Vissza
V. Professzionális Bojlis Európa Kupa, XX. Jubileumi PV TV - SBS - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa exkluzív beszámoló

V. Professzionális Bojlis Európa Kupa, XX. Jubileumi PV TV - SBS - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa exkluzív beszámoló

2013. 06. 03.

megosztás Facebookon

E felületen a mai nap reggelétől várhatóan a pénteki versenyzárást követő estéig a Haldorádó olvasói folyamatos tájékoztatást kapnak a legerősebb mezőnyt felvonultató magyar profi bojlis versenyről, annak alakulásáról, vagy az éppen aktuális érdekességekről, mely információkból akár az átlagos szabadidős horgászat szintjén is bizony sokszor tanulni lehet. Kövessük együtt az eseményeket és közben szurkoljunk a kedvenc csapatoknak is!

Hát eljött ez a nap is! A végtelennek tûnő télből nyárba átcsapó tavasz megtréfált minket, mivel ezután Maconkán is több hét esős, hûvös periódus következett. Egy biztos, idén vízből van bőven, örülhetnek a halak, de a horgászok is. Június 02-07-ig pedig az fog kiderülni, hogy ki lesz igazán boldog a profi pontyhorgászok közül, azaz melyik csapat emelheti fel a dobogó tetején állva a magasba az Európa-kupát!
[foto,DSC07664.jpg,Felszáll a párafüggöny - kezdődhet a pontyparadicsom meghódítása,e,k]
A még tavaly elkezdődött szervezés a mezőny erősségét tekintve bizton meghozta a várt eredményt. A hat országból rajtengedélyt kapott 29 csapatból 8 különítmény összesen 13 maconkai bajnoki címmel rendelkezik, de világbajnok, a legutóbbi Világkupa (WCC, Bolsena) győztesei, valamint országos bajnokok és nemzetközi kupák győztesei is megtalálhatók ezen a jubileumi versenyen.
[foto,EPBC_logo_magyar.jpg,Büszkék vagyunk e versenyre és annak szellemiségére is!,e,k]
Idén több ponton megváltozott a szabályzat az egyeztetések alapján, így immár lehetséges a 100 méteres távolságon túli etetés és horgászat is (parti, bedobásos mûfajról van szó!), továbbá többek között korlátozva lett a felhasználható magok mennyisége. Egy pálya egyébiránt minimum 40 méter széles, s ezen a 3 tagú csapatok 4 botot használhatnak egyszerre. Behordás, etetőhajó, halradar a sportszerûség jegyében - természetesen - nem engedélyezett, marad a fizika és a technika...
[foto,DSC07559.jpg,Gáti anzix - ugye minden milyen rendezett?,e,k]
[foto,DSC07623.jpg,Nagy mezőny, nagy tömörülés a II. szigeten,e,k]
A részletes pályabeosztás megtekinthető itt:
[file,EPBC_Vm.pdf]Hivatalos versenytérkép[-file]
A sorsolás új szabályai is egységesültek a Világkupa szabályaival, azaz az előző versenyek rangsora alapján először helyhúzási sorrendet húznak a csapatok, majd ebben a sorrendben következik a konkrét rajthelyek kihúzása azzal, hogy az első, tetszőleges okból nem szimpatikus helyet vissza lehet adni, de a második húzott hely elfogadása már kötelező.
Nulladik nap, 2013.06.01., szombat
A megszokott módon a csapatok zöme már szombaton délután megérkezett, ekkor történt meg a pálya kitûzése is, ennek keretében pedig újításként a jubileum alkalmából beszerzett világítós bóják (a versenytérkép jelölésével megegyező fehér, zöld, piros irányfények)elhelyezése. A parti sávok lenyírva, a szalagok elhelyezve, a nap lenyugodva. Gyorsan este lett...
[foto,DSC07307.jpg,Zászlók, itt még szélcsendben és napsütésben,e,k]
[foto,DSC07622.jpg,A napnyugta a versenyen már a nehézetetés lezárását is jelenti,e,k]
Megtörtént a PV TV helyszínen kialakított nemzetközi stúdiójának technikai berendezése is, ahonnan vasárnaptól csütörtökig minden este 20:00-kor élő közvetítést is láthatnak (így az utolsó frissítés után: láttak) Horgászbarátaink!
[foto,DSC07306.jpg,A folyamatos jelenlét, a napi közvetítés nagy energiát igényel, de nagyon megbecsülendő gesztus is,e,k]
Késő este pedig egy-egy pohár könnyû bor mellett már az esélyek latolgatása is megindult, persze ilyenkor még mindenki kellően óvatos e témában. Az viszont igaz, hogy a többség már barátként ismeri a másikat, így bőven belefér egy kis vidám pszichikai hadviselés... Még a denevéreknek is tetszik a kivilágított pálya, így éjfél után van több ok is a nyugalomra, így lassan minden(ki) elcsendesedik.
Első nap, 2013.06.02., vasárnap
Vasárnap reggelre megérkezett a teljes mezőny, kivétel a német Team David csapat, ahol a csapatkapitány sajnos a megelőző napon kórházba kényszerült. Innen is mielőbbi gyógyulást kívánunk! A másik kivétel a szintén német Anaconda Team volt, ahonnan a fiúk még egy másik verseny utolsó órái okán igazoltan felmentést kaptak délutánig egy fő kivételével. Nos, Marius és Martin egy újabb szektorgyőzelemmel a birtokában érkezett meg hozzánk később a megbeszélt időben! A halőrház melletti alkalmi depó közben megtelt az autókkal, mivel csak innen lehet majd egyszerre elindulni a sorsolás után a pályák felé.
[foto,DSC07208.jpg,A depó,e,k]
[foto,DSC03101.jpg,Bojlik, depóban,e,k]
A regisztráció után a csapatok már a sorsolásra vártak, ilyenkor magas az adrenalinszint, mindenki szeretne már kezdeni. Pontos időben, 12:30-kor indult is az ünnepélyes megnyitó, első körben a főbb szabályok ismertetésével, megvitatásával. Közben köszöntöttük mai szülinaposunkat is Gombos Zoltán (Big Carp Team Magyarország) személyében.
[foto,DSC07221.jpg,A megnyitóra várva...,e,k]
[foto,DSC07225.jpg,Kezdjünk neki!,e,k]
Hamarosan megkezdődött a várva-várt sorsolás is, szokás szerint kinek sikeresen, kinek sikertelenül. Persze az élet 115 óra után itt már sokszor igazolta a ne ítélj elsőre mondást, mivel számos tényező befolyásolja a tudás vitathatatlan szerepe mellett a végső eredményt.
[foto,DSC07210.jpg,A jövő tényleg a gömbökben lakozik?,e,k]
A hivatalos rajtlista és a sorsolás eredménye részletesen itt tekinthető meg:
[file,V_EPBC_hivatalos_rajtlista+sorsolás.pdf]Hivatalos rajtlista+sorsolás[-file]
[foto,DSC07258.jpg,Nekikezdtünk...,e,k]
[foto,DSC07255.jpg,Húzás, háttérben a közelgő fellegekkel,e,k]
[foto,DSC07236.jpg,Gondolkodunk...,e,k]
[foto,DSC07274.jpg,Tanakodunk...,e,k]
[foto,DSC07290.jpg,Titokban jegyzetelünk...,e,k]
[foto,DSC07288.jpg,Telik a pálya - egyre izgalmasabb...,e,k]
A megnyitó közben két oldalról is igen zord fellegek jelentek meg a tórendszer körül, de végül megkönyörült rajtunk az időjárás, így csak 10 perccel a ceremónia befejezése után csapott le ránk az eső. Ez a tényező már a beköltözést nehezítette meg jelentősen, felmerült a rajt halasztása is, de végül már napsütésben kezdődött meg az etetés (15:00), majd maga a várva-várt horgászat (17:00) is.
[foto,DSC07302.jpg,Az eső széllel érkezett,e,k]
[foto,DSC07312.jpg,Eső után: Most ilyen a II. sziget bal oldala,e,k]
Közben lassan mindenki elhelyezkedik, majd beindul az első élő közvetítés. A stáb tagjaként és egyben többszörös verseny-résztvevőként is elsőként Lőrincz Józsit kérdezik meg arról, hogy mi a véleménye a sorsolásról, mit vár a versenytől. Beszél egy kicsit az esélyegyenlőségről, majd 2 perc múlva győzelemre esélyesnek mondja be a Felező-félszigetet. Jót mosolygok a fantasztikus ötleten, szerencsére ezt a kamera nem vette fel...
E kis éjjeli (megint majdnem éjfél...) részbeszámoló méltó befejezése az örömteli tény, hogy 30 perc múlva megjelent az első hal, majd 18:00 után a Felező-félszigeten a Cereals Boiles jóvoltából már egy 11,11 kg-os tükrösnek örülhettünk!
[foto,DSC07310.jpg,Cereals: Az első rekordponty a versenyen,e,k]
[foto,DSC07313.jpg,Készül az arzenál,e,k]
[foto,DSC07314.jpg,Táborhely a Felező-félszigeten,e,k]
Második nap, 2013.06.03., hétfő
Meglepetésre a reggel 7:00-i mérlegelési kör után 1 mázsa feletti eredménnyel a román Cereals vezet a Felező-félszigeten, sőt övék a legnagyobb hal is egy 16,63 kg-os nyurgaponty személyében! Ha már Felező-félsziget, akkor megemlítendő, hogy Emil Paraschiv említett versenyt vezető pontya mellett a szomszéd SBS Szi-Ko Team részéről Kovács Zoltán éjjel egy 11,11 kg-os koi pontyot zsákmányolt, majd a hajnal Szigetfalvi Andrást egy 16,95 kg-os harcsával lepte meg.
[foto,2013060593.jpg,Tízentúli koi!,e,k]
[foto,DSC7360.jpg,Szigetfalvi Andrisék meglepetés-vendége,e,k]
[foto,DSC03087.jpg,Ha már érdekesség, akkor itt nézzük meg ezt a kettes compót is!,e,k]
[file,EPBC_V_014_115x.pdf]Eredmények, 014/115 óra - hétfő reggel[-file]
A hétfő egyébiránt alattomosan hideg, szeles, időnként záporos idővel telt el Maconkán. Lassan, de biztosan növekszik a fogás, délutánra már a 29-ből 27 csapatnak van mért hala. Szó szerint színesítik a zsákmányt a koi pontyok is, valamint feltétlen megemlítendő a hidegfrontos-szeles időre jellemzően jobban reagáló nagytestû nyurgapontyok jelenléte.
[foto,DSC03046.jpg,Dan-nyurga,e,k]
A 19:00-i kezdetû román helyszíni közvetítés még folyamatban van, amikor már meg is van a 2., 26 órás részmérési feldolgozás eredménye, mellyel azt hiszem, szervezőként minden túlzás nélkül elégedettek lehetünk. Az összfogás átlépte a bûvös 1 tonnát (1014,44 kg), ez 4,59 kg/db-os átlag mellett 221 db halat jelent. A tízentúli rekordpontyok száma 24 db.
[foto,2013060600.jpg,Jó kezdés!,e,k]
[foto,DSC07409.jpg,Halzóna-hal,e,k]
[foto,2013060607.jpg,Potaissa-spanyol,e,k]
[foto,2013060611.jpg,Anaconda-töves,e,k]
[foto,DSC07444.jpg,No, mégegyszer,e,k]
Első helyen, egyre fogyatkozó előnnyel a Cereals Boiles áll (131,70 kg, B8, Felező-félsziget), mögötte már második a WCC győztes PV TV Románia 1., 122,89 kg-ot fogva az első szigetről (B6). Bronzos pozícióban a Nyári kikötőben feljavuló PV TV 2., (B1) 101.39 kg-os eredménnyel. Az A szektort a legutóbbi bajnok Top Secret vezeti (gát, A2) 75,09 kg-ot mérve, a C szektort pedig a Felező-félsziget másik oldalán horgászó SBS SziKo Team (78,97 kg, C1). A \'D szektorban az első helyen jelenleg a Baron Fishing (D5) található, eredményük 37, 81 kg.
[file,EPBC_V_026_115x.pdf]Eredmények, 026/115 óra - hétfő este[-file]
20:00-kor, azaz 25 perc múlva kezdődik a magyar élő adás, így lassan erre készülünk, de ma este tény, hogy ezúttal a Haldorádó olvasói kapták a leggyorsabb tájékoztatást!
[foto,DSC7372.jpg,Egy varászlatos nyurga-koi,e,k]
[foto,DSC03064,Piros, persze ez a hal sem tilos,e,k]
Harmadik nap, 2013.06.04., kedd
Folytatódik a koranyári ősz, bár látva az árvizes tudósításokat, mi abszolút nem panaszkodhatunk. Az eredményekre sem, mert összeállt a reggel 7:00-i 3 részfeldolgozás (038/115 óra) eredménye. Több izgalmas fordulat is bekövetkezett, változás történt az élen, s új a legnagyobb hal is az elmúlt újabb 12 órában!
Az összfogás jelenleg 1595,53 kg, ez 340 db halat jelent. Az átlagsúly is egyre feljebb megy, már 4,69 kg/db. Kiemelendő még, hogy már 41 db tízentúli rekordponty lett regisztrálva, ez az első harmad végén kimondottan jó mutató! Az eddig vezető 16,36 kg-os nyurgára a Nyári kikötőből a PV TV Románia 2. (B1) remek, 18,98 kg-os hallal válaszolt. Komoly példány még a fogott 15-16 kg-os halakon túl a SipCarp 17,27-kg-os pontya is. Alakul...
[foto,17.jpg,SipCarp-nagyponty, 17,27 kg,e,k]
[foto,18_98.jpg,Jelenleg Ő a rekord: 18,98 kg,e,k]
Egyébiránt már ők is vezetnek, eredményük 219,06 kg. A PV TV Románia 1. (I. sziget, B6) jelenleg a második, 172,96 kg-os fogással. Harmadik a közel 10 kg-os átlagot(!) fogó SipCarp a gátról (A5), 167,06 kg-ot felmutatva.
Negyedik a pillanatnyilag lassuló Cereals (Felező-félsziget, B8) 162,40 kg hallal, őket az 5. helyen a szomszéd SBS SziKo követi (105,86 kg, Felező, C1). Hatodik az I. szigetről a Dan Team, 104,00 kg-os mért eredménnyel. A D szektort továbbra is a Baron Fishing vezeti (55,32 kg).
[file,EPBC_V_038_115x.pdf]Eredmények, 038/115 óra - kedd reggel[-file]
[foto,Dana,Dana hala is 14 kg felett,e,k]
[foto,DSC07445,Különleges +10-es tükrös-koi variáns,e,k]
[foto,DSC07502.jpg,Tízentúli meglepetés,e,k]
[foto,DSC07514,A Top Secret nem aprózza el...,e,k]
Sajnos nap közben jelentős csapadék hullott a víztározó feletti területeken, így délután már a Zagyva áradásának előrejelzéseit gyártottuk optimista és pesszimista verzióban is.
[foto,DSC07480.jpg,Miközben a felhők lassan már a fákat súrolják, ...,e,k]
[foto,DSC07471.jpg,... újabb eső közeleg,e,k]
[foto,DSC07517.jpg,Telik az idő: Eső, majd fejlődő gomba és a lassan kinyíló virágok,e,k]
Eközben jött a hír, hogy az SBS SziKo egy tizennyolc körülit (mármint halat) fogott, de ez a helyszínen csak bő 16-os lett. Újabb jelzés, most a gátról -tizennyolc körüli... - és tényleg: a Potaissa hala csak pár dkg-al kevesebb (17,90 kg) ennél.
[foto,DSC07473,Potaissa ma: 17,90 kg,e,k]
[foto,DSC07532,Daxx-töves,e,k]
[foto,DSC07529,Pepe-tükrös,e,k]
Miközben fotózzuk, a szomszéd Top Secret csapatánál kapás, sikeres bevágás. Kérdés: Nagy lesz? Válasz: Hatalmas! Milyen vicces, gondolom és közben a párálló Mátrát fotózgatva várunk egy kicsit. Bő 10 perc múlva nagy örömujjongásra kapom fel a fejem és azt látom, hogy egy óriás tükrös csúszik a merítőbe.
Mérés, újramérés. 20,20 kg! Ez a hal már nagyon komoly esélyes a verseny legnagyobb halának címére. Fiola Gyuri első 20+-os hala, hatalmas az öröm, sőt a visszaengedéskor az őszies idő ellenére is közös fürdőzés a vége! Ekkor jutott eszembe, hogy elfelejtettünk szólni a tévéstábnak....
[foto,DSC07484,Öröm a köbön,e,k]
[foto,DSC07490,Top Secret: Egyre feljebb, Fiola Gyuri és a hal: Egyre beljebb,e,k]
[foto,DSC07491,Búcsú, meglepetésünkre szinkronúszással,e,k]
Közben sajnos zavaros vízzel megérkezett az árhullám is, csak bízni tudunk abban, hogy nem okoz nagy problémát, mindenesetre nem tesz jót a fogásoknak.
[foto,DSC07493,A Mátra felől megérkezik az ár a Zagyvába, ...,e,k]
[foto,DSC07537,... majd a Zagyvából az előtározón át a tározóba,e,k]
Jön az este, elkezdődik az élő adás, majd bejönnek a mért adatok. Már 2 tonnán felül a mezőny, pontosan ez 2198,40 kg-ot jelent. A fogott 491 db halból 157 tükrös, 147 töves, 95 koi, 90 nyurga és mindössze 2 db az amurok száma. Az átlag szinte változatlan, 4,48 kg/db. A tízentúliak száma jelenleg 53 db, ez is szép részeredmény.
[foto,DSC03069.jpg,Subunkin aranyhal, bojlira,e,k]
Most nézzük a főbb eredményeket visszafelé! A D szektort továbbra is a Baron Fishing vezeti (76,59 kg, D5). A C szektort pedig az SBS SziKo, 156,66 kg-os fogással. Az A szektort - abszolút 4. helyezettként - a nagy visszatérő SipCarp vezeti, 205,10 kg haluk átlaga 9,77 kg/db, sőt már 14 db 10+-os rekordpontynál tartanak! Átlagban egyébként még őket is veri a Top Secret, 10,73 kg/db mutatóval! Visszatérve az első háromhoz, bronzos a PV TV Románia 1. (208,03 kg), ezüstös a Felező-félszigeten visszaerősödő Cereals Boiles (208,67 kg). Nem tévedés, 64 dkg a különbség... Az élen még mindig a PV TV Románia 2, közelítve a 3 mázsához (Nyári kikötő, B1, 278,66 kg).
[file,EPBC_V_050_115x.pdf]Eredmények, 050/115 óra - kedd este[-file]
22:00 Sajnos közben újra csepergő eső, de a csapatok kitartanak. Várjuk a napok óta beígért felmelegedést!!!
Negyedik nap, 2013.06.05., szerda
A legfontosabb hír, hogy túl vagyunk az árvízi csúcson, persze a zavaros víz és a vízszint mozgásai, s kapcsoltan a kémiai paraméterek változásai természetszerûleg vissza is vetették a fogásokat. A dunai hírekből kiindulva azonban örülnünk kell, hogy - remélhetőleg - ennyivel megúsztuk az újabb extrém időjárási helyzetet.
[foto,DSC03060.jpg,Csapatszellem, minden időben,e,k]
Nézzük a számokat! 2576,12 kg az összfogás, az 571 db hal átlaga érdemben nem változott, 4,51 kg/db. A 10 kg feletti pontyok száma 61 db.
Továbbra is vezeti a mezőnyt a Nyári kikötőből a PV TV Románia 2. (B1), de 286,90 kg-os eredményük azt is jelzi, hogy szinte megállt előttük a halfogás. A negyedikből másodikra előrelépett Cereals (Felező-félsziget, B8) 266,59 kg hala viszont több, mint 1 mázsával változott 12 óra alatt! A PV TV Románia 1. (I. sziget, B6) jelenleg a harmadik, 208,03 kg-os fogással, itt sem volt érdemi eredmény az éjjel. Most negyedik és egyben vezeti a szektorát a továbbra is közel 10 kg-os átlagot(!) fogó SipCarp a gátról (A5), 206,79 kg-ot felmutatva.
[foto,DSC03066.jpg,Bojlis-Főnök: Ilyen az igazi nyurga!,e,k]
[foto,DSC07681,SipCarp-töves,e,k]
[foto,DSC07590,GVT-márna,e,k]
[foto,DSC03137,Mega-tükrös, éjjel,e,k]
[foto,DSC03075.jpg,Irinel, II. sziget,e,k]
[foto,DSC03077.jpg,Tresetiste, Irinelék mellett,e,k]
Abszolút 7. helyen a C szektort vezető SBS SziKo (163,92 kg, Felező, C1). A D szektort továbbra is a Baron Fishing vezeti (76,59 kg), ez abszolútban a 12. helyre elég.
[file,EPBC_V_062_115x.pdf]Eredmények, 062/115 óra - szerda reggel[-file]
Szerdán a kora délutáni órákban újabb zivatar, a fogások stagnálnak, szinte egyedül a szélső, sekélyebb helyeken lehet halat fogni. Egy biztos, ilyen körülmények között még nem volt verseny, így kíváncsian várjuk, mi fog történni az utolsó két éjszakán?
[foto,DSC07560.jpg,Egy sikeres fogás három pillanata 1.,e,k]
[foto,DSC07561.jpg,Egy sikeres fogás három pillanata 2.,e,k]
[foto,DSC07562.jpg,Egy sikeres fogás három pillanata 3.,e,k]
Előtte azonban a szerda esti, 74 órás eredmények, tóparti szivárvány kíséretében: 2927,08 kg, 657 db, 4,46 kg/db átlag. A Cereals Boiles visszavette az első helyet 334,12 kg-ot felmutatva, még a PV TV Románia 2. a második (304,86 kg). Mögöttük majdnem száz kilogrammal leszakadva szorosan egymás mellett 6 csapat, közöttük bő 1 kg előnnyel harmadik a PV TV Románia 1. (208,03 kg). A B szektoron túl az egyéb szektorokat továbbra is a SipCarp, az SBS SziKo, valamint a Baron Fishing vezetik.
[foto,DSC03057,Cereals, újra ...,e,k]
[foto,DSC03090,... és újra,e,k]
[file,EPBC_V_074_115x.pdf]Eredmények, 074/115 óra - szerda este[-file]
Ötödik nap, 2013.06.06., csütörtök
Az éjszaka esőt nem, viszont lassú átrendeződési jeleket hozott. A reggel 7:00-i mérésnél látszik, hogy látványosan tömörödik a mezőny és olyan helyek is élednek, ahol eddig nem volt igazán jó eredmény. Még a nagy halak verseny első harmadát jellemző kapási intenzitása hiányzik egy kicsit, nem véletlen, hogy tovább csökkent az egy halra jutó fogási átlag (jelenleg 4,36 kg/db). Ez a mutató egyébként nagyon szórt, a gát felső részén a már 2 mázsa felett járó Top Secret szenzációs, 10,63 kg/db-ot produkál, még szintén a gát alsó részén viszont 1,69 kg/db a skála másik oldala...
[foto,DSC03092.jpg,Koi Carping-módra,e,k]
[foto,DSC03131,Persze van itt rekordlistás tükrös is,e,k]
[foto,DSC07671,Mr. Fish!,e,k]
[foto,DSC07567.jpg,Team 5, Austria,e,k]
[foto,Tomm,A Tom Carp is komoly erőt képvisel!,e,k]
[foto,DSC03062,Mega Baits,e,k]
Az összfogás 3349,92 kg és 769 db, egyenlőre nem javult vissza a fogási intenzitás, viszont a sekélyebb területeken is megjelentek a nagytestû halak, ám náluk a jóval sûrûbben fogott kisebbek dominálnak e szakaszokon is. Továbbra is vezet a Felező-félszigetről a Cereals Boiles 354,14 kg-ot fogva, ám éjjel már nagyon kevés haluk volt. Szintén beragadt a PV TV Románia 2. is, szinte változatlan a 315,56 kg-os fogási eredményük, de ez még mindig második helyet jelent. A PV TV 1. egy kicsit jobban fogott, de a most bronzos 248,53 kg egyáltalán nem megnyugtató számukra sem, mivel már 5 csapat van egy tíz kg-os sávon belül a 200 kg-os szinten! Közülük a gáton még a SipCarp vezeti a mélyvízi szektort, de a Top Secret már csak egy átlagos hallal van elmaradva mögöttük.... Az SBS SziKo egy halnyira a 2 mázsától (szektor 1., abszolút 8.) a Cereals mellett, viszont a gáti sekélyvízi szektorban a Big Boss már átvette a vezetést 125,40 kg-os fogásával (abszolút 12.).
[foto,DSC03158,Bojlis-Főnök: Megint egy gyönyörû nyurga,e,k]
[foto,DSC03117,Bojlis-Főnök: Ez sem semmi, sőt...,e,k]
[foto,DSC03110,Micula Péter: Nagy küzdelem éjjel, ...,e,k]
[foto,MIcula2m,Micula Péter: ... nagy küzdelem nappal,e,k]
[foto,DSC03103,Dan: Szintén I. sziget, szintén 15 kg felett,e,k]
[file,EPBC_V_086_115x.pdf]Eredmények, 086/115 óra - csütörtök reggel[-file]
Az utolsó délután és az utolsó éjszaka kicsit zsúfoltra sikeredett, én is szerettem volna mindenkihez beugrani egy kicsit. Mivel mára már letisztult a víz, a halak meg felugrani szerettek volna az előtározóba. Jó ideig gyönyörködtünk a napnyugta előtt a halak küzdelmében, miközben nyolc faj virgonc egyedeit számoltam össze az ugróversenyen. Na milyen halak fedezhetők fel a képeken? Lehet tippelgetni...
[foto,DSC07621.jpg,Repülő halak 1.,e,k]
[foto,DSC07645.jpg,Repülő halak 2.,e,k]
[foto,DSC07633.jpg,Repülő halak 3.,e,k]
Közben a horgászat iránt is érdeklődő Vastag Csaba is beugrott hozzánk szétnézni egy kicsit, egy halas-beszélgetős kör után pedig először rohanás az utolsó élő bejelentkezésre, majd az I. szigetre, ahol a különleges Ízvarász-vacsi (zúza-kakastaréj-kakashere pörkölt fincsi italokkal) következett, egy hajnalig tartó oldott, baráti beszélgetés kíséretében. Igen, néha egy kicsit megállhat az idő - ezért is szeretem e versenyt... Persze a cikk frissítésének átmeneti lassulásáért itt is elnézést kérek!
[foto,vastag_halakkal_m.jpg,Csaba, barátok, halak,e,k]
[foto,DSC03097,Bal szélen a verseny egyik kedves vendége - gondolom itt is mindenki felismeri :),e,k]
[foto,kakasherep_m,Világszínvonal - a bográcsban is!,e,k]
Még egy pillanatra visszatérve a Magyarországon e formában még példa nélküli élő közvetítésekre. A magyar és román stáb tagjaiban is olyan embereket ismertem meg, akik nem csak mechanikusan csinálják, hanem lelkesen, kreatívan alakítják is az adásmenetet a nézők minőségi kiszolgálása érdekében. Jó csapatmunka volt!
[foto,DSC07647.jpg,Köszönet a stáb minden tagjának!,e,k]
De térjünk vissza még a napi eseményekhez is! Napközben ugyanis megdőlt a legnagyobb koi rekordja, ezt is magához vonzotta a Top Secret.
[foto,DSC07581.jpg,Best of koi,e,k]
[foto,DSC07586.jpg,Megint rekord, megint fürdő...,e,k]
Az első három helyen és a szektorok élén a helyzet változatlan annyival, hogy még jobban tömörödött a mezőny. Mindenkinek van fogása, ráadásul Nitu egy közel 18-as hibátlan ponty személyében megfogta eddigi legnagyobb maconkai halát. Még 8 csapatnak van esélye dobogós helyezésre, - Mj.: hajnali kettőkor írom e sorokat - 10 óra múlva minden kiderül!
[foto,DSC03098,Csürtörtök, 20:00,e,k]
[foto,DSC03135.jpg,Tata Nitu eddigi legnagyobb maconkai pontya,e,k]
[foto,DSC07656.jpg,Nem képhiba, ilyen az éjjeli sûrû ködpárafüggöny vakuval,e,k]
[foto,DSC03154.jpg,Éjszakai hangulat,e,k]
[file,EPBC_V_098_115x_2.pdf]Eredmények, 098/115 óra - csütörtök este[-file]
Hatodik nap, 2013.06.07., péntek
Ez a nap már a végső esélylatolgatás napja, nagy kérdés volt, hogy a tömörödő mezőnyből ki ér fel a végén a csúcsra? A kicsit feljavuló időben újra megjelentek a nagy pontyok, de már az óra volt a legfőbb gond a csapatok számára, mivel a szoros eredmények miatt az idővel is kellett versenyezni. 12:00, hármas dudaszó, megindult a mérlegelés, a futár folyamatosan hozta be a mérési anyagokat. Ismét nagyon izgalmas a vége, a végjátékban akár egy-két hal is több helyezést érhet! Nekünk eredményfeldolgozás, a csapatoknak pakolás, majd finom Bacsa-szelet kukoricás rizzsel, savanyúval.
[foto,DSC03168.jpg,Ebéd, immár a verseny lefújása után,e,k]
[foto,DSC03169.jpg,Lassan minden trófea a helyére kerül,e,k]
[foto,DSC03171.jpg,A vágy egyáltalán nem titokzatos tárgya,e,k]
A 15:00-ra kitûzött eredményhirdetés is hajszálpontosan megkezdődhetett. Az összfogás 4661,47 kg, a fogott db 1082, ebből 95 db ponty tízentúli. Mi lett volna, ha végig ideális az idő? A hagyományoknak megfelelően legelőször a Hûség és Barátság díjak, illetve a verseny történetében először nagydíjak átadására került sor. Tízszeres részvételéért Tite George és Both Tibor lett díjazott, illetve páratlan, minden versenyen történő részvételéért a 20. alkalom tiszteletére Kovács Zoltán és Szigetfalvi András az erre az alkalomra alapított nagydíjat vehette át. Szívből gratulálunk!
[foto,DSC03186.jpg,Kezdjünk bele!,e,k]
[foto,DSC03195.jpg,Nagy teljesítmény = Nagydíj,e,k]
[foto,DSC03202.jpg,Díjkiosztó, Ivan,e,k]
[foto,DSC03207.jpg,Díjkiosztó, Dana,e,k]
Mi lett a végeredmény? Nos, a román Cereal Boiles-nek sikerült a Felező-spiccen megőriznie fogyatkozó előnyét (egy rekordhalnyi, azaz 10 kg maradt belőle), így új bajnokot avathattunk! Fogásuk 383,34 kg, 60 db, ez 6,39 kg/db-os átlagot jelent.
[foto,DSC03231.jpg,Már csak egy kéznyújtás az Európa-kupa :),e,k]
[foto,DSC03232.jpg,Megérdemelt győzelem,e,k]
Második a Nyári kikötőből a PV TV Románia 373,28 kg-ot fogva, még legjobb magyar csapatként harmadik a címvédő Top Secret (349,44 kg). A bronzérmesek sikere még nem ért itt véget, ugyanis ők fogták a legnagyobb halat (tükrös, 20,20 kg) és a legnagyobb koi pontyot (11,32 kg) is, valamint nyerték a gáti mélyvízi szektort.
[foto,DSC03229.jpg,PV TV Romania 2.: Ezüst a Nyári-kikötőből,e,k]
[foto,DSC03226.jpg,Bronz a címvédőnek, mellette a legnagyobb ponty és koi díjai!,e,k]
A WCC győztes, háromszoros maconkai bajnok PV TV Románia 1. a negyedik (310,94 kg), a kétszeres bajnok magyar SBS SziKo Team ötödik (286,54 kg), de egyben a C szektor győztese is. Szektorgyőztes lett még a gáti sekélyvízi szakaszon a Big Boss csapata, 204,04 kg-os fogásuk abszolútban a 12. helyre volt elég.
[foto,DSC03219.jpg,Újabb SBS SziKo-trófea,e,k]
[foto,DSC03211.jpg,Big Boss: szektorgyőzelem, Sillai Sanyi: Boldog születésnapot!,e,k]
A legnagyobb átlagot (11,21 kg/db) a Daxx Carp Team - természetesen - a gáton érte el. A részletes eredmények lentebb találhatók.
[file,EPBC_V_0115_115x_2.pdf]Eredmények, 115/115 óra - péntek dél, végeredmény[-file]
[foto,DSC03234.jpg,Íme, a dobogósok,e,k]
[file,V_EPBC_hivatalos_végeredményx.pdf]Hivatalos végeredmény[-file]
[foto,DSC03236.jpg,Újra együtt (volt) a nagy csapat,e,k]
Az eredményhirdetés után még egy szûkebb körben leülünk beszélgetni. Érdekes dolgokat hallgatok meg, tanulságul közlöm is a kitartó Olvasókkal. Az egyik momentum, hogy a külön megrendezett román távdobó bajnokság első két helyezettje is a vendégünk volt, ők akkor 190 (!) méter felé dobtak a versenyen. A másik már a mûhelytitkok közül való. A csapatok az elmúlt 3-4 évben már nagy súlyt fektettek a vízbiológiai-kémiai összetevőkre, azon belül a PH vizsgálatára. Nos, az áradó Zagyva beáramló vize lúgosította a tározót, az I. szigeten (középen) mérve 0,6 értékkel másfél nap alatt. Lehet hogy hihetetlen, de e tényezőhöz változtatni kellett a bojli összetételén, mert a jelenség visszavetette a halak érdeklődését az addig alkalmazott csalikra. Igen, ez már tényleg nem a szabadidős horgászat szintje! Érdekes volt azt is hallani, hogy az itt már sokszor szerepelt csapatok mennyire ismerik az adott hely pontyváltozatok és átlagsúlyok szerinti, adott időjárási körülményekre és vízállásra alkalmazható adottságait. Szintén jól ismerik a napi vándorlás, a ciklikus táplálékfelvétel sajátosságait, mivel gyakorlatilag folyamatosan adatokat gyûjtenek, elemeznek is a verseny során. Igen, a sikert nem adják ingyen egy ilyen versenyen...
[foto,DSC03240.jpg,Versenytérkép: Itt (és ez) a vége!,e,k]
Végezetül a monstre cikk lezárásakor szeretném megköszönni a Haldorádó több, mint 10.000 olvasójának és a PV TV közönségének, hogy ilyen kitartással (nézettséggel) követték a maconkai eseményeket. A pozitív visszajelzések okán úgy gondolom, hogy jó úton járunk a verseny kommunikációjában is. Találkozunk e formában újra szeptember közepén, a VI. EPBC versenyén, egyben a XXI. Maconka Kupán!
[foto,DSC03237.jpg,115 óra után lassan a bóják is nyugovóra térnek...,e,k]
UI: A maconkai Rekordfogások rovatban a verseny több, mint 100 db rekordhalát egyenként, a fogási adatokkal együtt is meg lehet tekinteni, mivel a feltöltés a versenyek történetében első alkalommal folyamatosan megtörtént!
[foto,piros_aranym.jpg,Mindenkinek ilyen szép horgászélményeket kívánok!,e,k]

Üzenetküldés

A funkció csak bejelentkezett felhasználók számára érhető el.

Ha el szeretné küldeni észrevételét a fenti tartalommal kapcsolatban, jelentkezzen be!

Üzenetküldés