Vissza
V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - 1. forduló

V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - 1. forduló

2013. 05. 23.

megosztás Facebookon

Véget ért az Országos Pontyfogó Bajnokság első fordulója, amely mindvégig sportszerûen, baráti hangulatban zajlott. Várjuk a következő, egyben záró etapot, előtte azonban nézzük, mi történt az elsőn május 13-16. között!

Nagy lépést tettünk a magyar pontyfogó versenysport országos és nemzetközi hírnevének öregbítéséért. Idei évben először bevezettük a klubrendszert.
[foto,02.jpg,Tubertini - Maros Mix Carp Club,e,k]
[foto,02a.jpg,,e,k]
Több országban már sikeresen mûködik ez a rendszer. Romániában akkora kereslet van az indulás jogára, hogy klubokon belül is rendeznek előselejtezőket. A kiértékelt eredmények alapján indítják a legjobbakat a saját OB-jukon. Ott idén, tudomásom szerint, 19 klub nevezett, szemben a mi 4 klubunkkal és 4 párosunkkal, ami összesen 16 duó. A szabályzat szerint minden klubnak egy párosa kerül az előre kialakított szektorok mindegyikébe.
A magyar klubok párosai a bajnoki cím megszerzésén felül világbajnokságra kvalifikálás reményében neveztek be. Emellett indulási jogot szereztek azok a párosok is, akik a magyar bajnoki cím megszerzését tûzték ki célul. A klubon kívüli páros versenyzők is mindvégig korrektül versenyeztek. Tudomásul vették, hogy az idei Országos Bajnokság (továbbiakban OB) elsősorban a klubokról szól. Néhányan jelezték jövőbeni klubalapítási szándékukat - belátták, hogy ez fogja hosszú távon a jó eredményeket hozni.
Május 13-án reggel 8 órakor gyülekezőt és regisztrációt követően került sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol felelevenítettük, pontosan értelmeztük az új szabályokat.
[foto,03.jpg,Pontosan értelmeztük az új szabályokat,e,k]
Az egyik fő változás a klubrendszer bevezetése. További változás az is, hogy - a nemzetközi szabályzatnak megfelelően - fordulónként 200 kg-ban maximálták a bevihető száraz anyag mennyiségét. Ez a tömeglimit magában foglalja a felhasználandó bojlit, pelletet és egyéb keverékeket. A 200 kg-nyi mennyiség bevihető akár egy alkalommal, elsőre, de lehet vele taktikázni is. Például ha első alkalommal csak a felét viszi be a páros, majd félidőben egy újabb alkalommal mehet a másik 100 kg egy új módszer reményében. Csere lehetősége nem áll fenn. Mûködő taktika esetén, ha nem vitte be a páros az egészet, módjában áll ezt félúton megtenni, azaz kiegészíteni 200 kg-ra. Jelen fordulóban szerdán, 15-én reggel 8 és 9 óra között került erre sor - szigorúan a szektorbírók és a rendező személyzet felügyeletével.
Miután mindenki számára tisztázódtak a szabályok és a különböző ellenőrzések menete, kezdetét vette a sorsolás. A koreográfiája nem volt egyszerû. Dérer István elmúlt években szerzett tapasztalatát és tudását kombinálva az általam eltervezett variációkkal közösen kidolgoztunk egy tökéletes tervet. Ez határozta meg a sorsolás menetét.
[foto,04.jpg,Miután mindenki számára…,e,k]
[foto,05.jpg,… tisztázódtak a szabályok és…,e,k]
[foto,06.jpg,… a különböző ellenőrzések menete…,e,k]
[foto,07.jpg,… kezdetét vette a sorsolás,e,k]
[foto,08.jpg,A sorsolást jó hangulat jellemezte,e,k]
A maconkai nemzetközi versenypályán kitûzött „A” és „C” szektorba (gáti rész) 5-5 páros került, az I. szigeten elhelyezett „B” szektorban pedig 6 duó kapott helyet.
[foto,09.jpg,A maconkai nemzetközi versenypályán kitûzött „A” és „C” szektorba (gáti rész) 5-5 páros került…,e,k]
[foto,10.jpg,… az I. szigeten elhelyezett „B” szektorban pedig 6 duó kapott helyet,e,k]
A klubok 3 x 2 fővel képviseltették magukat. Az esélyek kiegyenlítése érdekében minden szektorba besorolt 1-1 párosuk. Sorsoláskor a vezetőjük döntötte el - illetve ezt előre leegyeztették -, ki melyik helyet tudja a lehető legjobban meghorgászni az előttük álló 72 órás versenyben. A névsor szerint felállított sorsolás második körében a kapott számok sorrendjében az OB címre törekvő párosok is kiválasztották maguknak helyeiket az előre kisorsolt lehetőségek közül.
Kezdődhetett a bepakolás, egyben versenyfutás az esővel. Az időjárás nem volt kegyes, az első órától kezdve szakadó esőben kellett küzdeni a különféle frontokkal. Nem sok jót jósoltak a meteorológusok, fagyosszentek időszakában jártunk. Aznap 12 órára mindenki elfoglalta a rajthelyét, lemérette és bevitte etető- és csalizó anyagait a szektorába. Kezdődhetett a küzdelem!
[foto,11.jpg,Aznap 12 órára…,e,k]
[foto,12.jpg,… mindenki elfoglalta a rajthelyét…,e,k]
[foto,13.jpg,… lemérette és…,e,k]
[foto,14.jpg,… bevitte etető- és…,e,k]
[foto,15.jpg,… csalizó anyagait a szektorába,e,k]
[foto,16.jpg,Kezdődhetett a küzdelem!,e,k]
[foto,17.jpg,A táj szépsége mellett…,e,k]
[foto,18.jpg,… soha nem tudok elmenni úgy…,e,k]
[foto,19.jpg,… hogy ne készítenék…,e,k]
[foto,20.jpg,… egy-egy szép nekem tetsző képet,e,k]
Az első 24 óra nagy mennyiségû esőt hozott átvonuló frontokkal, de kiemelkedő eredményeket nem. Még Maconka sem hozta a formáját. Olyan arcát mutatta a tározó, melyre az ott dolgozó emberek sem emlékeztek hosszú évekre visszamenőleg. (Részt vettem olyan világbajnokságon, ahol a mezőny egyharmada nem fogott nemhogy értékelhető, de semmilyen halat sem.) Így aztán minden kifogott halnak hatalmas értéke lett. Képtelenség volt beállítani őket az etetésekre. Többen a szektoron belüli kereső pecával csapták be halaikat. Ez egyeseknek nagyobb, másoknak kisebb sikereket hozott.
[foto,21.jpg,Minden kifogott halnak hatalmas értéke volt,e,k]
A forduló második napján a légnyomás ingadozása hosszabb időszakaszokra megszûnt, az ég kitisztulni látszott. Ez érdemi fogásokhoz segítette a kitartó csapatokat. Előkerültek a tározó nagyjai is. Maconka messze földön híres halsûrûségéről és bőséges halfaunájáról. Az odaérkező versenyzők ezt tudják, ezért is türelemmel, hatalmas kitartással, fegyelemmel tették a dolgukat.
[foto,23.jpg,Ahogy a légnyomás ingadozása hosszabb időszakaszokra megszûnt,e,k]
[foto,24.jpg,Előkerültek a tározó…,e,k]
[foto,25.jpg,… nagyjai is,e,k]
Az utolsó napra e munkának beérett a gyümölcse. Az ügyesebbek az élre kerültek és tartották helyezésüket az utolsó pillanatokig. A Tubertini - Maros Mix Carp Club Team és a Big Carp Club Team csapatok felváltva cserélgették az első és második helyet egymás közt. Minimális különbség, mindössze 1-1 hal döntött a végső sorrendről.
A forduló utolsó éjszakáján néhány csapatnál beindult a megszokott maconkai halfogási gépezet. Voltak, akik egyszerre három bottal fárasztottak. Százkilószám aprították a pontyokat és amurokat, miközben be-beugrott néhány, a versenyben nem számító halfaj is. A pontyok között akadtak matuzsálemek, 10-15 kg felettiek. Akadtak „aranyhalak”, koik is. Néhány versenyző azonnal letudta világbajnoki kívánságait.
[foto,26.jpg,Beindult a megszokott maconkai halfogási gépezet,e,k]
[foto,27.jpg,A pontyok között akadtak matuzsálemek…,e,k]
[foto,28.jpg, … 10-15 kg felettiek,e,k]
[foto,29.jpg,Akadtak „aranyhalak”, koik is,e,k]
Május 16-án délben dudaszóra ért véget a gigászi küzdelem. A hatalmas verseny végeredményét 1-1 hal nagyon szorossá tette, ami csak ott és akkor, a végelszámolásban derült ki. Ez kinek örömöt, kinek bánatot, egyben fejtörést is okozott a folytatáshoz.
Örömmel tapasztaltam, hogy klubokon belül a párosok között megindult az információáramlás, amivel kiválóan segítették egymást. Így még jobban erősödik bennük a csapatszellem, hiszen csak együtt lehetnek eredményesek megszerzett pontjaikkal. Az idei kezdeményezéssel éppen ez volt a fő cél, hogy már az OB folyamán kezdődjön meg a világbajnokságra készülő válogatott keret összekovácsolódása. Ezt a párosok folyamatosan visszaigazolták felém, ami a rendszer mûködését igazolja. A forduló során némely versenyző már az ülőhelyét tervezgette Portugália felé…
Harc volt a javából az elemekkel, harc az időjárási frontokkal és harc a végére kapókedvet mutató rengeteg hallal. Összepakolás előtt mindenki már a következő forduló esélyeit latolgatta. Indulás előtt kihirdettük a forduló végeredményét és a jövőben javítandó apró hibákra is felhívtuk Istvánnal a csapatok figyelmét. A csapatok hazautaztak segítőikkel és a fotósokkal együtt. Menet közben már arról beszéltünk, hogy hamarosan újra találkozunk a második fordulóban, június 17-20. között.
Viszlát, Maconka, köszönjük a szép élményeket! Hamarosan visszatérünk…
[foto,30.jpg,Az 1. forduló végeredménye,e,k]
Az Országos Pontyfogó Bajnokság első fordulóját a klubok közötti csatában Tubertini - Maros Mix Carp Club Team 5 ponttal - a második helyezettel azonos pontszámmal, azonban nagyobb fogott súllyal - nyerte:
  • Maros Mix Club Team 1. Fekete Károly - Roskó Péter 1 pont
  • Maros Mix Club Team 2. Szirmai Tibor - Tóth Zoltán 1 pont
  • Maros Mix - Silver Baits Club Team 3. Banka Pál - Bodó Ferenc 3 pont
Tartalékosok: Barna Szilárd - Hirsch István
A párosok küzdelmében az Országos Bajnok címért folytatott küzdelemben azonos pontszámmal, több fogott súllyal:
  1. Maros Mix Club Team 2. Szirmai Tibor - Tóth Zoltán 1 pont
  2. Maros Mix Club Team 1. Fekete Károly - Roskó Péter 1 pont
  3. Big Carp Club Team 3. Orosz Róbert - Ciprian Ciarnau 1 pont

Nagy Csaba

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés