Vissza
Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Bevált recept

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Bevált recept

2012. 07. 13.

megosztás Facebookon

Szerencsére vannak olyan versenyek, ahol nem kell a helyszínt és/vagy a szabályokat időről-időre megváltoztatni. Persze mindig lehet tökéletesíteni a rendszert, de ezen esetben az horgászati alapok stabilitása és a szerencsefaktor minimalizálása az elsődleges. A mezőny ereje, az izgalmak, az eredmények pedig folyamatosan úgyis mindent és mindenkit minősítenek! Váltsuk be most együtt két részben a soron következő receptet, azaz nézzük meg együtt, mi is történt a júniusi Európa Kupán!

2012. június 4, hétfő. Hát újra eljött a nagy nap! Az előző, divatos kifejezéssel nulladik napi pályakitûzés, valamint a csapatok döntő többségének időközbeni megérkezése okán egy éjszakába nyúló beszélgetés, esélylatolgatás és - mi tagadás - borozgatás után reggel nekiláttunk a regisztrációnak, majd délben megkezdődhetett az ünnepélyes megnyitó is.
Ezúttal 7 nemzet 31 csapatának 92 versenyzője részvételével, 4 szektorban indul el a nagy megmérettetés. Jó érzés, hogy a törzsgárdából az igazoltan hiányzó Halcapone kivételével újra mindenki itt van. Félelmetesen erős a mezőny! 5 kiemelt maconkai kupagyőztes, összesen 9 Nemzetközi Maconka Kupa (közöttük az I-II. EPBC) megnyerését felmutatva. További 13, nemzetközileg is jegyzett versenygyőzelmet felmutató csapat. Világbajnok, országos bajnokok, egyéb bojlis versenyek érmesei, díjazottai. Azt hiszem, ismét kemény küzdelem várható!
[foto,009.jpg,Start!,e,k]
[foto,010.jpg,Indul a sorsolás,e,k]
[foto,007.jpg,Csapategység: még a mozdulatokban is!,e,k]
Az átkozott-áldott (ki mit produkál, ugyebár...) sorsolás menete megint ugyanaz. Az előző verseny eredményei, annak hiányában a vezetett maconkai erősorrend szerint képzett húzási sorrend alapján a számhúzás eredménye a helyválasztási lehetőség sorrendjének kiválasztása. Ennek függvényében az 1-es számot húzó csapat 31 hely közül választhatott a 2 perces időkeret figyelembevételével, még a 31-es számot birtoklóknak kizárásos alapon bizony csak 1 üres hely marad. Idén értelemszerûen a tavalyi II. EBPC bajnok Halzona Team SK húzott először, ez a szerencsésnek mondható, 6. választási lehetőséget eredményezte. Elsőnek az itt újoncnak számító, így 27.-ként húzó C. C. Moore Carp Team kapott választási lehetőséget, ők némi meglepetésre az I. sziget jobb oldalát választották. A Carping Club viszont a 22. húzóként látszólag minden gondolkodás nélkül a Halzóna nyertes helyét (II. sziget, közép) választotta! Így a Halzóna ismét a sekélyebb régiókat keresve a keresztgátra költözött azt még nem is sejtve, hogy a szintén Európa Kupa győztes Halvilág-SPRO Carp Fun Boilie Team 28. választási lehetőségével a hosszgát sekélyvízi végén szektortársként “melléjük” kerül.
[foto,011.jpg,Számunkra az egyre erősebb Anaconda-Mega Baits Team Nyári-kikötői helyválasztása is meglepetés,e,k]
[foto,013.jpg,Van, amikor nem is hiszünk a szemünknek :),e,k]
[foto,008.jpg,Egyedül az objektív objektív :),e,k]
[foto,014.jpg,Persze közelről sem egyszerûbb így a választás,e,k]
A bajnokok közül a PV-TV Románia (13. lehetőség) a gát felső harmadába és az SBS SziKo-Team (16. lehetőség, így inkább más, jobb lehetőség hiányában) a gát mélyvízi végébe, a Tata Nitu Carp Team pedig (15., de maradt még sekély és szélső terület...) a II. sziget bal szélére kerül. A 31. “lehetőséget” húzó Starbaits - Austria számára a mezőny szerint most leggyengébbnek ítélt hely, a II. sziget jobb széle marad.
[foto,012.jpg,SBS: 16.-ként 16. lehetőséget húzva itt már nincs nagyon min meglepődni,e,k]
A hivatalos rajtlista, a sorsolás és a helyválasztás részleteiben itt tanulmányozható:
[file,III_EPBC_hivatalos_rajtlista+sorsolás+helyválasztás.pdf]Részletes rajtlista, sorsolás és helyválasztás[-file]
[foto,015.jpg,Íme, a helyválasztás után kialakult versenytérkép,e,k]
[foto,005.jpg,A pályán is minden a helyére kerül...,e,k]
A ceremónia lezárása, majd a helyek elfoglalása és táborhelyek kialakítása után pontban 17:00-kor végre horgászati szempontból is elkezdődött a III. Professzionális Bojlis Európa Kupa, egyben a XVIII. SBS - PV-TV Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa. Már a 115 órás monstre megmérettetés első percei is meglepetést okoztak. A kezdéstől számított 19 (!) perc elteltével a gáti A3 helyen horgászó Carp West Timisoara csapata már egy 13,32 kg-os nyurgapontyról számolhatott be.
[foto,016.jpg,Az első rekordponty, 19 perc versenyidő után!,e,k]
Ennél még érdekesebb és értékesebb volt a magyar Halvilág-SPRO fantasztikus kezdése! Ők az első 3 óra alatt 30 db pontyot fogtak, ezáltal bőven világcsúcs-színvonalú kezdéssel már 60 kg-os eredményt tudnak magukénak. Aztán jött az este, majd éjjel egy kis tûzijáték-pótló villámlás, némi csapadékkal.
[foto,017.jpg,A II. sziget az első nap kezdetén,e,k]
[foto,018.jpg,Ugyanez a terület, napnyugtakor már a csapatok által táborszinten kiépítve,e,k]
[foto,019.jpg,Intermezzo: Egy kis éji zápor, szolid békazenével,e,k]
Kedd reggelre aztán örömmel regisztráltam, hogy megvan a bővös 1 tonna feletti részeredmény. Megállapítjuk, hogy a korábbi EPBC-k nyertes csapatainak helyén horgászó Carping Club Team közel 2 mázsás és 5 kg-os átlagfogással jelenleg ismét vezet. Hmmm.... Maconkán még sosem nyertek háromszor ugyanarról a helyről... A Halvilág-SPRO pedig a gát sokszor lesajnált sekélyvízi végén már 89 db halnál tart, azaz kevesebb, mint 11 percenként fog egy halat a verseny kezdete óta! Kiemelkedő eredmény még a gáti 150-200 m-es szelvényben horgászó Total Baits Maconka 10,03 kg/db-os átlaga is. Csak így tovább, mindenkinek!
[file,III_EPBC_16órax.pdf]Kedd reggel, 16 órás állapot[-file]
[foto,030.jpg,Carping, a tetthelyen,e,k]
[foto,031.jpg,Nitu: Egészségünkre!,e,k]
[foto,032.jpg,Sanyi akcióban,e,k]
[foto,040.jpg,Pompás pikkelyesek: Baron Fishing,e,k]
[foto,041.jpg,Pompás pikkelyesek: Team David,e,k]
[foto,042.jpg,Pompás pikkelyesek: Elit Baits,e,k]
[foto,411.jpg,Pompás pikkelyesek: Team Mega-Baits,e,k]
Nap közben egyre jobban alakult az eredmény, a front utáni javuló időnek most még csak az előnyeit élvezhettük. Nagy eredményt sejtetett, hogy nem esett vissza nappal sem a fogás, sőt estére már 2,38 tonna hal szerepelt a számítógépes statisztikákban. Nekem mindig fontos hír (lehet, ez már be van csípődve...) az, hogy immár minden csapatnak van értékelhető eredménye, így nem szakad meg ez a szép hagyomány sem. Az első 4 helyen a helyzet egyébiránt nem változott. Továbbra is vezet a Carping Club, közelítve a 3 mázsás fogáshoz! A Halvilág-SPRO 126 db hala pedig azt jelenti, hogy bő 13 percenként fognak egy halat a verseny kezdete óta... A Total Baits Maconka átlaga jelenleg 9,65 kg/hal, a 19 fogott példány közel 200 kg-ot jelent! A Jani Carp a nap nagy előrelépője, az etap folyamán 12(!) hellyel feljebb került. Még hogy éjszaka megy a hal a gáton?
[file,III_EPBC_28órax.pdf]Kedd este, 28 órás állapot[-file]
[foto,050.jpg,Gátvégi perspektíva - a vonat nem az etetőanyagot hozta :),e,k]
[foto,051.jpg,Nyári kikötői anzix,e,k]
[foto,052.jpg,Az I. sziget, akcióban,e,k]
[foto,053.jpg,A II. sziget csúcsa madártávlatból,e,k]
[foto,060.jpg,Tökéletes tükrösök: SBS SziKo,e,k]
[foto,061.jpg,Tökéletes tükrösök: Anaconda,e,k]
[foto,062.jpg,Tökéletes tükrösök: Carp West,e,k]
[foto,412.jpg,Tökéletes tükrösök: BT Carp Fishing,e,k]
Újabb éjszaka, újabb tervek, remények, események. Majd az álmos hajnal, később reggeli, majd a megfelelő (napról-napra magasabb) koffeinszint elérése után az újabb részeredmények feldolgozása. Kicsit lassult a tempó, 3,2 tonna magasságában jár a képzeletbeli számláló. Lassan, de biztosan tömörödik az élmezőny, az élen álló Carping Club, valamint a Halvilág SPRO viszont jelenleg egyre lassul (vagy a többiek gyorsulnak, ez megközelítés kérdése), még a gáti csapatok a nagytestû halakkal lépésről-lépésre jönnek előre. A Halvilág-SPRO lassulásához és a csapat erejéhez egy megjegyzés. Ez még mindig azt jelenti, hogy 16 percenként fognak egy halat a verseny kezdete óta! A Total Baits Maconka csúcsokat döngető átlaga jelenleg 9,63 kg/hal, a 26 fogott példány több, mint 250 kg-ot jelent. Eddigi 12 db +10-es rekordpontyuk, valamint a mezőny 49 db tízentúlija egyre jobban egy újabb versenyrekord megalapozott ígérete!
[file,III_EPBC_40órax.pdf]Szerda reggel, 40 órás állapot[-file]
[foto,070.jpg,Maconkai hajnal 1.,e,k]
[foto,071.jpg,Maconkai hajnal 2.,e,k]
[foto,072.jpg,Maconkai hajnal 3.,e,k]
[foto,080.jpg,Carping-varázslat 1.: Micsoda nyurga!,e,k]
[foto,081.jpg,Carping-varázslat 2.,e,k]
[foto,082.jpg,Carping-varázslat 3.,e,k]
Szerdán napközben helycsere történt az élen, a Tom Carp Team a gáton robbantva immár 4 mázsa feletti eredménnyel vezet, de a Carping szorosan ott a nyomában! A nap folyamán több csapat fogott 1 mázsa felett, de többen lassulnak is, így még tovább fokozódik az izgalom, kiszámíthatatlan a végeredmény.
A Halvilág-SPRO eddig bemért 200 db hala most a bronzos pozícióra elég. Egyre erősödik a Total Baits Maconka is, az általuk fogott 34 példány több, mint 311 kg-ot jelent. 4,5 tonna összfogás és még a verseny fele sem telt! Mi lesz még itt?
[file,III_EPBC_52órax.pdf]Szerda este, 52 órás állapot[-file]
[foto,089.jpg,Cél, tûz!,e,k]
[foto,090.jpg,Beélesítve,e,k]
[foto,091.jpg,A készenléti készlet,e,k]
[foto,100.jpg,Káprázatos koi-k: Team Mega-Baits,e,k]
[foto,101.jpg,Káprázatos koi-k: Carping (ez a hal kicsit ismerősnek tûnik),e,k]
[foto,102.jpg,Káprázatos koi-k: Ismét Carping, ezúttal rekordméretben,e,k]
Csütörtökön délelőtt még tartott a reggeli eredmények gépi feldolgozása, amikor bombaként robbant a hír, hogy a gáti szakaszon Micula Péter (PVTV Románia, A5) egy 20,93 kg-os tükörpontyot fogott!!! Jó volt a rekorder újabb rekordjához szívből gratulálni! (Egy megjegyzés az új tórekordhoz. Ez a hal elveink okán bizony itt lett ekkora. Évek óta, a csábításokat legyőzve vártunk rá, hogy a 20 kg feletti határt átlépve új tó- és egyben versenyrekord szülessen. Megérte...)
[foto,110.jpg,Közös siker, azaz a nagy pillanat...,e,k]
[foto,111.jpg,Szeretet, megbecsülés...,e,k]
[foto,112.jpg,Búcsúzni csak szépen szabad...,e,k]
Kitérőként egy kis történetet is elmesél a krónikás még ezen nagy eseményhez. Délután sportszerû gratuláció érkezett Sanyamestertől, alias Nyika Sándortól Péter felé. A mail-ben szerényen elhallgatta, hogy az a bizonyos régi versenyrekord (2007. május, 18,38 kg) az Ő nevéhez fûződik. Szintén Sanyamester és Csirmaz Gabi, azaz a Creative Company csapata tartotta a pillanatban a legtöbb egy versenyen fogott +10 kg-os hal rekordját (22 db) is, amely szintén egyre jobban veszélybe került. A rekordok sorsa, hogy megdőlnek egyszer. Jó érzés, ha egy ilyen esemény nem acsarkodást, kétséget, hanem sportszerûséget, őszinte örömöt vált ki az érintettekből... Gratulálok!
Visszatérve a csütörtök reggeli kör eredményeihez. Ismét helycsere történt az élen, a Carping Club már az 5 mázsát átlépve visszavette a vezetést a Tom Carp Team elől. A Halvilág SPRO a versenyzők által előzetesen nevenincsnek értékelt helyről is tartja a harmadik helyét. Igen, a gát most konzekvensen nappal erős, éjjel üres. Érdekes... A továbbiakban a 4. és a 7. csapat között kevesebb, mint 50 kg a különbség, tudjuk, Maconkán ez elhanyagolható. A Total Baits Maconka eddigi 15 db +10-es rekordpontya továbbra is az előbb említett 22 db-os versenyrekord megalapozott ígérete, de e rekord tervezett döntögetésénél is a nyomukban van további egy-egy csapat 12, illetve 10 rekordpéldánnyal. 84 db +10-es ponty, 5,2 tonna összfogás. Időjárás jelentés: Tovább melegszik az idő, vele együtt forrósodik a hangulat.
[file,III_EPBC_64órax.pdf]Csütörtök reggel, 64 órás állapot[-file]
[foto,120.jpg,Ízvarázs: Rögzített pillanatok,e,k]
[foto,121.jpg,BT Carp, Szerbia: Szép bemutatkozás,e,k]
[foto,122.jpg,Háttérmunka közben a helyszínen ....,e,k]
[foto,123.jpg,... és egy kis pihi a versenyirodában,e,k]
[foto,130.jpg,Tom Carp, 1+1,e,k]
[foto,131.jpg,Tom Carp, 2+2,e,k]
[foto,132.jpg,Tom Carp, 3+3,e,k]
Szellemléptekkel elsuhant a verseny 4. napja is, következett az esti (21:00), 76 órás részeredmény . Ezen állás szerint 7 csapat küzd a végső sikerért. Így még ismét nincs lefutva az örökös nagyhal-kishal, illetve a gát-egyéb hely dilemma sem. A Carping 6 mázsa felett mindenesetre vezet és az 1 kg-os kishaltól a 15 kg-os óriásig minden arra járó (helyesebben úszó) halat megfog, azaz a kis ÉS nagy megoldást kínálja. Kettő ez egyben. Bejön-e majd a taktika és a technika? A Tom Carp előtt lenni nem egy életbiztosítás és a többiekről még nem is beszéltem.
A Halvilág-SPRO eddig bemért 245 db hala most azt jelenti, hogy kevesebb, mint 18,6 percenként fognak egy halat a verseny kezdete óta! E kategóriában egyre jobban felzárkózik a Halzóna is, mivel már 203 db halat mérlegeltek. 6,7 tonna, több, mint 1800 db. Hopp, egy újabb megdőlt régi rekord! Már 110 db-nál jár a rekordpontyok száma, az eddigi maconkai versenyrekord 99 db volt. Az érzéseim megegyeznek a húszontúli ponty esetével. Igen, ezt is megcsináltuk, versenyzők és vízkezelők együtt, egymásért a profit helyett. Remélem, hogy tényleg ilyen szép jövő vár ránk, ami itt és most valószínûsíthető... Egyébiránt még mindig nem mernék a hármas befutóra nagyobb összeget kockáztatni. Később kiderül, hogy szerencsére...
[file,III_EPBC_76órax.pdf]Csütörtök este, 76 órás állapot[-file]
[foto,140.jpg,Kémfotó: Boszorkánykonyha,e,k]
[foto,141.jpg,Kisebb, ....,e,k]
[foto,142.jpg,.... nagyobb bojlik előkészítve,e,k]
[foto,143.jpg,Van, akinek tutira bejön (mármint a saját recept),e,k]
[foto,400.jpg,Pompás pikkelyesek: C. C. Moore,e,k]
[foto,405.jpg,Pompás pikkelyesek: SBS Románia,e,k]
[foto,413.jpg,Pompás pikkelyesek: Jani Carp Team,e,k]
[foto,401.jpg,Pompás pikkelyesek: Kazincbarcika BB,e,k]
Így, a negyedik nap végével az első rész is véget ér. Mi várható a befejező részben? Az utolsó két nap versenytörténetei, közben élmények, eredmények, megörökített érdekes pillanatok. Most először egy best of fotóblokk is helyet kap a beszámolóban, továbbá egy-két visszatérő olvasói kérdésre is válasz születik. Ha javasolhatom: Holnap menjünk tovább együtt, az események meglepetésekkel teli országútján!

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés