Vissza
Maconkai Majális Kupa - Íme a folytatás!

Maconkai Majális Kupa - Íme a folytatás!

2013. 04. 29.

megosztás Facebookon

Az április 13-i tavaszi Kupa sikere után a versenyzők többségi javaslatai alapján módosítottuk a szabályzatot, illetve egyidejûleg hivatalosan is elindítottuk a "Maconka Barátai \'13 Szuperkupa" elnevezésû versenysorozatot. A kezdeti lépésekről szóló cikk és az első verseny beszámolója után itt és most következzen a sokak által várt folytatás!

AZ ELŐZMÉNYEKRŐL
Április 13-án Maconkán nem csak a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésû és rendezésû versenysorozat első eseményére került sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva, a 2012. évben elvégzett igényfelmérés szerint. Mivel semmi sem tökéletes, a beérkezett észrevételek kiértékelése után a szabályokat a második fordulóra együtt tovább alakítottuk. Ez is egy út, s továbbra sem hirdetjük azt, hogy e megoldás bármilyen szempontból kizárólagos, hiszen Maconkán hosszú évek óta szinte minden versenykategória meg- és elfér, lehet válogatni és váltogatni: mi a horgászokért vagyunk!
[h,http://www.haldorado.hu/xwater.php?xwaterid=1&todo=articles&articleid=3693,_blank]Az első verseny (IX. Tavaszi Maconka Kupa) beszámolóját az érdeklődők itt olvashatják.[-h]
Most pedig már a második verseny kiírása következik!
[foto,táj.jpg,Ilyen volt Maconka látképe az első verseny napján,e,k]
I. Maconkai Majális Kupa
VERSENYKIÍRÁS
Maconka, 2013. május 11., szombat
A verseny helyszíne a Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül a meghirdetett keretnek megfelelő 60 főig - közkívánatra - az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, illetve a gyermekek esetében a VI. tó (nagyobb létszámnál az előtározó). A rendezők túljelentkezés esetén fenntartják a jogot a pálya bővítésére, de ez esetben mindenkivel személyes egyeztetésre kerül sor a megadott telefonszámon a jelentkezési határidő lejártát követő napon!
[foto,mezőny.jpg,Továbbra is veletek, ugyanitt...,e,k]
[foto,lead.jpg,Remélhetőleg a halak is velünk lesznek!,e,k]
A verseny lebonyolítása:
05:00-06:00 Regisztráció a halőrháznál
06:00 Sorsolás, majd helyek elfoglalása
(gyermekek: 06:30)
07:30 Etetés megkezdése
08:00-14:00 Verseny
(gyermekek: 08:30-13:30)
14:00 Mérlegelés
14:30-15:30 Ebéd a halőrháznál
16:00 Eredményhirdetés, díjak átadása
[foto,elsők.jpg,Most kinek áll majd a zászló?,e,k]
A verseny főbb szabályai:
 1. Horgászni három kategóriában, azaz tetszőleges feeder/fenekező vagy úszós módszerrel, illetve gyermekhorgászként, 1 bottal és azon 1 horoggal lehet.
 2. A felnőtteknél és ifiknél a választott módszert értelemszerûen a jelentkezési lap leadásáig el kell dönteni, később és értelemszerûen a verseny közben abban változtatás már nem lehetséges!
 3. A sorsolás együttesen történik, azaz lehetséges, hogy egy úszós mellé egy feeder technikával horgászó kerül - az igények okán így biztosítjuk a jó helyek megszerzésének elméleti esélyegyenlőségét!
 4. Az etetés mennyiségében, az etetőanyag összetevőiben nincs korlátozás, kivétel az élőanyag mennyisége, amely 2 liternél több nem lehet. Az etetés megkezdését egy dudaszó jelzi.
 5. Az alapozó etetés időtartama alatt bottal bejuttatható etetőbója alkalmazása engedélyezett, amelyet a verseny kezdetét jelző hármas dudaszóig ki kell venni.
 6. A kifogott halakat csak gyûrûs (verseny-) szákban, illetve nagy hal esetén megfelelő méretû pontyzsákban lehet tárolni. Mérlegelésre csak élő hal kerülhet.
 7. A kifogott tokféléket és minden 5 kg-on felüli egyéb halat a versenybíróknak soron kívül jelenteni és azt mérlegeltetni kell.
 8. A lefújás előtt megakasztott, de az addig még ki nem fárasztott hal 30 percen belüli sikeres szákolás esetén az eredménybe még beszámít!
 9. A mérlegelés csak az abszolút súly szerinti értékeléssel történik, ezt követően a halak haladéktalanul visszaengedésre kerülnek. Esetleges holtverseny esetén a nagyobb fogott hal dönt.
 10. A versenyző köteles aktívan közremûködni a mérlegelésben, a fotózásban és a rekordhalak regisztrációjában, továbbá a zsákmány kíméletes visszaengedésében és az esetlegesen keletkezett szemét összegyûjtésében.
[foto,20.jpg,Idei húszontúli, a versenyzők titkos álma - de bejön-e a nagypontyos taktika?,e,k]
Nevezés:
A részvétel feltétele az érvényes magyar állami horgászjegy. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható. Ifi az, aki 2013. 12. 31-ig a 18. életévét még nem tölti be.
Gyermeknek az minősül, aki 2013. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be.
 • Nevezni lehet a név és a választott kategória feltüntetésével e-mail formájában [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre, vagy a halőrházban a helyszínen 2013.05.07-én 18:00-ig, illetve faxon
 • Figyelem! A versenynapon a helyszínen nevezést - a gyermekek kivételével - NEM fogadunk el!
Kérjük, töltsék ki a mellékelt [file,JL_I_MM_130511.doc]Jelentkezési lapot[-file] és küldjék el e-mail formájában a [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre 2013.05.07-ig Az elérési telefonszám feltüntetése fontos!
[foto,sárga.jpg,Májusra már minden virágba borul,e,k]
A részvételi díj (amely tartalmazza az ebédet, a gáti behajtás díját és a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):
 • felnőtteknek: 3300 Ft
 • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
 • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1000 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)
 • Figyelem! A részvételi díjat csak a verseny napján reggel, a regisztráció alkalmával kell befizetni.
[foto,ak2.jpg,Aranykárász, aki még hiányzott áprilisban,e,k]
[foto,ah.jpg,Aranyhal, aki szintén,e,k]
Díjazás:
A legjobbak értékes, feliratozott kupát, valamint oklevelet kapnak. Díjazásra kerül a fenekező kategória I-III. helyezettje, 12 nevező felett az úszós kategória I-III. az alatt az I., valamint szintén 12 határidőben (azaz nem a verseny napján) nevezett gyermek felett a kategória I-III., az alatt az I. helyezettje. Külön trófeát kap a legnagyobb hal kifogója. Szintén díjat kap a legjobb eredményt elért női és ifjúsági horgász, ha ők nincsenek a fő kategóriák szerinti díjazottak között. A legjobb külföldi horgász oklevelet kap. Egy nem díjazott, az eredményhirdetésen megjelent versenyző - a díjkiosztón megtörténő sorsolás alapján - ingyenes részvételt nyer a versenysorozat következő fordulójára. Valamennyi nem díjazott gyermekhorgász emléklapot kap! Valamennyi díj és elismerés kiadásának feltétele a verseny teljes időtartamának teljesítése, a mérlegelés, illetve a díjkiosztón történő személyes megjelenés!
[foto,díjak.jpg,Mindenkinek tetszettek a minőségi trófeák!,e,k]
A szervezők fenntartják a jogot további díjak kiosztására is, illetve elfogadnak a tárgyban felajánlásokat is. Mindenkinek előre is köszönet érte!
Versenypálya kitûzése
A feeder/fenekező- és az úszós horgászok a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályán együtt foglalnak majd kb. 10-12 méterenként helyet, ahol összesen így maximum 60-70 főnek tudunk együttes versenyzési lehetőséget biztosítani.
A gyermekhorgászok: közkívánatra a VI. tavon, illetve 9 fő felett az előtározón foglalnak helyet.
Az ifjúsági és női versenyzők a választott (fenekező vagy az úszós) kategória felnőtt férfi versenyzői között sorsolnak rajthelyet, azaz nekik külön pályaszakaszt nem biztosítunk,viszont az ismertetett módon külön is díjazzuk őket.
Mivel a versenypálya befogadóképessége a leírtak szerint korlátozott, ezért aki biztosra akar menni, időben adja le nevezését! A nevezés elfogadásáról kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2013. 05.08-án 18:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást.
Külön kedvezmény:
A verseny után a horgászat 1 db kiegészítő szelvény (1300 Ft) előzetes megváltásával a szombati nappali horgászidő végéig (21:00) folytatható, ekkor 1 nemes + 3 kg egyéb hal vihető el. 2 szelvény megváltásával (2600 Ft) pedig a vasárnapi horgászidő kezdetéig (04:30) szabad a pálya (így max. 2 nemes + 5 kg egyéb hal vihető el). Ha a külön kedvezményt megváltó horgászok - ide nem értve a gyermekeket - a mérlegeléskor, vagy legkésőbb az ebéd folyamán kérik, akkor akár a sorsolt helyükön is folytathatják a díjkiosztó után a horgászatot, de az itt ismertetett lehetőséggel a horgászat már az általános szabályok szerint, azaz tetszőleges más (Horgászrendben általánosan engedélyezett) helyen is lehetséges.
A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.
Legyen egy-egy ilyen versenynap továbbra is a tórendszer és a horgászat ünnepe - ismét Önökkel, Veletek Maconkán!
[foto,cseresznye.jpg,Az elmúlt hétvégén már a díszcseresznye is kivirágzott,e,k]
Maconka Barátai \'13 Szuperkupa
AZ ÖSSZETETT ÉRTÉKELÉS SZABÁLYAI
Az első fordulót (IX. Maconka Tavaszi Kupa) követően a versenyzők egy kérdőívet kitöltve szavazhattak arról, hogy legyen-e az önálló értékelések mellett egy összetett versenysorozat, illetve hogy egyáltalán milyen szabályok módosítása szükséges a jövő további alakítása érdekében.
Nos, a versenysorozatra 100 %-ban igen volt a válasz, ám a szabályok módosításánál - természetesen - a versenyzői és a szabadidős kiindulás, mint alap egy picit csatázott. Mivel itt olvasatunkban nincs amatőr és profi, így volt, akinek akár két órás felkészülés is elkelne, de a mások oldalon elégnek bizonyul akár egy félóra is. Talán a legtöbb vita (vagy inkább közös útkeresési beszélgetés) a szektoros kitûzés szükségessége, vagy szükségtelensége miatt és inkább az úszósok oldaláról alakult ki, de a kérdőíves vélemények után az összetett pontozást és az értékelést megismerve itt is kialakult a konszenzus a vegyes, szektorok nélküli sorsolás fenntartása irányában, ugyanis a 4-6 forduló alatt matematikailag szektorbontással is lehet tartósan szerencsésnek és/vagy sikeresnek lenni, továbbá ekkor már egyre jobban elmenne a versenysorozat egy kevésbé laza irányba... Mindenkinek persze most sem lehetett igaza, de végül talán sikerült egészséges kompromisszumokat kötni!
[foto,keszeg.jpg,Nem a pontozás, hanem a választott taktika a fő kérdés!,e,k]
A versenysorozat főbb szabályai:
 1. A 2013. évi versenysorozat összesen hat (6), önálló versenyként lebonyolított fordulóból áll. A fordulók időpontjai: 04.13, 05.11, 06.29., 07.13., 08.10., 09.07., valamennyi nap szombat.
 2. Az összetett értékelés szempontjából a legjobb négy forduló eredménye, azaz az ott megszerzett pontok összege számít, tehát az így legtöbb pontot megszerző a Szuperkupa fordulós versenyekkel megegyező, adott kategóriájának győztese. Az összetett értékelésnél így tehát szintén lesz feeder/fenekező, úszós, ifi, női, gyermek és külföldi díjazott.
 3. A pontokat az adott forduló adott fő kategóriáiban (feeder/fenekező, úszós, illetve gyermek) induló horgászok száma határozza meg, így például egy 30 fős úszós mezőnyben az első 30 pontot kap, ezt követően a további helyezésekkel a pontszám 1-1 ponttal csökken. Kivételként nulla pontot kap az, aki nem mérette le a zsákmányt, vagy nem fogott halat.
 4. A verseny szabályainak megszegésért külön büntetőpont nem jár, ám szankcióként a versenyről, vagy a sorozatról való kizárásról a rendezők esetileg döntenek.
 5. A versenysorozat folyamán a feeder/fenekező és az úszós kategóriák között fordulónként lehetséges a váltás, ez esetben a versenyző a másik kategóriában korábban megszerzett pontokat viszi magával.
[foto,napnyugta2.jpg,Az első fordulós szelet szívesen elkerülnénk...,e,k]
ZÁRSZÓ
Talán a két párhuzamos kiírásból kiderült, hogy így a továbbiakban is minden verseny önálló rendezvény, s az összetett értékeléssel az egyenletesen jól teljesítőket kívánjuk elismerni, akik nem mellesleg ha jelenléteikkel megtisztelték e sorozatot, tényleg Maconka Barátai. Az első verseny terveket is felülmúló sikeres fogadtatása okán most már bizton reméljük, hogy e versenyekkel s magával a versenysorozattal is olyan sporthorgászokat nyerünk, akik szívesen járnak majd ide családjukkal együtt a versenyeken túl is, mert egyre jobban megismerik és megszeretik e páratlan adottságokkal rendelkező tórendszert és környezetét!
[foto,napnyugta.jpg,Reméljük, hogy ismét szép napot zárunk, ...,e,k]
[foto,compó.jpg,... szép halakkal,e,k]
Mivel továbbra is (szinte) minden Önökön múlik, így a maconka@maconka.hu címre várjuk továbbra is az elkövetkező versenyekkel kapcsolatos igényeket és a javaslatokat!

Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés

Kapcsolódó írások

IX. Tavaszi Maconka Kupa beszámoló: Folytatása következik!

IX. Tavaszi Maconka Kupa beszámoló: Folytatása következik!

Új koncepció alapján, megváltozott szabályokkal és egyáltalán nem mellékesen saját rendezésben indítottuk útjára első tavaszi versenyünket, egyben egy versenysorozat első, kísérleti fordulóját. Nézzük meg együtt, hogy mi történt egy hete a maconkai vízparton és lássuk, hogyan alakította ki a többségi vélemény a folytatást!