Vissza
Majális után, Randevú előtt...

Majális után, Randevú előtt...

2013. 06. 01.

megosztás Facebookon

Május 11. napján került sor az I. Maconkai Majális Kupára, melynek beszámolójával együtt ezúton tesszük közzé a 2013. évi Maconka Barátai Szuperkupa versenysorozat legpatinásabb darabja, a XV. Tóparti Randevú Kupa (06.29.) esedékes kiírását is. Mivel a hat versenyből álló sorozat legjobb négy eredménye számít az összetett értékelésbe, még senki sem késett le semmiről, különösen azért, mert minden verseny önállóan is díjazott! Baráti hangulat, örömpeca, változatos zsákmány, szép halak, felhőtlen kikapcsolódás - ez volt és ez is lesz a cél a jövőben is!

AZ ELŐZMÉNYEKRŐL
Ezév április 13-án Maconkán nem csak a 2013. évi horgászidény első versenyére, hanem közkívánatra egy megújított, nyílt és szabad stílusú, saját szervezésû és rendezésû versenysorozat első eseményére került sor. A szabályok itt és most tényleg a többség igényeire, az árak pedig a gyakorlatban is az átlaghorgász anyagi lehetőségeire lettek kialakítva. A később beérkezett észrevételek kiértékelése után a szabályokat a második fordulóra együtt tovább alakítottuk. Nem hirdetjük azt, hogy e lebonyolítás bármilyen szempontból kizárólagos, hiszen Maconkán hosszú évek óta szinte minden versenykategória meg- és elfér, lehet válogatni és váltogatni: mi a horgászokért vagyunk!
[foto,01k.jpg,Isten hozta Maconkára!,e,k]
[h,http://www.haldorado.hu/xwater.php?xwaterid=1&todo=articles&articleid=3693,_blank]Az első verseny (IX. Tavaszi Maconka Kupa) beszámolóját az érdeklődők itt olvashatják.[-h]
Most pedig már a második verseny beszámolója és egyben a harmadik Kupa kiírása következik!
I. MACONKAI MAJÁLIS KUPA BESZÁMOLÓ
Amikor a szabad időpontok és a versenyzők által kitöltött kérdőívek figyelembevételével a versenyek időpontjait kitûztük már tudtuk, hogy a májusi időpont a legneccesebb, ugyanis ez hónap a ballagások mellett az egyesületi és szövetségi versenyek fő időszaka is. Ennek ellenére azért szépen gyûltek a jelentkezések, végül 43 fő állt rajthoz a Kupán.
[foto,03k.jpg,Hajnal, sorsolás, Olivér - minden a megszokott módon,e,k]
Ezúttal az időjárás is kegyes volt a mezőnyhöz, a napos, mérsékelten meleg és szeles idő az aktuális légnyomás értékekkel és a 20 fokot elérő vízhőmérséklettel együtt a halállományon és a horgászok tudásán túl is jó esélyt adott arra, hogy ismét szép eredmények szülessenek.
[foto,05k.jpg,Mesterhármas a Nyika-famíliából,e,k]
Szokás szerint indult a koreográfia. Mire felszállt a hajnali ködpára, a regisztráció, majd a sorsolás után elindult a karaván a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályára, ahol ezúttal már - a többségi véleménynek megfelelően - több idő állt rendelkezésre felkészülésre is. A kiírásnak megfelelően a feeder/fenekező és úszós szakág képviselői, azokon belül a felnőtt, a női és az ifi versenyzők együtt, a sorsolás szeszélye szerint helyezkedtek el 12-12 méterenként a gát első 450 méteres szakaszán.
[foto,04k.jpg,Indul a számhúzás,e,k]
[foto,06k.jpg,A nagy gáti bevonulás,e,k]
Ezúttal már külön, a felnőttek sorsolásának lezárása után került sor a gyermekek sorsolására, ők nagy örömükre ismét a VI. tavon kaptak helyet. A gyermekek versenyidejét 1 órával rövidebb időintervallumban határoztuk meg, így a jövőben nekik kevesebbet kell várakozniuk a sorsoláson túl a mérlegelésnél is.
[foto,07k.jpg,kezdődik a gyermekek horgászhelyeinek sorsolása is,e,k]
8:00-kor már a kezdetet jelentő dudaszó harsant fel, melyre hamarosan a halak is reagáltak. Egyre több és egyre szebb fogásokról érkezett hír, majd megindultak az egyenkénti mérésre érdemes 5 kg feletti nagy pontyok is.
[foto,08k.jpg,A gát a mocsári nőszirmokkal díszített VI. tó felől,e,k]
Közben a gyermekek is megkezdték a versenyt, ők ismét a VI. tó legjellemzőbb ékszereit, a színpompás koi pontyokat vették célba.
[foto,11k.jpg,A VI. tó horgászai 1.,e,k]
[foto,12k.jpg,A VI. tó horgászai 2.,e,k]
Hamarosan a görbülő botok is visszaigazolták, hogy sikerrel, bár néha egy-egy nagyobb példány szákolásánál bizony elkélt - a megengedett - apai segítség.
[foto,16k.jpg,Gombosék szákolnak, majd ...,e,k]
[foto,17k.jpg,... íme az eredmény, ...,e,k]
[foto,18k.jpg,... no meg a párja!,e,k]
A félidő táján Nagy György elkezdett közelebbi ismeretséget kötni a nagy pontyokkal, akik láthatóan vonzódtak a névrokonhoz, ugyanis sorban jelentkeztek mérlegelésre. Mivel tízentúliak is voltak a zsákmányban hamarosan látszott, hogy bizony itt készül a mai nap abszolút első helyezése.
[foto,41k.jpg,Három a győztes igazsága 1.,e,k]
[foto,42k.jpg,Három a győztes igazsága 2.,e,k]
[foto,43k.jpg,Három a győztes igazsága 3.,e,k]
Nagy Zsuzsanna - a jelek szerint ez a Nagyok versenye volt - viszont a pálya sekélyvízi végén aktivizálódott, egyre több és szebb halat terelt a szákba, ami persze kategória-győzelmet is eredményezett.
[foto,33k.jpg,Nagy Zsuzsanna: Női első, nem is akármilyen terítékkel!,e,k]
[foto,32k.jpg,Éva és a keszeg,e,k]
Azt is sejtettük, hogy az úszósoknál az ifi Vas Szilveszter és Papp József között fog eldőlni a verseny, mivel mindketten ütemesen fogták a halakat.
[foto,45k.jpg,Vas Szilveszter: Nagy eredmény, kis szürkékkel,e,k]
[foto,28k.jpg,Úszós arzenál, Papp-módra, ...,e,k]
[foto,29k.jpg,... és a sikereses horgászat eredménye,e,k]
Szépen szerepelt a Nyika-família férfikülönítménye is. Sanyi (régi maconkai versenyző, horgászbarát) örömömre két nagy (azaz nála is nagyobb - emlékszem, első találkozásunkkor még milyen kicsi volt a két gyermek, azaz rohan az idő...) fiával együtt nem csak elindult e versenyen, hanem a csapat Nyika Barnabás 13.030 g-os, utolsó negyedórában fogott pontyával a legnagyobb hal díját is megszerezte.
[foto,37k.jpg,Nyika-trilógia 1.: Tokhal,e,k]
[foto,38k.jpg,Nyika-trilógia 2.: A verseny legnagyobb hala,e,k]
[foto,39k.jpg,Nyika-trilógia 3.: Apai becsület, majdnem tíz kilóban,e,k]
A lefújás előtt már nem csak sejtés volt a jó ebéd ígérete, ugyanis Georgio - mi csak így ismerjük univerzális emberünket - készülő mûvéből már a kiáramló illatfelhő jelezte, hogy hamarosan érdemes lesz beállni az ételosztáshoz.
[foto,21k.jpg,Most csak a főzőtudományra derült fény :),e,k]
[foto,22k.jpg,Készül a gasztro-produkció,e,k]
Mi bedig beálltunk a mérlegelésre, először a gyermekek, majd a gáti szakasz a sekélyről a mély vízi rész felé következett. A többes szám első személy innentől már részemről is indokolt volt, mert 1 órával a lefújás előtt sikerült beesnem az eseményre.
[foto,19k.jpg,Gergő és koi-zsákmánya,e,k]
[foto,20k.jpg,Milán és koi-zsákmánya,e,k]
[foto,27k.jpg,Édeshármas: Pepi, a mérlegállvány és a mérleg,e,k]
A 4 fős mérlegelő különítmény próbálta gyorsan lebonyolítani a sort, de szerencsére bőven volt mit mérni és fotózni is. A realizált 416.650 g összfogás átlagosan10.683 g / mérlegelő versenyző mennyiséget jelentett, szerintem ez igen szép eredmény egy ilyen, nem csak vérprofikból álló mezőnyt felvonultató versenyen.
[foto,34k.jpg,Rekord-bodorka,e,k]
[foto,35k.jpg,Balin Fábián-módra,e,k]
[foto,36k.jpg,Rekord-dévér,e,k]
A fogott halfajok változatosságára sem lehetett panasz, ezúttal a gyakoriság sorrendjében ezüstkárász, dévérkeszeg, ponty, karikakeszeg, küsz, koi, bodorka, compó, balin, aranykárász, harcsa, veresszárnyú, sügér és tok szerepelt a zsákmányokban.
[foto,46k.jpg,Ilyen egy szép maconkai verseny-teríték,e,k]
[foto,30k.jpg,Babiák Pál, a rangidős Mester ...,e,k]
[foto,31k.jpg,... és mesteri compója,e,k]
Pakolás, ebéd, gyülekező, majd részemről a díjkiosztó kezdeteként a verseny rövid értékelése - ezúttal minden időben lebonyolítva, forgatókönyv szerint.
[foto,48k.jpg,Csendélet az eredményhirdetés előtt,e,k]
[foto,49k.jpg,Egy rövid értékelés,e,k]
Íme, a főbb eredmények:
Feeder/fenekező kategória:
I. Nagy György (25. helyen) 43.540 gr
II. Gubán Csaba (22. helyen) 31.200 gr
III. Fülöp Róbert (10. helyen) 30.740 gr
4. Lipták Zoltán (33. helyen) 17.920 gr
5. ifj. Angyal istván (37. helyen) 17.810 gr
[foto,56k.jpg,Feeder/fenekező I-III.,e,k]
Úszós kategória:
I. Vas Szilveszer (20. helyen) 21.900 gr
II. Papp József (27. helyen) 17.380 gr
III. Pavel Kiapes (30. helyen) 8.230 gr
[foto,53k.jpg,Úszós egy - egyben,e,k]
Női:
I. Nagy Zsuzsanna (38. helyen) 9.450 gr
[foto,52k.jpg,Női kettős,e,k]
Ifi:
I. Vas Szilveszter (20. helyen) 21.900 gr
[foto,51k.jpg,Ifi három,e,k]
Gyermek:
I. Dénes Milán 17.970 gr
[foto,50k.jpg,Gyermek I.,e,k]
Legnagyobb hal:
Nyika Barnabás (2. helyen, tőponty, 13.030 gr)
[foto,55k.jpg,Legnagyobb hal,e,k]
Emléklap:
Legjobb külföldi versenyző Jan Gazdik 12.950 gr
[foto,54k.jpg,Ismét a legjobb külföldi!,e,k]
Hegedûs Zsófia
[foto,13k.jpg,Zsófi újra Maconkán, ...,e,k]
[foto,14k.jpg,... újra eredményesen!,e,k]
ifj. Gombos Zoltán
Balázs Gergő
Kovács Péter
Hulitka Norbert
A sokak által várt részletes eredményeket itt lehet letölteni:
[file,Eredménylista_I_Maconkai_Majális_kupa.pdf]Részletes eredménylista[-file]
Csoportkép, majd lassan szétszéledünk, s mindenki elindul hazafelé. Azt hiszem, hogy ez a nap is szépen telt el, hiszen Maconka azt az arcát mutatta, amiért ennyiren megszerették. Így legyen ez a következő, a legrégebbi folyamatosan megrendezett maconkai versenyen is, a Víz, a Természet, valamint a Halak és Horgászok újabb ünnepén! Találkozzunk együtt a XV. Tóparti Randevú Kupán, ahol külön meglepetések is várnak a versenyzőkre!
[foto,57k.jpg,Együtt a boldog díjazottak,e,k]
[foto,58k.jpg,Lassan szétszéledünk,e,k]
XV. Tóparti Randevú Kupa
VERSENYKIÍRÁS
Maconka, 2013. június 29., szombat
A verseny helyszíne a Maconkai-víztározó és tórendszere, azon belül a meghirdetett keretnek megfelelő 60 főig - közkívánatra - az 1. sz., gáti nemzetközi versenypálya, illetve a gyermekek esetében új elemként a nem mindennapi állománnyal rendelkező előtározó. A rendezők túljelentkezés esetén fenntartják a jogot a pálya bővítésére, de ez esetben mindenkivel személyes egyeztetésre kerül sor a megadott telefonszámon a jelentkezési határidő lejártát követő napon!
[foto,25k.jpg,Gáti látkép, a májusi verseny közben,e,k]
A verseny lebonyolítása:
05:00-06:00 Regisztráció a halőrháznál
06:00 Sorsolás, majd helyek elfoglalása
(gyermekek: 06:30)
07:30 Etetés megkezdése
08:00-14:00 Verseny
(gyermekek: 08:30-13:30)
14:00 Mérlegelés
14:30-15:30 Ebéd a halőrháznál
16:00 Eredményhirdetés, díjak átadása
A verseny főbb szabályai:
 1. Horgászni három kategóriában, azaz tetszőleges feeder/fenekező vagy úszós módszerrel, illetve gyermekhorgászként, 1 bottal és azon 1 horoggal lehet.
 2. A felnőtteknél és ifiknél a választott módszert értelemszerûen a jelentkezési lap leadásáig el kell dönteni, később és értelemszerûen a verseny közben abban változtatás már nem lehetséges!
 3. A sorsolás együttesen történik, azaz lehetséges, hogy egy úszós mellé egy feeder technikával horgászó kerül - az igények okán így biztosítjuk a jó helyek megszerzésének elméleti esélyegyenlőségét!
 4. Az etetés mennyiségében, az etetőanyag összetevőiben nincs korlátozás, kivétel az élőanyag mennyisége, amely 2 liternél több nem lehet. Az etetés megkezdését egy dudaszó jelzi.
 5. Az alapozó etetés időtartama alatt bottal bejuttatható etetőbója alkalmazása engedélyezett, amelyet a verseny kezdetét jelző hármas dudaszóig ki kell venni.
 6. A kifogott halakat csak gyûrûs (verseny-) szákban, illetve nagy hal esetén megfelelő méretû pontyzsákban lehet tárolni. Mérlegelésre csak élő hal kerülhet.
 7. A kifogott tokféléket és minden 5 kg-on felüli egyéb halat a versenybíróknak soron kívül jelenteni és azt mérlegeltetni kell.
 8. A lefújás előtt megakasztott, de az addig még ki nem fárasztott hal 30 percen belüli sikeres szákolás esetén az eredménybe még beszámít!
 9. A mérlegelés csak az abszolút súly szerinti értékeléssel történik, ezt követően a halak haladéktalanul visszaengedésre kerülnek. Esetleges holtverseny esetén a nagyobb fogott hal dönt.
 10. A versenyző köteles aktívan közremûködni a mérlegelésben, a fotózásban és a rekordhalak regisztrációjában, továbbá a zsákmány kíméletes visszaengedésében és az esetlegesen keletkezett szemét összegyûjtésében.
Nevezés:
A részvétel feltétele az érvényes magyar állami horgászjegy. Igazolt horgászszervezeti tagsági előzményekkel rendelkezőknek és külföldieknek ez az okmány külön térítés mellett, a gyermekeknek pedig térítésmentesen a helyszínen előzetesen is kiváltható. Ifi az, aki 2013. 12. 31-ig a 18. életévét még nem tölti be.
Gyermeknek az minősül, aki 2013. 12. 31-ig a 14. életévét még nem tölti be.
 • Nevezni lehet a név és a választott kategória feltüntetésével e-mail formájában [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre, vagy a halőrházban a helyszínen 2013.06.26-án 18:00-ig, illetve faxon
 • Figyelem! A versenynapon a helyszínen nevezést - a gyermekek kivételével - NEM fogadunk el!
[foto,15k.jpg,Minden gyermek-versenyző újabb értékes utánpótlás,e,k]
Kérjük, töltsék ki a mellékelt [file,JL_XV_TR_130629.doc]Jelentkezési lapot[-file] és küldjék el e-mail formájában a [h,mailto:maconka@maconka.hu,_blank]maconka@maconka.hu[-h] címre 2013.06.26-ig Az elérési telefonszám feltüntetése fontos!
A részvételi díj (amely tartalmazza az ebédet, a gáti behajtás díját és a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):
 • felnőtteknek: 3300 Ft
 • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
 • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1000 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)
 • Figyelem! A részvételi díjat csak a verseny napján reggel, a regisztráció alkalmával kell befizetni.
Díjazás:
A legjobbak értékes, feliratozott kupát, valamint oklevelet kapnak. Díjazásra kerül a fenekező kategória I-III. helyezettje, 12 nevező felett az úszós kategória I-III. az alatt az I., valamint szintén 12 határidőben (azaz nem a verseny napján) nevezett gyermek felett a kategória I-III., az alatt az I. helyezettje. Külön trófeát kap a legnagyobb hal kifogója. Szintén díjat kap a legjobb eredményt elért női és ifjúsági horgász, ha ők nincsenek a fő kategóriák szerinti díjazottak között. A legjobb külföldi horgász oklevelet kap. Egy nem díjazott, az eredményhirdetésen megjelent versenyző - a díjkiosztón megtörténő sorsolás alapján - ingyenes részvételt nyer a versenysorozat következő fordulójára. Valamennyi nem díjazott gyermekhorgász emléklapot kap! Valamennyi díj és elismerés kiadásának feltétele a verseny teljes időtartamának teljesítése, a mérlegelés, illetve a díjkiosztón történő személyes megjelenés!
[foto,23k.jpg,Íme, a trófeák,e,k]
[foto,24k.jpg,Ez volt a legkívánatosabb díj,e,k]
[foto,44k.jpg,Lipták Zoltán, ezúttal ingyenes résztvevőként: Ismét szép zsákmány, ez pedig tény, nem sorsolt szerencse!,e,k]
A szervezők fenntartják a jogot további díjak kiosztására is, illetve elfogadnak a tárgyban felajánlásokat is. Mindenkinek előre is köszönet érte!
Versenypálya kitûzése
A feeder/fenekező- és az úszós horgászok a gáti, 1. sz. nemzetközi versenypályán együtt foglalnak majd kb. 10-12 méterenként helyet, ahol összesen így maximum 60-70 főnek tudunk együttes versenyzési lehetőséget biztosítani.
A gyermekhorgászok: ezúttal a remek lehetőségeket biztosító előtározón foglalnak helyet.
Az ifjúsági és női versenyzők a választott (fenekező vagy az úszós) kategória felnőtt férfi versenyzői között sorsolnak rajthelyet, azaz nekik külön pályaszakaszt nem biztosítunk,viszont az ismertetett módon külön is díjazzuk őket.
Mivel a versenypálya befogadóképessége a leírtak szerint korlátozott, ezért aki biztosra akar menni, időben adja le nevezését! A nevezés elfogadásáról kizárólag a beérkezési idősorrend dönt. Akinek elfogadtuk a nevezését, annak e-mailben (ha ilyen elérhetőség nincs, a manuálisan kitöltött lapon lévő elérhetőségi telefonszámon), folyamatosan, de legkésőbb 2013. 06.27-én 18:00-ig küldünk e cikk megjelenése után hivatalos visszaigazolást. A név szerinti lista a cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve lesz.
[foto,47k.jpg,Csampa Gyuri és egy szép koi,e,k]
Külön kedvezmény:
A verseny után a horgászat 1 db kiegészítő szelvény (1300 Ft) előzetes megváltásával a szombati nappali horgászidő végéig (21:30) folytatható, ekkor 1 nemes + 3 kg egyéb hal vihető el. 2 szelvény megváltásával (2600 Ft) pedig a vasárnapi horgászidő kezdetéig (04:00) szabad a pálya (így max. 2 nemes + 5 kg egyéb hal vihető el). Ha a külön kedvezményt megváltó horgászok - ide nem értve a gyermekeket - a mérlegeléskor, vagy legkésőbb az ebéd folyamán kérik, akkor akár a sorsolt helyükön is folytathatják a díjkiosztó után a horgászatot, de az itt ismertetett lehetőséggel a horgászat már az általános szabályok szerint, azaz tetszőleges más (Horgászrendben általánosan engedélyezett) helyen is lehetséges.
[foto,02k.jpg,Tavaszi virágkeretben a Rekord-tó is,e,k]
[foto,59k.jpg,Rózsaszín rózsák,e,k]
A verseny ideje alatt a nem horgászó családtagok és gyermekek a rajthelyeken (egyeztetett módon, a horgászati tevékenységet nem segítve) jelen lehetnek, de természetesen nem zavarhatják a szomszéd horgászokat.
Legyen egy-egy ilyen versenynap továbbra is a tórendszer és a horgászat ünnepe - ismét Önökkel, Veletek Maconkán!
[foto,40k.jpg,Tízentúl, tükrösen,e,k]
Maconka Barátai \'13 Szuperkupa
AZ ÖSSZETETT ÉRTÉKELÉS SZABÁLYAI
A versenysorozat főbb szabályai:
 1. A 2013. évi versenysorozat összesen hat (6), önálló versenyként lebonyolított fordulóból áll. A fordulók időpontjai: 04.13, 05.11, 06.29., 07.13., 08.10., 09.07., valamennyi nap szombat.
 2. Az összetett értékelés szempontjából a legjobb négy forduló eredménye, azaz az ott megszerzett pontok összege számít, tehát az így legtöbb pontot megszerző a Szuperkupa fordulós versenyekkel megegyező, adott kategóriájának győztese. Az összetett értékelésnél így tehát szintén lesz feeder/fenekező, úszós, ifi, női, gyermek és ezúttal legjobb külföldi díjazott.
 3. A pontokat az adott forduló adott fő kategóriáiban (feeder/fenekező, úszós, illetve gyermek) induló horgászok száma határozza meg, így például egy 30 fős úszós mezőnyben az első 30 pontot kap, ezt követően a további helyezésekkel a pontszám 1-1 ponttal csökken. Kivételként nulla pontot kap az, aki nem mérette le a zsákmányt, vagy nem fogott halat.
 4. A verseny szabályainak megszegésért külön büntetőpont nem jár, ám szankcióként a versenyről, vagy a sorozatról való kizárásról a rendezők esetileg döntenek.
 5. A versenysorozat folyamán a feeder/fenekező és az úszós kategóriák között fordulónként lehetséges a váltás, ez esetben a versenyző a másik kategóriában korábban megszerzett pontokat konvertálás után viszi magával, azaz az adott verseny másik kategóriájára arányosítva.
Az összetett eredményeket itt lehet letölteni:
[file,Maconka_Barátai_13_összetett_2m.pdf]Összetett eredménylista[-file]
[foto,26k.jpg,Most is szombaton volt a verseny :),e,k]
ZÁRSZÓ
Talán az edigi írásokból is kiderült, hogy így a továbbiakban is minden verseny önálló rendezvény, s az összetett értékeléssel az egyenletesen jól teljesítőket kívánjuk elismerni, akik nem mellesleg ha jelenléteikkel megtisztelték e sorozatot, tényleg Maconka Barátai. Az első versenyek sikeres fogadtatása okán most már bizton reméljük, hogy e versenyekkel s magával a versenysorozattal is olyan sporthorgászokat nyerünk, akik szívesen járnak majd ide családjukkal együtt a versenyeken túl is, mert egyre jobban megismerik és megszeretik e páratlan adottságokkal rendelkező tórendszert és környezetét!
[foto,09k.jpg,Az első öko-modell: bokor a vízben,e,k]
[foto,10k.jpg,A cél az igényes természeti környezet, a lehetőségek szerint természetesen,e,k]
Mivel továbbra is (szinte) minden Önökön múlik, így a maconka@maconka.hu címre várjuk továbbra is az elkövetkező versenyekkel kapcsolatos igényeket és a javaslatokat!
[foto,60k.jpg,Lila akác, a tavasz egyik maconkai ékszere,e,k]

Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés