Vissza
Néha egy hal a világ... Vagy mégsem?

Néha egy hal a világ... Vagy mégsem?

2012. 09. 24.

megosztás Facebookon

Szeptember 16-21-ig került sor Maconkán a IV. Professzionális Bojlis Európa Kupára, egyben a XIX. SBS - PV TV - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupára. Már a verseny megszervezése is izgalmas és kalandos volt, de később kiderült, hogy ez bizony semmi a verseny végeredményének kialakulásához képest. Mi is történt valójában? Erről szól a soron következő versenybeszámoló!

Miként a cikk bevezetőjében és a versenyfórum korábbi beharangozójában is megírtam, több tekintetben is rendhagyó körülmények között kerül sor az újabb Európa-Kupára. A legnagyobb gondot a teljes évet jellemző aszály jelentette, ugyanis a nyár végére a vízpótlást adó Zagyva gyakorlatilag kiszáradt, de az ivóvíz-biztosításhoz szükséges vízleadást ugyanakkor a tározónak folyamatosan biztosítania kell. Így a 2009. és 2010. évi nyárvégi versenyekhez hasonlóan ismét nagyon alacsony vízszinten került sor az újabb megmérettetésre, ám szerencsére a három év után ismét mûködő mesterséges vízutánpótlás pozitív hatásai mellett.
[foto,01.jpg,Aszály, már megint...,e,k]
[foto,02.jpg,Szinte holdbéli a táj,e,k]
[foto,03.jpg,Jön a víz!,e,k]
[foto,04.jpg,Van, aki már érzi...,e,k]
[foto,611.jpg,A tavirózsa is lassan ismét a víz alá kerül,e,k]
A vízszint generálta helyszûke egyben meghatározta a csapatok létszámát is, mert a nemzetközi pályabesorolás és a versenyszabályzat által előírt minimális térközök biztosítása mellett is most csak 21 csapatot lehetett indítani. Így a versenyzők ezúttal a gáti nemzetközi versenypályán, a homlokgáton, a Nyári kikötőben és az I. szigeten 3 szektorba soroltan választhatták meg a sorsolás szeszélye folytán fennmaradó, az adott időpillanatban még szabad helyekből a pillanatnyilag legjobbnak ítélt rajthelyet.
Íme, a rajthelyeket is szemléltető versenytérkép:
[foto,10.jpg,Sorsolás előtt,e,k]
[foto,613.jpg,Most ismét nehéz körülmények vártak a horgászokra, ...,e,k]
[foto,614.jpg,... de általában megéri a fáradozás!,e,k]
Ha már a rendhagyó körülményeknél tartunk, akkor el kell mondani azt is, hogy idén a WCC (Pontyfogó Világkupa, Olaszország) és a romániai Pontyfogó Világbajnokság idősávjai okán át kellett helyezni magát a versenyidőpontot és a kezdőnapot is. Ennek oka az, hogy szerencsére egyre több maconkai törzsgárda-csapat érdekelt évről-évre e nagy eseményeken, így természetes, hogy alkalmazkodni kell hozzájuk. Mivel a WCC már véget ért, jogos a kérdés, hogy megérte-e? Igen. Az egyetlen aktív háromszoros maconkai bajnok Micula Péter vezette PV TV csapata Bolsenában (szeptember 09.) aranyérmes lett, a csapatversenyben a PV TV egységei az összetett ezüstöt érdemelték ki, továbbá 4 szektort a Maconkán is érdekelt versenyzők nyertek meg! Azt hiszem, ez a tény is bizonyítja a maconkai verseny és a versenyzők erejét is... Bízom benne, hogy pár nap múlva Romániában is együtt örülhetünk majd!
[foto,12.jpg,Lobogjon majd a magyar zászló is!,e,k]
Nos, egy szûk hét pihenés után újra itt a következő verseny, melyre mindenki rendben meg is érkezett. Néhány szó még a mezőnyről. Most 6 nemzet képviseletében 7 olyan csapat vonult fel, ahol maconkai (EPBC, MIBC) nemzetközi bajnok található. Itt van a már említett Világkupa győztes, az eddigi egyetlen (hátha a román VB-n ez változni fog...) magyar származású világbajnok barátunk, továbbá az országos bajnokok, a kupagyőztesek, továbbá gyakorlatilag minden induló csapat több győzelmet- vagy díjat mutathat fel a versenyszerû bojlizás területén. A többség jól ismeri egymást, ugyanis miként a szemléltetett példa bizonyítja, együtt versenyeznek Európa-szerte. Éppen ezért azt is tudják, hogy kinek milyen stílus fekszik, így az adott szituációban ki mellé érdemes vagy nem érdemes helyet választani. Ez a jól hangzó elmélet, de szerencsére a Természet nagy úr, így a gyakorlatban Maconkán legtöbbször felborul a papírforma...
[foto,11.jpg,Megjött a karaván...,e,k]
Vasárnap 12:30-i kezdettel került sor a megnyitóra, benne a legjobban várt és rettegett eseménnyel, a sorsolással, majd az azt követő helyválasztással. Az első számhúzó Halzona SK az ötödik választási lehetőségét kapta Fortunától. A negyediket a román Mega-Baits - Banat Car. A harmadikat a júliusi ABMC bajnok Ízvarázs Team. A másodikat a Carp Angel csapatából átalakult magyar Top Secret. Aki viszont elsőnek állhatott a térkép elé, az a mezőny egyetlen hölgyversenyzőjét is felvonultató M. G. Special Carp, Romániából. Nos, visszafelé haladva ők a gát (most) sekélyvízi szélső helyét választották. Ez a nemzetközi versenypálya 300 m-es szelvényének felel meg. Ezt követően a Top Secret tétovázás nélkül melléjük jelölt! Az Ízvarázst ez nem hatotta meg, gyakorlatilag reflexszerûen “visszamentek” a júliusi győztes helyükre (I. sziget közepe). A Mega Baits - Banat Car pedig kilőtte a sziget jobb szélét, azaz az utolsó, a felső szabad kisvízi területek felé nyitott pozíciót. Ötödikként a Halzóna SK gyakorlatilag a korábbi gáti szituációt megismételve rögtön melléjük jelölt.
[foto,13.jpg,Indul a sorsolás,e,k]
[foto,15.jpg,Dana és az első jelölés,e,k]
A 6. választási lehetőséget húzó (évek után sikerült végre egy jobb számot sorsolniuk) SBS H részére így megmaradt a homlokgát nagyhalas, ám kockázatos magányos helye. A júniusi Európa Kupán talán először sikerült egy csapatnak kiemelkedő helyezést elérni itt, egyébként a kiismerhetetlennek tûnő, a jelen verseny szempontjából harcsában és tokban is “kellemetlenül” gazdag hely a legtöbbször csak beteljesületlen ígéret maradt... A WCC győztessel is fémjelzett PV TV 1. tizenkettediknek a gát A1 (60-90 m-es szelvény) helyére szavazott. Utoljára maradt a sors szeszélye és Irinel keze okán a most apa-fiú összeállítást is hozó Tata Nitu Carp Team, így nekik a gát legbelső helyén (A3) kellett bizonyítaniuk, vagy legalább kitartaniuk.
[foto,14.jpg,Helyválasztás, kommentekkel,e,k]
Rajtlista+sorsolás+helyválasztás, azaz három az egyben:
[file,IV_EPBC_hivatalos_mezőnylista_s_h_0916v.pdf]Rajtlista+sorsolás+helyválasztás[-file]
Miután összeállt a kép, jött a szokásos elhelyezkedés, a táborhelyek kialakítása. Aztán pontosan 17:00-kor felhangzott a hármas dudaszó. Start!!! Húsz perc múlva aztán az I. szigeten az Ízvarázs Team már ki is varázsolta a verseny első halát, melyet öt perc múlva egy újabb követett. 18:05-kor a gáti szakasz A1 helyén horgászó PV TV 1. csapata, azon belül Micula Péter pedig megfogta az első rekordpontyot. A tükrös súlya 13,87 kg! Aztán első 4 óra után a komoly alapozó etetések ellenére is egyre több csapatnak van értékelhető hala, közülük már 4 db 10 kg feletti. Az élen az Ízvarázs áll, mintegy 30 kg-ot mérlegelve. Mögöttük sorban a Top Secret, a Halcapone, a Mega-Baits, az SBS H (SziKo), a PV TV 1., egyaránt 10 és 20 kg közötti eredménnyel. A nagy versenyfutás így már a gyakorlatban is tényleg elkezdődött... Most még csak egy biztos: folytatása következik!
[foto,22.jpg,Táborverés 1.,e,k]
[foto,23.jpg,Táborverés 2.,e,k]
[foto,24.jpg,Táborverés 3.,e,k]
[foto,33.jpg,Rejtvény. Íme a Titanic!,e,k]
[foto,16.jpg,Az első rekordponty, jó kezekben,e,k]
[foto,20.jpg,Csak a nap fog nyugovóra térni...,e,k]
[foto,21.jpg,Ugyanez a pillanat, közelebbről...,e,k]
Következett is, az első éjszakával. Hétfő reggelre, 16 versenyóra után a Top Secret 3 kg hallal vezet az SBS H előtt, majd tőlük kissé leszakadva egy hármas tömörülés élén bronzos pozícióban az Ízvarázs található. Már 15 csapatnak van értékelhető fogása. Az eddigi legnagyobb átlagsúlyt hozó kezdésen (döbbenetes: egy minden korosztályt tartalmazó vízen 1 kg-os súlyhatár mellett 6,836 kg!) van túl a mezőny, ráadásul a nagytestû pontyok a jelek szerint szinte most minden meghorgászott vízrészleten fellelhetők. Ami elgondolkoztató, hogy a kisebb pontyok és az amurok viszont a befolyó víz, az újra elárasztott felső területek környékén tömörülnek úgy, hogy hajnalban sokszor a hátuk is kilátszott a vízből... Az első éjszaka után az SBS H és a Top Secret egyaránt 4 db tízentúli rekordponttyal rendelkezik. A legnagyobb hal 15,83 kg (Mega Baits - Banat Car), a legnagyobb koi 4,37 kg (Ízvarázs).
1. részeredmény: 016/115 óra (2012.09.17. 09:00)
[file,IV_EPBC_16óra_graf.pdf]Hétfő reggel, 16 órás állapot[-file]
[foto,17.jpg,A\'la carte 1.,e,k]
[foto,18.jpg,A\'la carte 2.,e,k]
[foto,19.jpg,A\'la carte 3.,e,k]
Következett az első teljes nappal. E szakaszban az SBS H 1 mázsát fogva robbantott, és fellépett az első helyre. Mögöttük mintegy 50 kg különbséggel az Ízvarázs, majd egy bő tízessel lemaradva a Top Secret. Húsz csapatnak van értékelhető hala, Niuték esetében pedig (jól ismerve Őket) okkal feltétezhetem, hogy a rajthelyük környékén a vízben jelenleg egy darab ponty sem található. Az első nap után a többfrontos párharcot folytatva az SBS H már 8 db, a Top Secret pedig 7 db tízentúli rekordponttyal rendelkezik. Az összfogás az 1 tonnát közelíti, a rekordpontyok száma 26 db. Jelenleg az első 3 helyen 3 magyar csapat található, ebből talán a legnagyobb meglepetés az Ízvarázs I. szigeten történő eddigi remeklése.
2. részeredmény: 026/115 óra (2012.09.17. 19:00)
[file,IV_EPBC_26óra_graf.pdf]Hétfő este, 26 órás állapot[-file]
[foto,30.jpg,Ízvarázs,e,k]
[foto,31.jpg,Úgyszintén,e,k]
[foto,32.jpg,Iván és szép hala,e,k]
Újabb éjszaka, erősödő fogásokkal. Jön a kedd reggeli eredményközlés. 1568 kg, 242 db, “hatfeles” átlag. Továbbra is az összes maconkai versenyt tekintve messze az eddigi legnagyobb összfogási átlagsúlyt hozza a verseny. Megindultak az átrendeződések is, 4-5 helyet lehetett az éjszaka fel- vagy lefelé lépni. Az SBS H a mezőny által eddig mérlegelt 39 db tízentúli halból már 14 db rekordponttyal rendelkezik, így komoly veszélyben a 22 db-os, három csapat által megosztva birtokolt tárgyi versenyrekord! Mindemellett most jelenleg tényleg róluk szól a verseny, hiszen 85 kg előnnyel, 3 mázsás fogással vezetik a mezőnyt és immár a legnagyobb halat (17,18 kg) is ők fogták ki. A koi pontyok esetében is már 8,06 kg-os a rekord, e halat a Nyári kikötőben a PV TV 2. csapata fogta. A Top Secret második, a Mega Baits RO az I. sziget jobb oldalán viszont 183 kg-ot felmutatva fellép a harmadik helyre. Az etap nyertese, a német Anaconda MB 5 helyet lépett előre. Érdekesség, hogy a fogásokban összesen 1 db amur található!
3. részeredmény: 040/115 óra (2012.09.18. 09:00)
[file,IV_EPBC_40óra_graf.pdf]Kedd reggel, 40 órás állapot[-file]
[foto,25.jpg,Rendezett állapot,e,k]
[foto,27.jpg,Rendezett állapot?,e,k]
[foto,28.jpg,Német precizitás,e,k]
[foto,26.jpg,Boszorkánykonyha,e,k]
Kedden, este felé újra összeülünk elemezni a számítógépen látható adatokat. Még jóval a “félidőn” innen, az SBS H eredménye 432 kg. Ha nem lenne az előrejelzett időjárási front okozta nagyfokú bizonytalanság, akkor Kovács Zoliékat ismerve lassan lehetne 1 tonna feletti eredményben is gondolkodni... A második helyen a Top Secret eddig 335 kg-ot, a harmadik Mega Baits RO 255 kg-ot mérlegelt. Az előző etap átrendeződése után jelenleg a mezőny felső harmada és alsó negyede befagyott a helyezéseket tekintve, de nem a fogásokat nézve, ugyanis már 2 tonna felett a mezőny! Az SBS H e pillanatban 18 db tízentúli rekordponttyal rendelkezik, így egyre jobban reálisnak látszik a rekord megdöntése! A hatodik helyen álló Tom Carp Team (Nyári kikötő) gyönyörû, 11,54 kg-os koi pontya pedig nem ígéret, hanem maga a megtestesült új versenyrekord!
4. részeredmény: 050/115 óra (2012.09.18. 19:00)
[file,IV_EPBC_50óra_graf.pdf]Kedd este, 50 órás állapot[-file]
[foto,300.jpg,A rekord-koi oldalról ...,e,k]
[foto,301.jpg,... és szemből is megörökítve,e,k]
Szerdán reggelre már látszik, hogy az egyre biztosabban jelentősnek tûnő változást hozó front előtt belassultak a fogások, azonban az eredményekre (2778 kg) így sem lehet panasz. Tata Nitu haltalansága már mindenkit foglalkoztatott, de kollektíve reméltük, hogy hamarosan változik a helyzetük. Az SBS H csapatánál viszont most nagy meglepetés, hogy gyakorlatilag éjszaka eltûntek előlük a halak, így csak 32 kg-ot tudtak hozzátenni az eredményhez, amely azonban így is már 20 db tízentúli rekordpontyot is tartalmaz (mezőny: 72 db). A Top Secret halai viszont gyûlnek, így náluk a fogott 88 kg nagy javulás, mert már így 423 kg írható a nevükhöz. A Mega Baits RO ekkor 318 kg-ot mérlegelt, így egyre biztosabbnak látszik az, hogy ezen az Európa Kupán két magyar csapat között dől el az aranyérem sorsa. Az Ízvarázs a negyedik, a PV TV 1. az ötödik, a hatodik Tom Carp Team pedig gyönyörû rekord koi pontya mellé egy újabb közel 10-es példány került. Ekkor már mindenki kíváncsian várta, hogy a közelgő front kinek, vagy kiknek fog kedvezni.
5. részeredmény: 064/115 óra (2012.09.19. 09:00)
[file,IV_EPBC_64óra_graf.pdf]Szerda reggel, 64 órás állapot[-file]
[foto,37.jpg,Cél a napsugár!,e,k]
[foto,34.jpg,A kilövőegység belülről,e,k]
[foto,36.jpg,Kelléktár,e,k]
[foto,35.jpg,Készenlétben,e,k]
Újabb részeredmény, szerda, 19:00. “Lóg az eső lába”, gyengülnek a fogások, így nem is volt jelentős átrendeződés, ennek ellenére már 3 tonna felett jár a mezőny. A tartósan 6 kg feletti egy halra jutó átlag pedig most már megalapozottan vetíti előre egy újabb versenyrekord nem várt mértékû megdöntését. Az SBS H eddig 22 db tízentúli rekordponttyal rendelkezik, így már most beállította a versenyrekordot! Az összfogásuk is picit visszaerősödve 5 mázsa feletti, de tőlük a Top Secret csak 40 kg-al van elmaradva... Van miért izgulni. Dörög az ég, gyûlnek a fellegek. Az alkalmi meteorológusok aránya már 100%, megy a számolgatás, hogy a közelgő front, a beígért szél és csapadék kiknek fog kedvezni. Még két eseményszámba menő elem. Az Anaconda 4 mérlegelési etap alatt 6 helyet előrelépve feljött a hatodik helyre, Tata Nituék pedig “elkapták” az első arra tévedő, 8,05 kg-os pontyot!
6. részeredmény: 074/115 óra (2012.09.19. 19:00)
[file,IV_EPBC_74óra_graf.pdf]Szerda este, 74 órás állapot[-file]
[foto,40.jpg,Micula Péter és egy nyugodt tükrös,e,k]
[foto,41.jpg,Micula Péter és egy nyugtalan tükrös,e,k]
[foto,42.jpg,Ez már-már bunyó!,e,k]
[foto,43.jpg,Esni fog?,e,k]
[foto,44.jpg,Nem. Szakadni!!!,e,k]
Csütörtök, délelőtt. A front meghozta az éjjel a hónapok óta várva-várt komoly csapadékot, mintegy 30-40 mm eső esett! Ennél jobb hír Maconkán most nem volt lehetséges! A várt (remélt) haldömping azonban nem indult be, sőt időnként úgy tûnik, hogy még jobban lefékeződtek a fogások. A statisztika viszont ezt nem igazán támasztja alá, 3613 kg az összfogás, 85 db tízentúli jelentkezővel. A tározó szintje további 6 cm-t emelkedett, így lehetséges az a magyarázat, hogy még jobban a frissen elárasztott részek felé vonultak a halak. Ennek viszont rögtön ellentmond, hogy egy-két helyen viszont megjelentek a fogásokban a kisebb pontyok is, ezért például a Halzóna SK rögtön három helyet lépett előre. Ilyenkor legyen okos az ember fia! A csapatonkénti eredményeket nézve a legnagyobb hír, hogy az SBS H a 23 db regisztrált rekordponttyal még tegnap éjjel megdöntötte a tárgyi versenyrekordot és 68 kg előnnyel továbbra is az élen áll az 500 kg-ot reggelre átlépő Top Secret előtt! A Mega Baits RO is immár 4 mázsa felett. Nagy a csata a negyedik helyért, itt a három érintett csapat (Ízvarázs, Tom Carp Team, PV TV 1.) között még minden lehetséges... Így például bojlival egy-egy olyan hal szabályos fogása is, ami ugyan nem számít be a versenybe, de mégis kellemes emlék marad!
7. részeredmény: 088/115 óra (2012.09.20. 09:00)
[file,IV_EPBC_88óra_graf.pdf]Csütörtök reggel, 88 órás állapot[-file]
[foto,53.jpg,Zászlók a szélben,e,k]
[foto,200.jpg,Rablóhal szekció 1.,e,k]
[foto,201.jpg,Rablóhal szekció 2.,e,k]
Lassan eltelik az utolsó teljes nap is. Már több mérlegelési részeredménynél is leírhattam volna, hogy Maconkán milyen ritka eset, amikor az élen a helyzet gyakorlatilag az egész verseny alatt változatlan. A változatlanság mellett az azonban figyelmeztető változatosság, hogy a Top Secret egyre közelebb kerül az SBS H csapatához, sőt már ők is 19 rekordpontyot fogtak! A mezőnyből egyébként 18 csapat fogott már 10 kg feletti pontyot, de a maradék 3 egység is begyûjtött már 5-10 kg közöttieket. A versenyátlag még mindig 6 kg felett! Jön az utolsó felvonás, legközelebb már a végeredmény következik! De nem. Még nem. Ugyanis vannak egyéb, megörökítésre érdemes és érdekes események is. Legelőször az a gesztus, hogy az Ízvarázs egy kunsági hatlövetû néven futó csodálatos gasztronómiai remekmûvel vendégelte meg a teljes mezőnyt az esti órákban. Köszönjük, tényleg varászlatos volt! Eljött egy születésnap is, az osztrák HLB Nexing csapatából Peter Brandl ünnepelhetett verseny közben a maconkai vízpartokon. Szívből gratulálunk! Visszatérve a halakhoz a nap híre, hogy 21:15-től a legnagyobb hal pedig már 18,42 kg! A tükröst a Top Secret legénysége akasztotta, de még így sem lehetnek nyugodtak, hiszen az előző héten 2 db 20 kg feletti halat is fogtak a vízterületen. Érdekes. Úgy tûnik, egyre jobban az SBS H - Top Secret különpárbaj jegyében telik ez a verseny. A PV TV 1. pedig rá pár percre csak 2(!) dekagrammal maradt le a legnagyobb koi címéről, remek haluk 11,52 kg. Túl a 4 tonnán, hamarosan a 100. rekordponty kerül mérlegelésre....
8. részeredmény: 098/115 óra (2012.09.20. 19:00)
[file,IV_EPBC_98óra_graf.pdf]Csütörtök este, 98 órás állapot[-file]
[foto,100.jpg,Boldog születésnapot!,e,k]
[foto,901.jpg,Ő volt a legnagyobb 1.,e,k]
[foto,902.jpg,Ő volt a legnagyobb 2.,e,k]
[foto,302.jpg,PV TV koi, 11,52 kg,e,k]
Péntek hajnal. A hatalmas ködből hatalmas izgalom bontakozik ki. A reggeli halakkal együtt az biztos, hogy az SBS H és a Top Secret is mázsa felett fogott, ezáltal messze kiemelkedve a mezőnyből 700 kg felett járnak. Viszont teljesen megváltozott a tendencia. Az SBS H előtt ismét eltûntek a halak, még a Top Secret a sekélyebb területen gyorsulva fogja őket. Kovács Zoliéknál aztán már csak a várakozás marad, Fiola Gyuriék esetében pedig az újabb fárasztások. Azt mindenki a zsigereiben érzi, hogy minimális lesz a különbség a végső összevetésben. Közben jön a hír, hogy a PV TV 1. hatalmas halat fáraszt. Igen, de egy óriási ponty helyett egy nagy harcsa lett a vége. Hármas dudaszó. Vége. Jön az utolsó mérlegelés. Először a Top Secret, 9 halat felmutatva, köztük egy tizenketteset és egy 9 kg-os koi-t. Hûha, 60 kg. Aztán az SBS H, ahol a végére egy bő hatos ponty maradt. Feldolgozás. Kontroll. A csapatoknál maradó kontroll lapok kontrollja. Igen... Az utolsó hal, igazából annak is egy kisebb része döntött az első helyezésről! A különbség 3,20 kg. A szinte végig vezető SBS H eredménye 755,68 kg. A Top Secret viszont 758,88 kg-ot fogott, így új bajnok született az Európa Kupán! Aki emlékszik a verseny elején leírtakra, az tudja, hogy az első éjszaka után ugyanilyen különbség mutatkozott, akkor is a Top Secret javára... Később viszont a 89 órán át az SBS H vezetett, de a verseny 115 óráig, azon belül az utolsó pillanatig tart. A Top Secret lett a legnagyobb hal díjának birtokosa is, viszont új nagyhalas SBS-rekord született, 24 db 10 kg feletti példány fogásával. Fantasztikus párbaj volt! Egy sokszor sok csapatot megtréfáló, kiismerhetetlennek tûnő helyen az SBS H élt a lehetőséggel, véleményem szerint ki is hozta a lehetőségeiből a maximumot. Az eddigi két arany mellé a harmadik ezüst is nagyon szépen csillog!
[foto,61.jpg,Kovács Zoli egyik rajongójával,e,k]
[foto,62.jpg,Gyurka és egy újabb rekordponty,e,k]
[foto,63.jpg,Nem csak csapat. Jó barátok!,e,k]
[foto,60.jpg,Ez az ezüst nagyon szépen csillog...,e,k]
A Top Secret az elmúlt hónapokban a legjobban teljesítő nagyhalas szakaszon választhatott helyet. Kiemelendő még az a tény is, hogy most mindössze 30 méter széles szakasz állt a gáton rendelkezésre egy-egy csapatnak, így a szomszédokra is fokozottan figyelni kellett. Kiválóan oldotta meg az összetett feladatot a megújult csapat, ugyanis korábban Carp Angel néven már többször is szerepeltek a csapattagok a maconkai kupákon. Biztos vagyok abban is, hogy ennek az emlékezetes párbajnak a következő Európa Kupákon még folytatása következik... Szép volt, Fiúk!
[foto,700.jpg,Top Secret spanyol,e,k]
[foto,701.jpg,Top Secret nyurga,e,k]
[foto,703.jpg,Top Secret koi,e,k]
[foto,903.jpg,Igen. Bőven van minek örülni!,e,k]
Elemezve az adatsorokat, látszik, hogy közel 5 tonna lett a vége, továbbá alaposan megdőlt a fogott átlagsúly rekordja is! Az eddigi kiemelt versenyeken a legjobb eredmény e tárgyban 4,516 kg/db volt, most ez 5,962 kg-ra emelkedett, ami az összes maconkai bojlis versenyt tekintve is vaskos abszolút rekord! Mindez 1 kg-os súlyhatárnál, ami jól mutatja a víz immár vitathatatlan nagyhalas jellegét, miként a 110 db fogott rekordponty is. Köszönöm, Maconka, köszönöm Halak!
Végeredmény: 115/115 óra (2012.09.21. 12:00)
[file,IV_EPBC_115óra_graf.pdf]Péntek délben, 115 órás állapot[-file]
Ugyanez, de egy más adatokat tartalmazó táblázatban részletezve:
[file,IV_EPBC_115óra_tábla.pdf]Összsúly, átlagsúly, fogott darab és azon belül faj szerinti bontás[-file]
[foto,101.jpg,Köszönet mindenért!,e,k]
Táborbontás, pakolás, finom ebéd. Közben összeáll a hivatalos végeredmény-lista és 15:00-kor rendben el is kezdődhet a díjkiosztó ceremónia. Először köszönet a fő szponzoroknak, közülük is kiemelten az SBS Europe, a PV TV, valamint az MX energiaital forgalmazója részére. Nógrád Megye Önkormányzata és Bátonyterenye Város Önkormányzata is sokat tett és tesz azért, hogy ez a verseny tartósan Maconkán maradhasson. Nélkülözhetetlenek a verseny szempontjából a segítőink, a technikai lebonyolítók is.
[foto,607.jpg,Indul a díjkiosztó,e,k]
[foto,608.jpg,Hát ez lett a vége...,e,k]
[foto,900.jpg,Köszönet a segítőknek is!,e,k]
Jönnek az ajándékok. Születésnapja alkalmából Peter Brandl barátunk és a hatlövetû mestere, Posztobányi Laci egy-egy tokaji különlegességgel, Dana Barta, egyetlen hölgyversenyzőnk pedig egy édességgel, ezen túl remélhetőleg sok-sok szép élménnyel lett gazdagabb. Hagyomány a “Hûség és barátság” díjának átadása, ezúttal Ács József, a PV TV egyszeres díjazott és tízszeres résztvevő versenyzője részesült az elismerésben.
[foto,398.jpg,Érmek ...,e,k]
[foto,399.jpg,... és kupák,e,k]
[foto,400.jpg,Megérkeztek a tárgyjutalmak is,e,k]
[foto,606.jpg,Ács József: Hûség és barátság,e,k]
Aztán jönnek a csapatok, szokás szerint visszafelé. Tata Nitu és csapata hatalmas tapsot kap, mert ez a 21. hely a kétszeres bajnok bojlis-ikon esetében a kitartásról szólt egy lehetetlen küldetésben. Vigaszdíjuk 3 karton energiaital.
[foto,500.jpg,Nitu már régen legenda, mindentől függetlenül!,e,k]
Halzóna CT, Tresetiste Lake, Potaissa CC. PV TV 2., Halvilág Győr, Team 5. Aztán már 100 kg felett a Big Carp RO, majd a Big Carp H az örömömre visszatérő kétszeres bajnok Ponyi Zsoltival (övék a legjobb átlag, 9,90 kg/db!), illetve az SBS RO.
[foto,800.jpg,Big Carp Magyarország: a legnagyobb átlagsúly a versenyen,e,k]
A 11. Halcapone Nyári kikötő belső helyén elért 139 kg-os eredménye az eddigi legjobb e pályakiosztásnál. A szintén bajnok, Kosár Alexander vezette Halzona SK a 165 kg-ból majdnem egy mázsát az utolsó 24 óra alatt fogott!
[foto,612.jpg,Halzóna SK: Ami késik, nem múlik...,e,k]
Szépen versenyzett a 9. HLB Nexing Ausztriából, a két mázsához csak 13 dkg hiányzott. Nyolcadik az M.G.S.C. Romániából, 260 kg-ot mérlegelve. Ezúttal a hetedik a háromszoros bajnok, WCC győztes Micula Péter vezette PV TV 1., 297,20 kg-ot fogva. Hatodik a mindig remek német Anaconda Mega Baits, 337,69-os eredménnyel. Ezen utóbbi 3 csapat a gáton versenyzett. Ötödik a profik között is végképp bizonyított Ízvarázs Gyorsétterem Team (I. sziget, 368,41 kg). A negyedik Tom Carp (377,40 kg, Nyári kikötő) a legnagyobb versenyen fogott koi díját is megkapta Ivan Kiralj világbajnoktól, valamint SBS ajándékcsomagban is részesült. Bronzérmes, egyben a B szektor győztese lett a az I. sziget jobb szélső pozíciójában remekül versenyző Mega Baits Románia, 490,08 kg-os eredménnyel, ők az érmek és a trófeák, valamint a díj mellé SBS és MX ajándékcsomagot is kaptak.
[foto,600.jpg,Bronz, Mega Baits Romania,e,k]
[foto,610.jpg,Szép eredmény!,e,k]
Végül a már ismertetett nagy csata hősei következnek. Ezüstérmes, egyben az A szektor győztese, valamint az új rekordhal-fogó csúcs büszke birtokosa a kétszeres bajnok SBS Magyarország csapata (homlokgát, 755,68 kg, 8,04 kg/db átlag).
[foto,601.jpg,Ezüst, SBS, Magyarország,e,k]
Az Európa Kupa legújabb bajnoka és egyben a C szektor győztese pedig a Top Secret csapata (hosszgát, 758,88 kg, 7,44 kg/db átlag)! Ők fogták a mezőny legtöbb halát (102 db) és a legnagyobb pontyot (18,42 kg) is.
[foto,602.jpg,Arany, Top Secret, Magyarország,e,k]
Díjak, trófeák, érmek, ajándékok - lassan minden kiosztásra kerül. Bejelentem még, hogy jövő június elején a XX. jubileumi Maconka Kupa és az V. EPBC következik, ahol nagyon komoly nemzetközi mezőny, megújult szabályzat, valamint a média több felületén is élő tudósítás várható. A legvégére marad a búcsúzás előtt a nagy csapatkép, majd a díjazottak megörökítése.
Talán összegezhető volt így minden, ami a hivatalos végeredményként közölhető.
[file,IV_EPBC_hivatalos_végeredmény.pdf]Hivatalos végeredmény[-file]
Azoknak, akik még látni szeretnék az eddigi 31 maconkai bojlis verseny 44647 db halát feldolgozó táblázatot is, íme, az egyedülálló összevont statisztika:
[file,stat_1_31_hun_2old.pdf]Összevont eredménystatisztika[-file]
[foto,603.jpg,A nagy csapat,e,k]
[foto,604.jpg,A díjazottak,e,k]
[foto,605.jpg,A bajnokok,e,k]
A tanulságok? Nos, azt a versenyzők közül mindenki elsődlegesen magának szûrheti le, legbelül. Ami számomra a lényeg az a fair play, a küzdelem az utolsó percig, akkor is, ha már komolyabb helyezésre nincs esély. A halak és a versenytársak tisztelete. A Természet feltétlen megbecsülése.
Mit mondhatnék ugyanezen témában a tisztelt Olvasók felé? Egyik kedvenc mondásom szerint igazából az út a fontos az életben, nem a kitûzött cél feltétlen elérése. Nos, ugyanakkor a befektetett munka, a tudás, pláne ha megfelelő alázattal párosul, akkor előbb-utóbb mindenki számára megtérül, így e versenyen is. Talán jó úton járunk, immár útban a huszadik nagy verseny felé...

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés