természetesen tartalmazza az állami horgászjegyet és a szövetségi díjakat is, valamint az okmányok árát is. Ezek összege egyébként jelenleg 3920 Ft. Az alaptagi tájékoztatóban ezen túl még több kedvezmény is szerepel, így érdeklődés esetén szerintem érdemes azt is elolvasni. Megjegyzem, az említett ötletgazda ma már teljes jogú tagunk, mivel az alaptagságból sokak számára elvezet az út a rendes tagságig is.
[foto,6k,Ponty, naplementében,e,k]
[file,TAJ2013FA.pdf]Maconkai alaptagi tájékoztató[-file]
Jól gondolom, hogy ide kapcsolódik az ajándéksorsolás is?

Igen, de ez a teljes jogú tagokra is kiterjed. Tavaly bevezettük azt az újabb akciót, melynek lényege az, hogy a határidőre befizetett új belépő és régi teljes jogú tagok, valamint az alaptagok között (azaz három kategóriában) sorsolást tartunk, így a szerencsések akár az éves engedélyük teljes árát is megnyerhették vagy ajándékcsomagot kaptak, melyet idén - de ezt Te pontosan tudod - a Haldorádó termékeiből állítottunk össze. Végül 23 szerencsés horgászunk örülhetett, többségüknek a közgyûlésen át is adtuk a nyereményüket.
[foto,koik,Sokszínû valóság,e,k]
Időnként horrorisztikus számokat hallok a teljes jogú tagság első éves díjáról több elismert vízen is. Nálatok mi a helyzet?

A helyzet nálunk e téren is változatlan, sőt még az akciók okán javult is talán. A teljes díj változatlanul 99.000 Ft, továbbá ha valaki a mindenkori közgyûlés előtt befizeti az összeget, akkor mindössze 89.000 Ft. Lehetőség van részletfizetésre is úgy, hogy a horgászat közben már megkezdhető! Megjegyzem, az éves természetes fogyás pótlására korlátozottan most is veszünk, vettünk fel tagokat. A későbbiekben a további éves díj a csónakosoknál jelenleg 42.000 Ft, a partiaknál 35.000 Ft, mindez éves szinten korlátlan számú horgászat és akár 50 nemeshal elviteli lehetősége mellett. Szerintem korrekt a dolog, az árainkat és a kapcsolt szolgáltatásokat pedig bátran össze lehet hasonlítani számos ismert víz hasonló adatával. Azt is megemlítem, hogy a tagi elviteli átlagfogás már hosszú évek óta az 50-60 kg/fő/év mezőben mozog. Én egyébiránt mindig örülök a halelvitelnek is, ha az engedélyezett formában történik, persze a ritkaságok és a rekordhalak feltétlen tisztelete és kímélete mellett!
[foto,feherkoik,Ritkaság a koi-k és a horgászok között is,e,k]
[file,TAJ2013FU.pdf]Maconkai új belépők tájékoztatója[-file]
[file,FOGAL12.pdf]Elviteli fogások Maconkán 1988-2012.[-file]
Egy percre visszatérve a napijegyesekhez. Van adatotok arról, hogy mennyi az egy napijegyre jutó fogás?

Igen, a leadott napijegy-szelvényeknek köszönhetően ezt is mérni tudjuk, nem csak a rekordhalakat. Nos, 2,68 kg/napijegy volt a 2012. évi adat, ehhez még annyi érdemi információ, hogy ebben igen jelentős számban benne vannak a halat el nem vivő bojlisok, sporthorgászok és persze az “üres” fogások is. A gyakorlatban ha a főidényben halelviteli szándékkal jön valaki Maconkára és előtte már pár alkalommal kicsit megismerte a vizet, akkor 90% esélye van a pontynál és a keszegféléknél, kárászoknál a sikeres halfogásra.
[foto,teknőci,Ő nem vendég, itt lakik!,e,k]
Többször is utaltál arra, hogy idő kell a víz kiismeréséhez. Miben segít ebben a helyfoglalási rendszeretek?

Mondhatnál rendszerünket is, mivel ez is egy közös, innovatív fejlesztés. Mi ennek a programnak a kidolgozásával azokon szerettünk volna segíteni, akik társas horgászat keretében garantáltan az általuk előre kiválasztott helyen, kényelmesen, ráadásul a napijegyes listaárnál még olcsóbban is szeretnének horgászni pár napot Maconkán. Beszélgetésünk időpontjában már közel 1000 horgásznap került így lefoglalásra, helyfoglalóink többsége ráadásul visszatérő vendéggé is válik, példának okáért a rekorder csapat nyolcadik éve tölti el a nyári szabadság első hetét az I. szigeten. Érdekességként volt már itt nászút, szülinapi meglepi, családi vakáció pici babákkal, céges bulihorgászat, osztálytalálkozó és még sorolhatnám a kedves emlékeket. A helyfoglaláshoz még számos elem hozzátartozik, így például a hideg-melegvizes zuhanyzók, mosdók használata, a szemét elszállítása, vagy éppen az első etetéshez, bójázáshoz a csónak biztosítása, illetve térítés mellett az áramhasználat, vagy az eszközkölcsönzés lehetősége is. Mi nem kérünk foglalót, előleget, mivel bizalmi alapon 95%-os biztonsággal mûködik a dolog, melyet csak megköszönni tudok a mai világban itt is mindenkinek! A sikeres, tételes beárazást is tartalmazó egyéni foglalási kérelem felhasználói rögzítése után 24 órán belül pedig megy az elektronikus visszaigazolás, ezután pedig már csak a napokat kell számolgatni a vízzel és a halakkal való nagy találkozásig!
[foto,svirag,Tavasz a Rekord-tavon,e,k]
[foto,pvirag,A déli versenypálya kezdete,e,k]
Megemlítetted az eszközkölcsönzést. Ha jól emlékszem, tavaly jelent meg a palettán ez a szolgáltatás. Mit lehet az idén kölcsönözni majd Maconkán?

Az alapgondolat az volt, hogy a fő tározótérre és a Rekord-tóra előírt olyan speciális eszközöket biztosítjuk, melyeket nem biztos, hogy mindig magánál tart a horgász, vagy egész egyszerûen kellemetlen neki több száz kilométert utazni hazafelé például egy vizes, nyálkás halpaplan társaságában. Így elődlegesen nagyméretû merítőszákot, halpaplant vagy más néven pontymatracot, pontyzsákot, fertőtlenítőt, de a helyfoglalóknak elektromos hosszabbítót is lehet kölcsönözni jelenleg. A kört és a darabszámot a felmerült igények alapján tervezzük majd bővíteni, addig is kérem, hogy a kölcsönzés szándékát előre egyeztessék majd a halőrökkel, mert véges a készletünk.
[foto,1k,Ilyen halakhoz már tényleg speciális eszközök szükségesek...,e,k]
Szerintem van még néhány olyan szolgáltatás a tarsolyotokban, amit érdemes megemlíteni.

Az ember mindig szívesen beszél az eredményeiről, ráadásul mi minden szolgáltatás bevezetését egyfajta sikerként éljük meg. Már nagyon sok dolgon végigszaladtunk, így inkább csak felsorolásszerûen említenék meg még pár elemet. Fontos az egykapus beléptetéshez kapcsolódó elektronikus parkolókártyás rendszer, a csónakbérlet, a sátorozás lehetősége. A tóparti büfé esetében is szeretnénk, hogy az az árak és a minőség, valamint a választék körében továbbra is versenyképes és sikeres legyen, de ide tartozik a helyszíni ételkiszállítás közkedvelt lehetősége is. Van annak egyfajta varázsa, amikor napnyugtakor a horgászhelyre érkezik a pizza, vagy éppen a vörösboros vadpörkölt, ugye? Nagyon fontos a közös oldalunk, a hivatalos maconkai honlap folyamatos tartalmi frissítése is, itt is számos további szolgáltatást lehet elérni. Külön is felhívom a figyelmet a maconkai hírlevélre, melyre feliratkozva elsőkézből naprakész információkat kapunk a tórendszer eseményeiről, érdekességeiről, vagy éppen a telepítésekről. Ezen, jelenleg már közel 1250 főt számláló kör ugyanitt szavazhat is a lényeges kérdésekről, mert számunkra a többség véleménye határozza meg a fejlesztés irányait. Az eseménynaptár felületen naprakész a rendezvények és az eseti tilalmak rögzítése is. Az idény kezdetére pedig közkívánatra újra elindul majd a helyszíni automata meteorológiai állomás is, illetve frissíteni fogjuk az általunk ajánlott környékbeli szálláshelyek, turisztikai szolgáltatások jegyzékét is. Úgy gondolom, kevés horgászvízről lehet ennyi valós információt megtalálni, mint nálunk, de ez sem váltja, válthatja ki a korrekt és kedves élőszavas tájékoztatást, eligazítást, melyre idén még nagyobb súlyt fogunk fektetni. Az idén is napi 24 órában lehet elérni a 30/229-5177 információs számot és ettől függetlenül mûködik a maconka@maconka.hu általános elérhetőségünk is. Forduljanak hozzánk bizalommal! Vannak még egyéb terveink is (gyermektábor, egyéni képfeltöltés, fotópályázat, helyszíni fotónyomtatás és etetőanyag-biztosítás saját automatából, stb.) ezek megvalósulásáról természetesen majd később is szívesen beszámolunk.
[foto,gyermekek,Újra szeretnénk gyermektábort Maconkán!,e,k]
[foto,gyerm,A jövő zálogai...,e,k]
[file,DTABL13KIEG.pdf]Bővebben az egyes kiegészítő szolgáltatásokról[-file]
Lassan befejezve a beszélgetésünket, térjünk vissza annak az elejére. Mire számít az elnök a rekordok és a versenyek tekintetében a jövő évben?

Ha jó vízjárás lesz végre két aszályos és egy árvizes év után az idén, akkor ismét sorra dőlhetnek a nagyhalas- és kapcsoltan a versenyrekordok, ezeknek szerencsére ez a sorsuk. Nekem személyesen is pozitív élmény, amikor egy exrekorder örül a rekordja megdöntésének, mert rájött, ez annak a bizonyítéka, hogy a vízben, a halállományban még benne van a fejlődési potenciál! A versenyekre rátérve három lényegi vonulat lesz érzékelhető. Az egyik a megszokott professzionális szintû versenyek lebonyolítása, komoly szervezői háttérrel és kiemelkedő díjazással. Ide tartozik a Haldorádó tavaszi feeder csapatversenye, vagy éppen a bojlis Európa Kupák. Itt bevált partnerekkel, a bevált hagyományos események fejlesztésén dolgozunk tovább. A másik, idén átalakuló rendezvényi kör az olcsóbb, nem feltétlenül versenyhorgászt igénylő nyílt versenyek indítása, ahol nincs komoly nevezési díj, de ennek ellenére garantált a színvonalas lebonyolítás és a szép horgászélmény. E rendezvényeket döntően saját szervezésben tervezzük lebonyolítani, a Haldorádó pedig a nyilvánosságban lesz újra kulcspartnerünk, mert minden ilyen verseny kiírását egy beharangozó formájában itt szeretnénk meghirdetni. A harmadik csoport alapját pedig egy cégek, versenyszervezők számára közzétett nyílt tájékoztató és kalkuláció adja, ahol most az önálló szervezés, később pedig ezen túl egy adott verseny névhasználata, egyéb szponzorációja kerül nyilvánosan és tervezhetően beárazásra.
[foto,érmek,Nem csak a győzelem a fontos...,e,k]
[foto,EPBC,Csapatjáték!,e,k]
[file,TAJ2013VSZ.pdf]Versenyszervezők tájékoztatója[-file]
Mikor lesz az első ilyen nyílt verseny és egyáltalán milyen típusú versenyet terveztek e tárgyban? Tudsz mondani várható árakat, nevezési díjakat is?

Nos, az első ilyen rendezvény, a IX. Tavaszi Maconka Kupa dátuma április 13., remélem szerencsés számként. Erre a kiírás március közepén kerül fel majd. A versenytípus egyik ékköve a közkedvelt Tóparti Randevú Kupa, melyre június 29-én már a 15. alkalommal kerül sor. Később az érdeklődés függvényében havonta-kéthavonta lesznek ilyen versenyek, köztük teljesen szabad stílusú 24 órás, vagy éppen pergető versenyek is. Az áraknál a napijegy ára lesz irányadó, így megpróbáljuk e versenyeket mindenki számára elviselhető költségmezőben tartani. Jól tudom, milyen komoly igény van erre a lazább mûfajra is, nem véletlen, hogy a tavaszi Amatőr Bojlis Kupa mezőnye már tavaly ősszel betelt.
[foto,harcsa2,Országos pergető-rekord, szintén Maconkáról,e,k]
Már majdnem a végszónál tartottam, amikor rádöbbentem, hogy az általam is ismert gazdasági és időjárási nehézségek ellenére beszélgetésünk során nem volt részedről semmi panaszkodás…

Miért is nem volt panaszkodás? E beszélgetés egyrészt egy jó pillanatban született, s talán jobb is az optimizmus mindenkinek. Van elég baj az élet más területein, legalább a horgászat szóljon a természet szeretetéről, a boldog vízparti órákról, az élményekről, az egészségünket szolgáló feltöltődésről! Nekünk itt az a dolgunk, hogy erre a profit hajhászásának kényszere helyett reális árakon minőségi lehetőséget biztosítsunk, lehetőleg a legszélesebb spektrumban, majdnem mindenkinek. Ha kell, akkor nem csak halat, hanem vizet is vásárlunk, ha kell, akkor pályázunk, vagy sokadszor is egyeztetünk a hatóságokkal a mindenkori cél érdekében. Addig, amíg növekszik a taglétszám, stabil a vendéghorgász-látogatottság, fejlődik a halállomány és bővülnek a szolgáltatások, talán nem is lehet ok panaszra. A horgászok a jelenlétükkel értékelnek, egyben megtisztelnek minket, ez pedig nem egy felelőtlen reklám pillanatnyi hatása, hanem a személyes tapasztalatok során kialakuló bizalom valódi, tartós jele!
[foto,kgy,Balról Ignácz Olivér elnökhelyettes, Kürti Sándor FB elnök, dr. Dérer István elnök a 2013.01.27-i közgyûlésen,e,k]
Szerintem ennél jobb végszót nem is tudnánk találni. Köszönöm a beszélgetést!

Én meg a lehetőséget, meg persze a 2002. óta tartó aktív együttmûködést. Mindenkit szeretettel várunk és visszavárunk Maconkára 2013-ban is!
[foto,felhők,Lassan egy újabb nap ér véget...,e,k]

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés